Balogh Levente

2018. május 28., 23:02

Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is úgy döntött, hogy hátat fordít a pártnak, és átlép a PSD-t korábban irányító volt miniszterelnök, Victor Ponta Pro Románia nevű pártjába.

Máris ott tartunk, hogy kétségessé vált a kormánytöbbség, ami azt jelzi, hogy a megingathatatlannak tűnő PSD-ben óriási belső feszültség lappang.

Egy sikeres, magabiztos többséggel kormányzó pártban ugyanis nem túl gyakran fordul elő, hogy politikusainak egy része lemondjon a kormánypárti képviselői státus jelentette előnyökről, és inkább vállalja a „sanyarú" ellenzéki létet. Az, hogy Ponta eddig alig létezőként kategorizálható pártocskája ilyen vonzó tud lenni, annak a jele, hogy egyre többen vonják kétségbe Liviu Drganea pártelnök alkalmasságát a párt és az ország irányítására – afelől ugyanis kevés kétség lehet, hogy nem ő tölti be ténylegesen a miniszterelnöki tisztséget, és nem ő jelöli ki a kormány által követendő fő politikai és gazdasági irányvonalat. Persze ez eddig is így volt, de az eddig a miniszterelnöki tisztségtől az ellene választási csalás miatt született jogerős elmarasztaló ítélet nyomná eleső Dragnea bábjaként a kormányfői tisztségbe kinevezett politikusok még viszonylag vállalhatóak voltak, a kormány élére legutóbb beejtőernyőzött Viorica Dăncilă viszont már a PSD-sek jelentős számára is vállalhatatlan.
Mint ahogy vállalhatatlanok a kormány kapkodó, mélységesen populista, és a pénzügyi realitásokat következetesen figyelmen kívül hagyó gazdasági tervei is.

A kérdés most az, mennyire lesz képes Dragnea minimalizálni a veszteséget, illetve hogy a párton belül meg tud-e erősödni egy olyan szárny, amely a még nagyobb veszteségek megelőlegezése érdekében a siker reményében próbálhatja meg kicsavarni a kormányrudat a PSD-t a szakadék felé vezető pártelnök kezéből.

Minden esetre a Ponta-féle „frakció" megjelenése a képviselőházban új helyzetet teremt, amelyben minden olyan erő felértékelődik, amely képes biztosítani a kormányoldal többségét. A kisebbségi frakció támogatása nagyjából biztosnak tekinthető, hiszen eddig is az volt a gyakorlat, hogy amíg úgy értékelték, hogy jelentősebb arcvesztés nélkül támogathatják a kormányoldalt, ezt meg is tették.
Komolyabb tényezővé válhat az RMDSZ is, amelyet az ALDE megjelenése kibillentett a mérleg nyelve szerepkörből, de most, a Ponta-párt megizmosodásával ismét csak helyzetbe kerülhet. A magyar párt már eddig is együttműködési megállapodás alapján támogatta a koalíciót, annak ellenére, hogy az – ahogy Kelemen Hunor elnök fogalmazott - „szájba verte" az RMDSZ-t, amikor nem volt hajlandó a magyarok számára fontos jogszabályokat felvállalni.

Ennek az együttműködésnek most nagyobb lehet a tétje, és talán jobban meg lehet kérni a további támogatás árát.

A kérdés csupán az, mit lehet kicsikarni a többség biztosítása fejében a magyar közösség számára a centenáriumi év által felerősített mélyromán hangulatban. Na és persze az, hogy meddig érdemes, meddig lehet a dilettantizmus és a parttalan populizmus jelképévé vált Dragnea- Dăncilă -féle politikát támogatni anélkül, hogy esetleges zajos bukásuk maradék hitelétől is megfossza és magával rántsa az RMDSZ-t is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. május 27., vasárnap

Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában nemigen mutatnak érdeklődést az Európai Unióban hatályos szabályok és rendeletek iránt.

Páva Adorján 2018. május 27., vasárnap

Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, legalább egyharmaduk élt a lefizetés, a csúszó- vagy hálapénzadás lehetőségével a megkérdezésük előtt eltelt egy évben.

Balogh Levente 2018. május 25., péntek

Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen formában mindenképpen” lesz a válasz.

Kiss Judit 2018. május 23., szerda

Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való intenzív jelenlét és lájkvadászat miatt veszítette életét kilenc ember egy mikrobuszban, amelynek sofőrje élőben közvetítette vezetés közben az országúton való száguldást.

Rostás Szabolcs 2018. május 21., hétfő

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Balogh Levente 2018. május 18., péntek

A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a magyar közösséget ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni Romániában, máris itt az újabb, hasonló problémát felvető ügy.

Kiss Judit 2018. május 17., csütörtök

Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink viszonyulnak az oktatás egészéhez, kiváltképp annak húzódó-halasztódó, sokszor sokféleképpen elképzelt, de gyakorlatba még mindig nem ültetett reformjához.

Páva Adorján 2018. május 15., kedd

Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, miközben mások ennél is rosszabb eredményre számítottak.

Balogh Levente 2018. május 14., hétfő

Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív következményekkel jár a közel-keleti konfliktus rendezése szempontjából az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése.

Rostás Szabolcs 2018. május 14., hétfő

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi s

Vélemény
Rostás Szabolcs: Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában ...

Páva Adorján: Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, ...

Balogh Levente: Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen ...

Hallgassa online rádióinkat