Balogh Levente

2018. május 28., 23:02

Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is úgy döntött, hogy hátat fordít a pártnak, és átlép a PSD-t korábban irányító volt miniszterelnök, Victor Ponta Pro Románia nevű pártjába.

Máris ott tartunk, hogy kétségessé vált a kormánytöbbség, ami azt jelzi, hogy a megingathatatlannak tűnő PSD-ben óriási belső feszültség lappang.

Egy sikeres, magabiztos többséggel kormányzó pártban ugyanis nem túl gyakran fordul elő, hogy politikusainak egy része lemondjon a kormánypárti képviselői státus jelentette előnyökről, és inkább vállalja a „sanyarú" ellenzéki létet. Az, hogy Ponta eddig alig létezőként kategorizálható pártocskája ilyen vonzó tud lenni, annak a jele, hogy egyre többen vonják kétségbe Liviu Drganea pártelnök alkalmasságát a párt és az ország irányítására – afelől ugyanis kevés kétség lehet, hogy nem ő tölti be ténylegesen a miniszterelnöki tisztséget, és nem ő jelöli ki a kormány által követendő fő politikai és gazdasági irányvonalat. Persze ez eddig is így volt, de az eddig a miniszterelnöki tisztségtől az ellene választási csalás miatt született jogerős elmarasztaló ítélet nyomná eleső Dragnea bábjaként a kormányfői tisztségbe kinevezett politikusok még viszonylag vállalhatóak voltak, a kormány élére legutóbb beejtőernyőzött Viorica Dăncilă viszont már a PSD-sek jelentős számára is vállalhatatlan.
Mint ahogy vállalhatatlanok a kormány kapkodó, mélységesen populista, és a pénzügyi realitásokat következetesen figyelmen kívül hagyó gazdasági tervei is.

A kérdés most az, mennyire lesz képes Dragnea minimalizálni a veszteséget, illetve hogy a párton belül meg tud-e erősödni egy olyan szárny, amely a még nagyobb veszteségek megelőlegezése érdekében a siker reményében próbálhatja meg kicsavarni a kormányrudat a PSD-t a szakadék felé vezető pártelnök kezéből.

Minden esetre a Ponta-féle „frakció" megjelenése a képviselőházban új helyzetet teremt, amelyben minden olyan erő felértékelődik, amely képes biztosítani a kormányoldal többségét. A kisebbségi frakció támogatása nagyjából biztosnak tekinthető, hiszen eddig is az volt a gyakorlat, hogy amíg úgy értékelték, hogy jelentősebb arcvesztés nélkül támogathatják a kormányoldalt, ezt meg is tették.
Komolyabb tényezővé válhat az RMDSZ is, amelyet az ALDE megjelenése kibillentett a mérleg nyelve szerepkörből, de most, a Ponta-párt megizmosodásával ismét csak helyzetbe kerülhet. A magyar párt már eddig is együttműködési megállapodás alapján támogatta a koalíciót, annak ellenére, hogy az – ahogy Kelemen Hunor elnök fogalmazott - „szájba verte" az RMDSZ-t, amikor nem volt hajlandó a magyarok számára fontos jogszabályokat felvállalni.

Ennek az együttműködésnek most nagyobb lehet a tétje, és talán jobban meg lehet kérni a további támogatás árát.

A kérdés csupán az, mit lehet kicsikarni a többség biztosítása fejében a magyar közösség számára a centenáriumi év által felerősített mélyromán hangulatban. Na és persze az, hogy meddig érdemes, meddig lehet a dilettantizmus és a parttalan populizmus jelképévé vált Dragnea- Dăncilă -féle politikát támogatni anélkül, hogy esetleges zajos bukásuk maradék hitelétől is megfossza és magával rántsa az RMDSZ-t is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Vélemény
Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...