HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2017. június 26., 23:50

Helyből bukás

Siralmas. Ez a jelző a legalkalmasabb annak kommentálására, hogy a román balliberális koalíció Mihai Tudosét terjesztette fel a miniszterelnöki tisztségre.

A jelölés hűen tükrözi a szociáldemokraták (PSD) háza táján uralkodó mély politikai és erkölcsi válságot, a súlyos káderhiányt, nem utolsósorban pedig szomorú képet fest annak az országnak a perspektíváiról, ahol felmerülhet, hogy hasonló kaliberű politikusok töltsék be az egyik legfontosabb közméltósági posztot.

Persze egy olyan pártban – még ha Románia legnagyobb politikai alakulatáról van is szó –, amelyet egy büntetett előéletű, második büntetőperében ítéletre váró politikus irányít, alaposan felhígulnak a szakmai, feddhetetlenségi és erkölcsi kritériumok. Liviu Dragnea számára fikarcnyi problémát nem okoz olyan politikust javasolni kormányfőnek, aki miniszterként semmi eredményt nem volt képes felmutatni, sőt még a párt (tehát nem az ellenzék vagy egy független szakmai szerv) által elvégzett kiértékelőn is súlyosan megbukott.

A PSD elnöke fenntartások nélkül miniszterelnöknek javasol egy plágiummal vádolt személyt, aki a gyanú felmerülésekor önként megválik doktorijától. Mindez a legtermészetesebb egy olyan pártvezető részéről, aki számára a szervilizmus, a pártkatonaság, az utasítások ellentmondás nélküli végrehajtása a legfőbb erény és tulajdonság.

Dragneát már korábban is meggyanúsították, hogy paktumot kötött a titkosszolgálatokkal annak érdekében, senki se bogarássza kétes üzleti érdekeltségeit. A hírszerzés akadémiáján doktorált, majd oktató Tudose képbe kerülése még inkább megerősíteni látszik, hogy a többszörösen az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került pártelnök kétségbeesetten keresi a nyomozó hatóságokkal kiválóan együttműködő titkosszolgálatok kegyeit bőre megmentéséért.

„Ha egy politikust csak három sor másolásán, tehát plagizáláson érnek, bárhol a világon vissza kell vonulnia a politizálástól” – jelentette ki Klaus Johannis a 2014-es elnökválasztás kampányában, Victor Ponta akkori kormányfő botrányára utalva. Ha komolyan gondolja az általa támasztott feddhetetlenségi feltételeket – amelyek alapján korábban hallani sem akart például Dragnea kormányfői kinevezéséről –, akkor az államfő visszadobja a feladónak Tudose jelölését.

Demokratikus, a jogállami és az erkölcsi normákra valamit is adó országban nem lehet kormányfő olyasvalaki, aki fölött ott lebeg a szellemi lopás gyanúja, és aki leleplezését követően azzal próbálja mentegetni magát, hogy megvásárolta a lemásolt passzusokat.

Johannis egyetlen esetben bízza meg mégis kormányalakítással a PSD jelöltjét: ha nem akar nyíltan konfrontálódni a balliberális koalícióval, és a 2019-es államfőválasztáson való újraindulására és remélt második mandátumára gondolva hagyja, hogy a szociáldemokraták járassák le magukat ország világ-előtt. A választók pedig ihatják egy borítékolhatóan csapnivaló, erkölcsileg indulásától bukott kormányzásnak a levét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. június 25., vasárnap

Ünnep, gyász

„Megértem és tisztelem azt a büszkeséget, ami a magyarokat eltölti ezen a rendkívüli napon, ebben osztozom Önökkel”.

Molnár Judit 2017. június 25., vasárnap

Méregdrága ingyenesség

Akárhogy is forgatjuk, bármerről is nézzük, az elmúlt napok eseményeit ingyen­cir­kuszként értelmezhetjük: ismét bebizonyosodott, hogy Románia a korlátlan lehetőségek hazája, hisz olyan attrakciót is be tud mutatni, amit máshol el sem tudnának képzelni.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. június 22., csütörtök

Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az RMDSZ is aktív részese volt, végképp megmutatták, mennyit ér a magyar szervezet immár több mint két és fél évtizede hirdetett elmélete.

Rostás Szabolcs 2017. június 21., szerda

Vereséggel felérő győzelem

Megtörténhet, Liviu Dragnea úgy jár a saját miniszterelnöke ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványa sikerével, mint a tábornok, aki megnyeri ugyan az ütközetet, ám a vérre menő csata után kénytelen rádöbbenni, hogy hadsereg nélkül maradt.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. június 20., kedd

Az ördög és a magyargyűlölők

Micsoda káosz, csillapíthatatlan hataloméhség, eszement erőfitogtatás, a parlamentben és a kormánypalotában eluralkodó politikai idiotizmus kellett ahhoz, hogy az RMDSZ az elmúlt bő másfél évtized legfontosabb megvalósításainak kapujába kerüljön!

Kiss Judit 2017. június 20., kedd

Nagyvad és kisember

Nyugodtan garázdálkodik a székelyföldi portán a medve, háziállatokkal végez, a gazda ki sem mer menni az udvarra, és ha a 112-es sürgősségi számot hívja, azt a választ kapja: sajnálják, nem tudnak segíteni.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Kimaradni a leszámolásból

Bármi legyen is a román szociáldemokraták háza táján kirobbant hatalmi játszma végkimenetele, a napnál is világosabb, hogy ebből a botrányból nem tud jól kijönni a Liviu Dragnea vezette alakulat.

Molnár Judit 2017. június 18., vasárnap

Tanárok terítéken

Amióta 1993-ban először vetődött fel, hogy az áldatlan tanügyi helyzetet talán leginkább a tanév befagyasztásával lehetne a megoldás felé billenteni, menetrendszerűen minden nyárelőn ugyanúgy felvetődik, aztán nagyon hamar vissza is hull a nagy semmibe.

Balogh Levente 2017. június 15., csütörtök

Dragnea önpuccsa

Fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön: Dragnea számításai nem egészen váltak be.

Páva Adorján 2017. június 14., szerda

Marosvásárhelyi parasztháború

A prefektus nem teljhatalmú – hangoztatja Lucian Goga, a kormány Maros megyei képviselője, akinek nem kell fárasztania magát kijelentése ismételgetésével: így is érezzük, látjuk, tudjuk, hogy az ellentettje az igaz.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Ünnep, gyász

„Megértem és tisztelem azt a büszkeséget, ami a magyarokat eltölti ezen a rendkívüli napon, ebben osztozom ...

Molnár Judit: Méregdrága ingyenesség

Akárhogy is forgatjuk, bármerről is nézzük, az elmúlt napok eseményeit ingyen­cir­kuszként értelmezhetjük: ...

Balogh Levente: Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS