Rostás Szabolcs

2017. június 26., 23:50

Helyből bukás

Siralmas. Ez a jelző a legalkalmasabb annak kommentálására, hogy a román balliberális koalíció Mihai Tudosét terjesztette fel a miniszterelnöki tisztségre.

A jelölés hűen tükrözi a szociáldemokraták (PSD) háza táján uralkodó mély politikai és erkölcsi válságot, a súlyos káderhiányt, nem utolsósorban pedig szomorú képet fest annak az országnak a perspektíváiról, ahol felmerülhet, hogy hasonló kaliberű politikusok töltsék be az egyik legfontosabb közméltósági posztot.

Persze egy olyan pártban – még ha Románia legnagyobb politikai alakulatáról van is szó –, amelyet egy büntetett előéletű, második büntetőperében ítéletre váró politikus irányít, alaposan felhígulnak a szakmai, feddhetetlenségi és erkölcsi kritériumok. Liviu Dragnea számára fikarcnyi problémát nem okoz olyan politikust javasolni kormányfőnek, aki miniszterként semmi eredményt nem volt képes felmutatni, sőt még a párt (tehát nem az ellenzék vagy egy független szakmai szerv) által elvégzett kiértékelőn is súlyosan megbukott.

A PSD elnöke fenntartások nélkül miniszterelnöknek javasol egy plágiummal vádolt személyt, aki a gyanú felmerülésekor önként megválik doktorijától. Mindez a legtermészetesebb egy olyan pártvezető részéről, aki számára a szervilizmus, a pártkatonaság, az utasítások ellentmondás nélküli végrehajtása a legfőbb erény és tulajdonság.

Dragneát már korábban is meggyanúsították, hogy paktumot kötött a titkosszolgálatokkal annak érdekében, senki se bogarássza kétes üzleti érdekeltségeit. A hírszerzés akadémiáján doktorált, majd oktató Tudose képbe kerülése még inkább megerősíteni látszik, hogy a többszörösen az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került pártelnök kétségbeesetten keresi a nyomozó hatóságokkal kiválóan együttműködő titkosszolgálatok kegyeit bőre megmentéséért.

„Ha egy politikust csak három sor másolásán, tehát plagizáláson érnek, bárhol a világon vissza kell vonulnia a politizálástól” – jelentette ki Klaus Johannis a 2014-es elnökválasztás kampányában, Victor Ponta akkori kormányfő botrányára utalva. Ha komolyan gondolja az általa támasztott feddhetetlenségi feltételeket – amelyek alapján korábban hallani sem akart például Dragnea kormányfői kinevezéséről –, akkor az államfő visszadobja a feladónak Tudose jelölését.

Demokratikus, a jogállami és az erkölcsi normákra valamit is adó országban nem lehet kormányfő olyasvalaki, aki fölött ott lebeg a szellemi lopás gyanúja, és aki leleplezését követően azzal próbálja mentegetni magát, hogy megvásárolta a lemásolt passzusokat.

Johannis egyetlen esetben bízza meg mégis kormányalakítással a PSD jelöltjét: ha nem akar nyíltan konfrontálódni a balliberális koalícióval, és a 2019-es államfőválasztáson való újraindulására és remélt második mandátumára gondolva hagyja, hogy a szociáldemokraták járassák le magukat ország világ-előtt. A választók pedig ihatják egy borítékolhatóan csapnivaló, erkölcsileg indulásától bukott kormányzásnak a levét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Vélemény
Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Hallgassa online rádióinkat