HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. január 09., 22:47

Harmóniateremtő vallásszabadság

Sokszor elhangzik mostanában, hogy a kereszténység kisebbségi vallássá válhat Európában, valamint az is, hogy a magyarság kisebbségnek tekinthető a nagyobb népek tengerében.

A kisebbség-többség kapcsolata a leggyakrabban ellentmondásos és viszonylagos, a viszonyítások pedig az egyre kisebb felé haladva mindig fokozhatók: a kisebbségeknek is lehetnek további kisebbségei. Ha ebből a távlatból nézzük, többszörösen kisebbséginek tekinthető az Erdélyben és Magyarországon összesen körülbelül 70 ezer lelket számláló unitárius közösség. És bár kevesebb hívet számlál, mint nagyobb történelmi egyházaink, bárki számára nyilvánvaló lehet, hogy immár 450 éve deklarált fő értékei korszakosak és máig ható jelentőségűek.

A felekezeti türelem hirdetését és megélését zászlajára tűző egyház 450. jubileumát ünnepli a hétvégén, amikor egy évig tartó, felekezeti korlátok nélküli rendezvénysorozatot indít, ugyanis 1568. január 6. és 13. között tartották a leghíresebb tordai országgyűlést. Ekkor hirdették ki – Európában elsőként – a vallásszabadságot, amely egyébként tavalytól hivatalosan is erdélyi magyar értéknek, azaz transzilvanikumnak számít. A négy vallás – a katolikus, az evangélikus, a református és az unitárius – szabadságát és egyenjogúságát kimondó országgyűlés révén Erdély a béke szigete lett a 16. század vallásháborúkban égő Európájában.

Büszkeségre adhat okot, hogy éppen erdélyi születésű a vallásszabadság alappillérén nyugvó, az ember-Jézus példájának követését az élet feltétlen tiszteletét hirdető hitvallás, az egyetemes eszme. Amelynek olyan személyiségek voltak a követői – többen személyes döntés alapján –, mint például Ralph Waldo Emerson, a 19. század egyik legnagyobb amerikai gondolkodója, Bölöni Farkas Sándor író, művelődésszervező, Brassai Sámuel, az erdélyi polihisztor, a legnagyobb székelynek nevezett Orbán Balázs vagy a huszadik század talán világszerte legismertebb magyarja, Bartók Béla.

Érdemes elgondolkozni azon, hogy a majd fél évezreddel ezelőtti országgyűlésnek a tolerancia és lelkiismereti szabadság érvényesülését hirdető üzenete mennyire örökérvényű, ma is ható nemcsak Erdélyben, de bárhol a nagyvilágban. Bár sokszor érezhetjük úgy, hogy a gyakorta használt és zászlókra tűzött nagy szavak időről időre kiürülnek, közhelyekké vagy szólamokká degradálódnak, sőt egymás ellen fordulhatnak, a vallási különbözőségek iránti nyitottságot valószínűleg nem lehet elkoptatni és mindig szükség lesz rá.

Éppúgy, mint az unitáriusok többi kulcsfontosságú értékére: a lelkiismereti szabadság tiszteletére, a nemzeti és társadalmi felelősségvállalásra. És innen nézve egy többszörösen kisebbségi közösség hitelvi alapgondolata jegyében harmóniát lehetne teremteni bárhol a nagyvilágon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. január 08., hétfő

Kolozsvári emlékeztető

Kétségtelenül előrelépésnek tekinthető az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőinek autonómiaügyben szentesített állásfoglalása.

Bálint Eszter 2018. január 07., vasárnap

Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ugyanis rendre arról adnak számot, hogy bővül a vendégéjszakák száma, egyre több a turista, és szépen, lassan a külföldi vendégek száma is elkezdett gyarapodni.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. január 04., csütörtök

A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi magyar jogvédelmi törekvések egyik legfőbb ellenlábasát.

Kiss Judit 2018. január 03., szerda

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 02., kedd

Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” megfogalmazott meghívó már rögtön az év első napján előre vetítette, milyen hozzáállásra számíthat a centenárium mámorában tobzódó román társadalom részéről.

Ábrám Zoltán 2018. január 02., kedd

Ábrám Zoltán: A tragumúrák születésnapjára

Újévhez közeledvén többször megdörzsöltem a szemem, miközben betűről betűre az alábbi szöveget olvastam Marosvásárhely honlapján, a város polgármesteri hivatala és helyi tanácsa nevében.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 01., hétfő

Mozgalmas óév, izgalmas új év

Sem a kül-, sem a belpolitikai események kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy a 2017-es év unalmas lett volna.

Páva Adorján 2017. december 28., csütörtök

A jó irány keresése

Ne féljetek! – idézte Ferenc pápa szenteste mondott homíliájában II. János Pált, miközben az immár megszokottnak tekinthető terrorfenyegetettség miatt fokozott biztonsági intézkedések övezték a karácsonyi eseményeket a Vatikánban.

Rostás Szabolcs 2017. december 27., szerda

Az örökké időszerűtlen autonómia

„Autonómia nélkül minden kisebbség halálra ítéltetett.” Ha nem is feltétlenül ebben a formában, de a fenti idézet nagyon sokszor elhangzott már Kárpát-medencei magyar politikusoktól az elmúlt közel száz év folyamán.

Balogh Levente 2017. december 22., péntek

Megkésett karácsonyi ajándék

Sajátos karácsonyi „ajándékkal” kedveskedett a katonai ügyészség az ország polgárainak.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Kolozsvári emlékeztető

Kétségtelenül előrelépésnek tekinthető az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőinek autonómiaügyben ...

Bálint Eszter: Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ...

Páva Adorján: A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS