Kiss Judit

2018. május 23., 23:06

Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való intenzív jelenlét és lájkvadászat miatt veszítette életét kilenc ember egy mikrobuszban, amelynek sofőrje élőben közvetítette vezetés közben az országúton való száguldást.

Így nem csoda, ha figyelmetlensége, illetve a képernyőre való odafigyelése miatt áthajtott a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött össze egy teherautóval. A konkrét baleset okai valószínűleg árnyalhatóak, azonban a tragédia mentén érdemes elgondolkodni egy-két dolgon.

Úgy tűnik, a virtualitás olyannyira átvette immár az uralmat a négydimenziós valóság fölött, hogy lassacskán nemcsak egész életünket befolyásolja, hanem halálunk óráját is képes kijelölni. Aki valamelyest is követi a közösségi háló ilyen-olyan mozgásait, jól tudja, mennyi minden költözött át ide a valóságból. A közösségi háló lett az otthona, táptalaja és mozgatóereje mindennapi meddő vitáknak, érzelmek megélésének, feszültségek levezetésének, sehova sem vezető áskálódásoknak, irigykedéseknek, a pletykaéhség kielégítésének, tetszelgéseknek, a világról alkotott vélemény kikiabálásának, nézetkülönbségek okozta csatározásoknak, és a többi, és a többi.

Torz tükör ez, amelybe sokan olyan mélyen tekintenek bele, hogy lassacskán megszűnik körülöttük a valóság. És igen, elmondható immár, hogy a virtualitásban való jelenlét miatt egyre többször nem ott vagyunk jelen lélekben, ahol éppen tartózkodunk. Elég, ha csak olyan egészen hétköznapivá vált, lassan már fel sem tűnő pillanatokra gondolunk, amikor a baráti kocsmázás, beszélgetés, családi összejövetel sem zajlik le anélkül, hogy ki-ki ne vonna falat maga köré okostelefonja képernyőjére bámulva, és juszt se azzal kommunikál, akitől félméternyire ül, hanem azzal, aki valahol máshol szintén a képernyőjét böngészi, kivonva magát talán éppen egy másik baráti összejövetel valóságából.

Vagy érdemes felfigyelni egy idevágó, friss kutatás eredményére: tíz európai országban végzett felmérés igazolja, hogy az okostelefon vált a féltékenység fő okává Romániában (is). Vagyis immár sokkal többen lesznek féltékenyek amiatt, mert élettársuk a képernyőt bámulja, és a virtualitásban üzenget, mint amiatt, ha a barátaival, ismerőseivel, netán más kapcsolatokat keresve találkozgat a valóságban.

Már önmagában ez is eléggé elgondolkodtató, azonban a keddi tragédia ennél is több. Egy kijózanító, meghökkentő eset kapcsán kell elgondolkoznunk azon, mikor, mennyire éri meg belemerülni és elveszni a virtualitásban. És azon is: akárcsak a szólásnak és hallgatásnak, igenis ideje van a valóságban és a virtualitásban való jelenlétnek, és hogy jó, ha éles határt vonunk a kettő közé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. május 21., hétfő

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Balogh Levente 2018. május 18., péntek

A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a magyar közösséget ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni Romániában, máris itt az újabb, hasonló problémát felvető ügy.

Kiss Judit 2018. május 17., csütörtök

Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink viszonyulnak az oktatás egészéhez, kiváltképp annak húzódó-halasztódó, sokszor sokféleképpen elképzelt, de gyakorlatba még mindig nem ültetett reformjához.

Páva Adorján 2018. május 15., kedd

Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, miközben mások ennél is rosszabb eredményre számítottak.

Balogh Levente 2018. május 14., hétfő

Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív következményekkel jár a közel-keleti konfliktus rendezése szempontjából az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése.

Rostás Szabolcs 2018. május 14., hétfő

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi s

Balogh Levente 2018. május 11., péntek

A kommunizmus áldozatai és a ma is élő gyilkos eszmék

Az embertelen és emberellenes kommunista rendszer megérdemelt bukása után közel három évtizeddel – remélhetőleg csak időlegesen – újabb „sikert” aratott...

Kiss Judit 2018. május 11., péntek

Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, miután a minap döntéshozó kamaraként megszavazta a szenátus plénuma a tanügyi törvényt módosító tervezetet.

Páva Adorján 2018. május 10., csütörtök

A gyalázóknak álló zászló

„Néhányan a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az egészet. Ez jobban fáj, mint hogy letépték a zászlót” – panaszkodott múlt héten Miklós András sepsiszentgyörgyi tanácsos.

Rostás Szabolcs 2018. május 08., kedd

Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi média kevésszer törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós ...

Balogh Levente: A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani ...

Kiss Judit: Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink ...

Hallgassa online rádióinkat