Polgármesterek: alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek a magyarországi baleset Maros megyei áldozatai

MTI 2018. május 23., 13:27 utolsó módosítás: 2018. május 23., 13:52

Többnyire alkalmi mezőgazdasági munkából élő roma férfiak és nők a kedden délután történt ceglédberceli közúti baleset halálos áldozatai – értesült az MTI.

Fotó: Donka Ferenc/Csongrád HÍR

Sagyebo István, a Maros megyei Balavásár polgármestere az MTI-nek elmondta, az áldozatok közül négyen a községhez tartozó Egrestő lakosai. Két áldozat élettársi viszonyban élt egymással, hat gyerek maradt árván utánuk. A másik két egrestői áldozat egyikének két gyermeke maradt árván. A polgármester elmondta, hogy a községben élő roma családok általában a román és a magyar nyelvet is beszélik, az elhunytak gyerekei román tannyelvű iskolába járnak.

Sagyebo István azt mondta, hogy szerdán a községháza hivatalnoka meglátogatta a családokat, és megvizsgálta szociális helyzetüket. Az elmúlt időszakban az elhunytak egyike kapott szociális segélyt a hivataltól.

Egyelőre tájékozódunk, és próbáljuk rendezni az árván maradt gyermekek helyzetét”

– jelentette ki a polgármester.

Fotó: Donka Ferenc/Csongrád HÍR

Székely László, a Maros megyei Mikefalva polgármestere azt mondta:

a gépkocsit a községhez tartozó Désfalván élő, fuvarozással foglalkozó vállalkozó vezette, akinek két gyermeke maradt árván.

Az autóban utazott ugyanakkor egy, a községhez tartozó Felsőkápolnán élő testvérpár, és egyikük felesége. A felsőkápolnai áldozatok után három gyerek maradt árván.

A polgármester elmondta, hogy valamennyien a helyi roma közösség tagjai voltak, és alkalmi külföldi mezőgazdasági munkákból tartották fenn magukat. Szlovéniai munkáról tértek haza, amikor a baleset történt. Meg nem erősített hírek szerint a tragédia következtében összesen harmincöt kiskorú maradt szülő nélkül az érintett Maros megyei településeken.

Fotó: Donka Ferenc/Csongrád HÍR

A román külügyminisztérium szerdán közölte, hogy befejeződött az áldozatok azonosítása. A tárca előző nap válságstábot állított fel, mely az azonosításon túl a családok értesítését, a halotti bizonyítványok kiállítását, és az áldozatok hazaszállítását szervezte meg.

A médiában híradásai szerint a sofőr „élőben” közvetített telefonjáról az egyik közösségi portálon, amikor a baleset történt. A lapok feltételezik, hogy egy a közvetítéséhez fűzött kommentár olvasása vonta el a figyelmét a szembe jövő teherautóról. A frontális ütközésben a kisbusz valamennyi utasa, kilenc román állampolgár vesztette életét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat