Rostás Szabolcs

2018. április 22., 23:35

Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) 2005-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a korrupciót.

Románia nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes testülete akkor úgy ítélte meg, hogy a jelenség hasonló veszélyeket rejt az ország számára, mint például a terrorizmus vagy a tömegpusztító fegyverek elterjedése. Tíz évvel később ugyanerre a megállapításra jutott a Băsescu utódja, Klaus Johannis vezette elnöki hivatal által kidolgozott nemzetbiztonsági stratégia is, amelynek fő következtetése az, hogy a korrupció jelenti Románia egyik legnagyobb sebezhetőségét.

Természetesen egyik közméltóság esetében sem vonatkoztathatunk el a kérdés politikai vetületétől, tételesen attól, hogy Băsescu és Johannis egyaránt a korrupció ügyére összpontosította politikai-választási programját, és mindketten nagyrészt a korrupció elleni küzdelem jelszavával nyerték el mandátumukat – előbbi kettőt is. Vagyis valamennyiük számára kampányeszközt is jelent(ett) a korrupcióval szembeni fellépés.

Csakhogy ennyi idő elteltével, no és persze a megválasztásuk ismeretében ma már nem is az számít, miként szőtte át az elnökaspiránsi korteshadjáratokat a téma, sokkal fontosabb kérdés, hogy igaza van-e a két államfőnek. A Romániát fenyegető „hagyományos” veszélyek közül például a terrorizmus reális fenyegetés ugyan, mégsem mérhető a nyugat-európai EU- és NATO-tagállamokat érintő kockázatokkal (a „papucsos” bánsági, valamint a „székely terroristák” erősen megkérdőjelezhető esetét hadd ne soroljuk ide). Azt sem állíthatjuk, hogy a tömegpusztító fegyverek valós problémát jelentenének az országban.

Ahhoz azonban semmi kétség nem fér, hogy a korrupció mértéke és elterjedtsége a teljes romániai társadalomra kihat. Még csak nem is szükséges feltétlenül figyelembe venni a korrupcióellenes ügyészség éves jelentéseit a bíróság elé állított vagy elítélt politikusok, üzletemberek számáról, a csúszópénzként felajánlott/elfogadott összegek mértékéről, hogy fogalmat alkossunk a jelenség dimenzióiról. Arról, hogy a korrupció reális társadalmi probléma, az ország gazdasági előmenetelét, fejlődését jelentősen hátráltató tényező. Amit a független igazságszolgáltatás védelmében utcára vonuló tömegek tömören úgy jellemeznek: „a korrupció öl”.

Ennek ismeretében furcsa az alkotmánybíróság megállapítása, amely szerint a korrupciós bűncselekményeket nem lehet nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősíteni. Természetesen tudjuk, hogy a hírszerzés hosszú ideig közvetlenül, aktívan részt vett a korrupcióellenes bűnüldöző szervek munkájában, ezt a viszonyt pedig mihamarabb tisztázni, rendezni kell. Nagy hiba lenne azonban a titkosszolgálat visszaélései, a korrupcióellenes közdelem „elhajlásai” miatt elbagatellizálni a jelenség mértékét, netán megakasztani az ellene zajló küzdelmet. Azt ugyanis Bukarest nemzetközi stratégiai partnerei messziről is látják, hogy másfél évtizedes „korruptvadászat” elteltével is mekkora kockázatot jelent az ország számára a rendszerszintű megvesztegetés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat