HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2017. július 31., 00:26

Fölösleges rugdosódás

Bár csak egy lakótársulási akció keretében volt benne részem, elképzelésem szerint nem nagy ördöngösség nyélbe ütni egy aláírásgyűjtési akciót.

Az egésznek a szervezés és a csapatmunka összehangolása a titka, ha ez megvan, nagyon nem lehet elszúrni ezt a munkát, feltéve, ha nem százszázalékos adóemelésért kilincsel támogatásért az ember vagy egy szervezet.

Az RMDSZ például alapítása óta híres a szervezőképességéről, pár százezer szignó beszerzése sosem okozott nehézséget a jelentős helyi bázissal és nagyszámú aktivistával rendelkező alakulat számára. Hogy ne tévedjek, utánakerestem: a 2014-es európai parlamenti választásokat megelőzően a szövetség bő két hét alatt összegyűjtötte az induláshoz szükséges 200 ezer aláírást, a tavalyi törvényhozási megmérettetés előtt jóformán ugyanennyi idő alatt jött össze 30 ezerrel több. Vagyis egy ekkora szervezet esetében ujjgyakorlat az ilyesmi.

Ennek a legendás hangyaszorgalomnak az ismeretében nehezen érthető, miért tartotta fontosnak számonkérni a napokban az RMDSZ ügyvezető elnöke az EMNP-n, hogy ígérete ellenére nem szállt be „tettlegesen” a Minority SafePacket támogató aláírásgyűjtő kampányba. Porcsalmi Bálint kevesebb mint egy héttel azután rótta fel a semmittevést a néppártnak, hogy a tusnádfürdői szabadegyetem keretében Toró T. Tiborral folytatott vita során a rivális politikai alakulat ügyvezető elnöke támogatásáról biztosította az RMDSZ-es akciót.

Nem vitás, hogy az európai őshonos kisebbségek jogainak „kontinentális” kezelését és bővítését szorgalmazó Minority SafePack európai polgári kezdeményezés több egyszerű pártkezdeményezésnél, az a Kárpát-medencében kisebbségben élő valamennyi magyar közösség nemzeti ügye. Ennél fogva mindenkinek támogatnia – és aláírnia – kell, akinek szívügye a magyarság jogainak előmenetele.

Ellenben valami zavar lehet a tulipános gépezetben, ha az online aláírásgyűjtés startja után két héttel (a papíralapú aláírásgyűjtés előtt több mint egy hónappal) a 250 ezer szignó begyűjtését márciusig vállaló RMDSZ ujjal mutogat politikai ellenfelére. Arra a néppártra, amely túl sok borsot azért nemigen tudott törni az alakulat orra alá az eddigi választásokon, éppen ezért fölöslegesnek tűnő rugdosása nemigen bírhat komoly politikai téttel.

A jelek szerint az RMDSZ meglehetősen nehezen képes levetkőzni az urnák elé járuló magyarok szavazatai több mint nyolcvan százalékának bezsebeléséből fakadó hatalmi arroganciáját. Pedig ezzel a hozzáállással nehezen jön össze a romániai magyar politikai alakulatok sokat emlegetett „akcióegysége”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. július 31., hétfő

Örökzöldek

Kérném a közéleti örökzöldeket nem összetéveszteni a valódiakkal! Mert ezekben nyoma sincs a gyönyörű színnek, a karácsonyi jelképpé vált fenyőillatnak, se jókedvet, se örömet nem jelentenek.

Kiss Judit 2017. július 26., szerda

A végtelen lehetőségek országa

Bízvást kijelenthetjük, hogy Románia a végtelen lehetőségek és távlatok hazája.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. július 25., kedd

Értelmetlen vélemény a megmondóemberek erőszakos világáról

Az erdélyi magyar értelmiség bizonyos körei lassan késznek tekinthetik fő művüket: a gyökértelenítés egyetemes mozgalmát méltán gazdagító világképüket.

Molnár Judit 2017. július 25., kedd

Kérdéses inasévek

Már olyan sokszor beszéltem a szülők felelősségéről az igazi színvonalas szakiskolák elsorvasztásában, hogy erre nem szeretnék több szót vesztegetni.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. július 25., kedd

Bukarest megint beleszól

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, amikor a környezetvédelmi minisztérium által közvitára bocsátott országos hulladékgazdálkodási tervről kérdeztük.

Rostás Szabolcs 2017. július 24., hétfő

Programok, irányok

Három évvel ezelőtti, az illiberális demokrácia kiépítését megalapozó tusványosi előadásához képest Orbán Viktor idén nem mondott programadó beszédet a bálványosi nyári szabadegyetemen.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. július 23., vasárnap

Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk az egyébként is embertelen kánikulát.

Balogh Levente 2017. július 21., péntek

Tájkép Johannis után

Ha volt valamilyen haszna Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatásának, akkor az nagyjából abban ragadható meg, hogy egyrészt egyértelművé váltak a felek – az önrendelkezést követelő magyarok és az azt megtagadó román állam – álláspontjai.

Kiss Judit 2017. július 19., szerda

A tanügyi gépezet ördögi körei

Csóváljuk a fejünket, vagy rezignáltan nyugtázzuk, hogy lám-lám, idén sem lettek fényesek országszerte az érettségi, kisérettségi eredmények.

Rostás Szabolcs 2017. július 18., kedd

Államfő vagy turisztikai ügynök?

Ha a különböző román véleményformálók kommentárjaiból indulnánk ki, akár még az áttörés reményével kecsegtető látogatásnak is nevezhetnénk Klaus Johannis keddi székelyföldi körútjának tapasztalatait.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Örökzöldek

Kérném a közéleti örökzöldeket nem összetéveszteni a valódiakkal! Mert ezekben nyoma sincs ...

Kiss Judit: A végtelen lehetőségek országa

Bízvást kijelenthetjük, hogy Románia a végtelen lehetőségek és távlatok hazája.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS