Rostás Szabolcs

2017. július 31., 00:26

Fölösleges rugdosódás

Bár csak egy lakótársulási akció keretében volt benne részem, elképzelésem szerint nem nagy ördöngösség nyélbe ütni egy aláírásgyűjtési akciót.

Az egésznek a szervezés és a csapatmunka összehangolása a titka, ha ez megvan, nagyon nem lehet elszúrni ezt a munkát, feltéve, ha nem százszázalékos adóemelésért kilincsel támogatásért az ember vagy egy szervezet.

Az RMDSZ például alapítása óta híres a szervezőképességéről, pár százezer szignó beszerzése sosem okozott nehézséget a jelentős helyi bázissal és nagyszámú aktivistával rendelkező alakulat számára. Hogy ne tévedjek, utánakerestem: a 2014-es európai parlamenti választásokat megelőzően a szövetség bő két hét alatt összegyűjtötte az induláshoz szükséges 200 ezer aláírást, a tavalyi törvényhozási megmérettetés előtt jóformán ugyanennyi idő alatt jött össze 30 ezerrel több. Vagyis egy ekkora szervezet esetében ujjgyakorlat az ilyesmi.

Ennek a legendás hangyaszorgalomnak az ismeretében nehezen érthető, miért tartotta fontosnak számonkérni a napokban az RMDSZ ügyvezető elnöke az EMNP-n, hogy ígérete ellenére nem szállt be „tettlegesen” a Minority SafePacket támogató aláírásgyűjtő kampányba. Porcsalmi Bálint kevesebb mint egy héttel azután rótta fel a semmittevést a néppártnak, hogy a tusnádfürdői szabadegyetem keretében Toró T. Tiborral folytatott vita során a rivális politikai alakulat ügyvezető elnöke támogatásáról biztosította az RMDSZ-es akciót.

Nem vitás, hogy az európai őshonos kisebbségek jogainak „kontinentális” kezelését és bővítését szorgalmazó Minority SafePack európai polgári kezdeményezés több egyszerű pártkezdeményezésnél, az a Kárpát-medencében kisebbségben élő valamennyi magyar közösség nemzeti ügye. Ennél fogva mindenkinek támogatnia – és aláírnia – kell, akinek szívügye a magyarság jogainak előmenetele.

Ellenben valami zavar lehet a tulipános gépezetben, ha az online aláírásgyűjtés startja után két héttel (a papíralapú aláírásgyűjtés előtt több mint egy hónappal) a 250 ezer szignó begyűjtését márciusig vállaló RMDSZ ujjal mutogat politikai ellenfelére. Arra a néppártra, amely túl sok borsot azért nemigen tudott törni az alakulat orra alá az eddigi választásokon, éppen ezért fölöslegesnek tűnő rugdosása nemigen bírhat komoly politikai téttel.

A jelek szerint az RMDSZ meglehetősen nehezen képes levetkőzni az urnák elé járuló magyarok szavazatai több mint nyolcvan százalékának bezsebeléséből fakadó hatalmi arroganciáját. Pedig ezzel a hozzáállással nehezen jön össze a romániai magyar politikai alakulatok sokat emlegetett „akcióegysége”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat