Pataky István

2019. március 14., 08:39

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Ez jutott eszembe a napokban, amikor arról szóltak a hírek, hogy a jobboldali pártokat tömörítő Európai Néppárt a Fideszt fenyegeti kizárással, a baloldaliak pártcsaládja pedig a román szociáldemokraták előtt lebegtette meg a kitessékelés lehetőségét. Az összehasonlítás általában szerencsétlen dolog a politikai színtéren, mivel minden eset s szereplő más környezetből érkezik, és a helyzetek is csak részben azonosak. Manfred Weber, a néppártiaknak az Európai Bizottság élére felkent jelöltje nagy hagyományú, Bajorországban rendíthetetelen népszerűségnek örvendő német párt politikusa. Budapesten érezhetően a megoldást kereste az Orbán Viktor vezette Fidesz elleni offenzíva mérséklésére. De alapvetően mégiscsak felvállalta a kizárást szorgalmazók kezdeményezését, azaz azt, hogy az általa vezetett pártcsalád saját maga ellen hajtson végre öncsonkítást, jó esetben sebet ejtsen magán egy valóban fontos választás előtt két hónappal.

Egy nappal Weber budapesti vizitje előtt Frans Timmermans is aktivizálódott. A Weber szocialista riválisaként ugyancsak a bizottsági elnöki tisztre pályázó holland politikus Bukarestben dorgálta meg a román kormányt az igazságszolgáltatási reform miatt. Korábban, az európai baloldal kongresszusán is odamondott a bukaresti „családtag” PSD-nek: „alapértékek” betartása vagy távozás! Mint Timmermans hétfői nyilatkoztataiból kiderült, számára a jogállamiság nagyjából azt jelenti, hogy egy ország – jelesül Románia – az Európai Bizottság engedélyével alkot törvényeket. Mellékes kérdés a demokratikus választások alapján megalakult kormány akarata vagy az alkotmánybíróság véleménye.

A brüsszeli Politico című lap becslései szerint az európai parlamenti megméretés nyomán az Európai Néppártban bírált, sőt kizárással fenyegetett Fidesz tizennégy mandátumot szerez, a baloldali pártcsalád által fenyegetett PSD pedig tizenegyet. Ezekkel a számokkal mindkét párt továbbra is a legerősebbek közé tartozna saját EP-frakciójában. Timmermans – akinek volt politikai alakulata, a holland Munkáspárt csupán három mandátumra számíthat a májusi EP-választások után – és Weber mégsem tanulmányútra jár Bukarestbe, illetve Budapestre, hanem ejnye-bejnyézni, fenyegetni. A két nagyreményű politikus ezzel nemcsak fakír módjára sanyargatja, gyengíti saját pártcsaládját a választási kampány közepén, de az eddigi, változatlanságra épülő uniós politika mellett is állást foglal. Újító, az emberek számára közérthető, lényegi reformokat tartalmazó programok ütköztetését kellene látnunk a „populisták” térnyerése által „fenyegetett” új EP felállását megelőző kampányban néppárti és szocialista vezérjelöltektől egyaránt. De a jelek szerint ők erre alkalmatlanok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Vélemény
Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Hallgassa online rádióinkat