Balogh Levente

2017. szeptember 19., 11:52

EU-s jó zsaruk és rossz zsaruk

A nyugati tagállamok aggodalmai persze részben megalapozottak. Elhangzott már olyan vélemény, miszerint a két balkáni országot túl korán, tulajdonképpen politikai döntés alapján vették fel az EU-ba, pedig valójában nem voltak érettek a csatlakozásra.

Lassan végtelen történetté dagad a román schengeni csatlakozás ügye. A forgatókönyv rendszerint az, hogy az Európai Bizottság elnöke kijelenti, Románia – Bulgáriával együtt – megérett a belső határellenőrzés megszüntetése nyomán létrejött övezethez való csatlakozásra, majd kisvártatva megszólal valamely német, holland, esetleg francia illetékes, és közli, hogy nem oda Buda, történtek ugyan előrelépések, de a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem eredményei még nem kielégítőek.

Juncker engedékenysége vélhetően annak tudható be, hogy úgy gondolja: amennyiben sikerül keresztülvinnie Románia felvételét, Bukarest hálája nem marad el, és a közel húszmilliós ország mögötte áll majd, amikor fölveti az EU reformjára vonatkozó elképzeléseit.

Emellett az „oszd meg és uralkodj” elve is közrejátszhat, hiszen Románia helyzetbe hozásával és – például a nagyszebeni EU-csúcsra vonatkozó javaslat révén – annak az illúziónak a megteremtésével, hogy a brüsszeli eurokrácia kívánalmait kritikátlanul teljesítve az ország részévé válhat az EU kemény magjának, elejét veheti, hogy a „renitens”, a brüsszeli kinyilatkoztatások mindenek felettiségét kétségbe vonó V4-ekhez közeledjen. Míg utóbbi Berlin, Párizs vagy Hága számára sem elvetendő fejlemény, előbbinek lehet, hogy nem örülnének felhőtlenül.

A nyugati tagállamok aggodalmai persze részben megalapozottak. Elhangzott már olyan vélemény, miszerint a két balkáni országot túl korán, tulajdonképpen politikai döntés alapján vették fel az EU-ba, pedig valójában nem voltak érettek a csatlakozásra.

Az azóta eltelt tíz év igazolja is ezt: Romániában azóta is csupán csigatempóban halad az infrastruktúra-fejlesztés, az uniós alapok lehívásának mértéke elkeserítő, és jóformán egyetlen normát – például a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozót – sem sikerült teljesíteni.

Nem számítanak a legjobb névjegykártyának a nyugat-európai országokban tömegével megtalálható romániai roma koldusok és bűnözői csoportok sem, akik ugyancsak azt bizonyítják, hogy Románia képtelen megoldani a szociális problémáit, ehelyett inkább „exportálja” azokat.

Márpedig ha schengeni taggá válna, ez még kevésbé ellenőrizhetően zajlana, mint ma. De persze lehet egy másik ok is, amiért Brüsszel és a nyugati tagállamok immár évek óta jó zsaru-rossz zsarut játszanak Bukaresttel.

A mindenkori román állami vezetők kiválóan revolverezhetőek azzal, hogy amennyiben olyasmit tesznek, ami nincs a nyugati „partnerek” ínyére, akkor ugrik a csatlakozás esélye, míg ha készségesen teljesítik az utasításokat, akkor meglebegtetik az orruk előtt a schengeni felvétel lehetőségét.

A korrupcióellenes harc és az igazságügyi reform terén elért „visszafordíthatatlan” eredmények feltételül szabása eléggé képlékeny ahhoz, hogy bármikor bármire rá lehessen húzni, és ki lehessen jelenteni: még az sem számít teljesen visszafordíthatatlan eredménynek, ha minden, a korrupciójának csupán a gyanúja által meglegyintett illetékest koncentrációs táborba zárnak.

Persze tény ami tény, a jelenlegi kormány szándéka, hogy módosítsa a hivatali visszaélés büntethetőségét, illetve hogy átalakítsa a főügyészek kinevezésének gyakorlatát, nem abba az irányba hat, hogy megfossza érveiktől az igazságügyi reform és a korrupcióellenes harc sikeréért aggódó külföldi kancelláriákat.

Mindazonáltal a mostani német és holland nyilatkozatok ismét csak ékesen bizonyítják, mennyire is tekintik Nyugat-Európában „egyenrangú” és teljes jogú EU-tagállamnak Romániát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat