Páva Adorján

2018. április 18., 22:55

Egyesített elnyomóerővel

Beteljesülhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának egyik nagyravágyó álma.

Ráadásul Leonard Azamfirei úgy vezényelheti le a város másik jelentős állami felsőoktatási intézményének bekebelezését, hogy a terjeszkedés előtt semmi és senki nem kötelezi a MOGYE magyar tagozata áldatlan helyzetének rendezésére. Sőt: a kizárólag román szakokkal rendelkező Petru Maior „elnyelésével” még azt is eléri, hogy tovább csökkentse a magyar vonal képviselőinek amúgy is erőtlen befolyását.

A MOGYE, illetve a mérnök-, bölcsész-, közgazdaságtudományi, jogi és közigazgatási képzést biztosító Petru Maior-egyetem egyesítése régóta érik: a két intézmény már évek óta együttműködik több területen, hivatalos keretek között, azzal a nem titkolt céllal, hogy előbb-utóbb „összeházasodjanak”. Utóbbi számára azért előnyös a beolvadás, mert így – legalábbis papíron – „szintet lép” azzal, hogy egy szakmailag magasabban rangsorolt intézmény részesévé válik. A vásárhelyi orvosi vezetői pedig azért szorgalmazzák az egybekelést, mert az oktatási területek „lefedettségének” növelésével nagyobb  elismertségre, támogatásokra tehetnek szert.

Bár az új jogi entitás, szerkezeti felépítés meghatározása, kidolgozása jó apropót adhatna, lehetőséget teremthetne az önálló döntéshozatali jogkörrel bíró magyar tanszék régóta áhított létrehozására, sajnos semmi esély nincs rá. A MOGYE szenátusa immár hét éve zavartalanul fittyet hány az erre vonatkozó törvényre, és a Petru Maior-egyetem múltja sem azt sugallja, hogy boldogan felkarolnák a kisebbségi oktatást. 1990-ben ugyanis a jogelőd intézmény vezetősége hiába szavazta meg a magyar tagozat létrehozását, „felsőbb utasításra” elgáncsolták a kezdeményezést, az „alapos fejmosásnak” köszönhetően pedig az újabb próbálkozások is kudarcba fulladtak.

Azamfirei a hét elején semmi jót nem ígért a MOGYE magyar tagozata oktatóinak, így utóbbiak értelemszerűen ellenzik az egyesülést, amellyel a román vonal eddig is kétharmados többségben lévő vezetői várhatóan 20 százalék alá „nyomják” a magyar képviseletet az új egyetem döntéshozó testületében. A grandomán rektor eközben persze továbbra is szívesen ékeskedne a „multikulturális” jelzővel, és a kisebbségi oktatás „konzerválását” ígéri. Igen, konzerválja az elnyomást, és még erőteljesebben hozzájárul a magyar nyelvű állami orvos- és gyógyszerészképzés elsorvasztásához.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. április 17., kedd

Zöldellő dombok, szeméthegyek

Sokakat zavar, de talán még többeket nem, hogy országszerte rengeteg helyen tonnaszámra hever a szemét a folyók, patakok partján, az erdők szélén és mélyén.

Rostás Szabolcs 2018. április 16., hétfő

Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány jelenlegi, kizárólag a fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikája mélységesen elhibázott.

Bálint Eszter 2018. április 16., hétfő

Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben fogunk pontos képet kapni, miután még csak egy részük kapta meg pénteken a márciusi juttatását.

Balogh Levente 2018. április 13., péntek

Természetes természetellenesség

„Nem utasíthatják el a közösségünket megillető kollektív jogokat” – mondta Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet képviselőházi vitáján.

Páva Adorján 2018. április 11., szerda

Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a megalázott kisebbség számára elfogadhatalan.

Kiss Judit 2018. április 10., kedd

Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható időn belül Románia számos településén is hozzáférhető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein: könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken.

Balogh Levente 2018. április 10., kedd

Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján az Orbán Viktor vezette kormánynak nem hogy távoznia kell a hatalomból, hanem minden eddiginél erősebb felhatalmazást adott arra, hogy folytassa.

Rostás Szabolcs 2018. április 09., hétfő

Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és pártatlan igazságszolgáltatás fontosságára ezekben a napokban a román igazságszolgáltatás jeles képviselői.

Balogh Levente 2018. április 06., péntek

Második választók

Vasárnap már a második olyan országgyűlési választást rendezik Magyarországon, amelyet a külhoni magyarok nem csupán kibicként asszisztálnak végig, hanem magyar állampolgárként – amennyiben élni kívánnak szavazójogukkal – tevőlegesen is részt vehetnek.

Páva Adorján 2018. április 04., szerda

Utcafrontok Marosvásárhelyen és Brüsszelben

Hamarosan új fejezet nyílik a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák regényes, végeláthatatlan történetében: az önkormányzat bíróságon próbálja megvédeni a prefektus által megtámadott határozatait.

Vélemény
Kiss Judit: Zöldellő dombok, szeméthegyek

Sokakat zavar, de talán még többeket nem, hogy országszerte rengeteg helyen tonnaszámra hever a szemét a folyók, ...

Rostás Szabolcs: Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány ...

Bálint Eszter: Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben ...

Hallgassa online rádióinkat