Páva Adorján

2018. április 18., 22:55

Egyesített elnyomóerővel

Beteljesülhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának egyik nagyravágyó álma.

Ráadásul Leonard Azamfirei úgy vezényelheti le a város másik jelentős állami felsőoktatási intézményének bekebelezését, hogy a terjeszkedés előtt semmi és senki nem kötelezi a MOGYE magyar tagozata áldatlan helyzetének rendezésére. Sőt: a kizárólag román szakokkal rendelkező Petru Maior „elnyelésével” még azt is eléri, hogy tovább csökkentse a magyar vonal képviselőinek amúgy is erőtlen befolyását.

A MOGYE, illetve a mérnök-, bölcsész-, közgazdaságtudományi, jogi és közigazgatási képzést biztosító Petru Maior-egyetem egyesítése régóta érik: a két intézmény már évek óta együttműködik több területen, hivatalos keretek között, azzal a nem titkolt céllal, hogy előbb-utóbb „összeházasodjanak”. Utóbbi számára azért előnyös a beolvadás, mert így – legalábbis papíron – „szintet lép” azzal, hogy egy szakmailag magasabban rangsorolt intézmény részesévé válik. A vásárhelyi orvosi vezetői pedig azért szorgalmazzák az egybekelést, mert az oktatási területek „lefedettségének” növelésével nagyobb  elismertségre, támogatásokra tehetnek szert.

Bár az új jogi entitás, szerkezeti felépítés meghatározása, kidolgozása jó apropót adhatna, lehetőséget teremthetne az önálló döntéshozatali jogkörrel bíró magyar tanszék régóta áhított létrehozására, sajnos semmi esély nincs rá. A MOGYE szenátusa immár hét éve zavartalanul fittyet hány az erre vonatkozó törvényre, és a Petru Maior-egyetem múltja sem azt sugallja, hogy boldogan felkarolnák a kisebbségi oktatást. 1990-ben ugyanis a jogelőd intézmény vezetősége hiába szavazta meg a magyar tagozat létrehozását, „felsőbb utasításra” elgáncsolták a kezdeményezést, az „alapos fejmosásnak” köszönhetően pedig az újabb próbálkozások is kudarcba fulladtak.

Azamfirei a hét elején semmi jót nem ígért a MOGYE magyar tagozata oktatóinak, így utóbbiak értelemszerűen ellenzik az egyesülést, amellyel a román vonal eddig is kétharmados többségben lévő vezetői várhatóan 20 százalék alá „nyomják” a magyar képviseletet az új egyetem döntéshozó testületében. A grandomán rektor eközben persze továbbra is szívesen ékeskedne a „multikulturális” jelzővel, és a kisebbségi oktatás „konzerválását” ígéri. Igen, konzerválja az elnyomást, és még erőteljesebben hozzájárul a magyar nyelvű állami orvos- és gyógyszerészképzés elsorvasztásához.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...