HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2017. július 17., 12:14

Duplán vásárolt biztonság

Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata zajlik az országban annak a katonai akciónak a keretében, amelynek során 25 ezer katonát és több ezer harci eszközt vonultatnak fel három NATO-tagállam területén.

Ezzel párhuzamosan fennállása legnagyobb és legköltségesebb fejlesztésébe fog a román hadsereg, amely a légvédelmi rendszertől kezdve a hadihajókon át a páncélozott csapatszállítókig megannyi harci eszközzel kívánja felújítani felszerelését.

A fenti két adalék egyértelmű jele annak, hogy Bukarest a „ha békét akarsz, készülj a háborúra” Julius Caesar-i intelem mentén alakítja katonapolitikáját. Az egész ott kezdődött, hogy Donald Trump felhívásának eleget téve Klaus Johannis államfő „kikövetelte” a bukaresti kormánynál: az ország már idén összterméke két százalékát fordítsa védelemre. Az amúgy a NATO által megszabott védelmi költségvetési minimum betartása az amerikai elnök vesszőparipája, aki még megválasztása előtt azzal fenyegette az atlanti szövetség tagjait, hogy védelem nélkül maradnak, ha nem fizetnek.

A tengerentúli stratégiai partner utasításának megfelelően Bukarest példa nélküli költekezésbe fogott, a parlament által májusban elfogadott, közel tízmilliárd euróra rúgó haderőfejlesztési csomag értelmében a román hadsereg nemcsak rakétavédelmi rendszerrel és új vadászgépflottával izmosodik, hanem nagybevásárlást terveznek páncélozott csapatszállítókból, katonai terepjárókból, hadihajókból is. Csak Patriot típusú rakétákra az ország GDP-je két százalékának megfelelő négymilliárd dollárt költünk, holott a légvédelem elvileg már megoldódott a Deveseluban tavaly hadrendbe állított amerikai rakétapajzs révén.

Mindenesetre ellentmondásos Románia részéről harcászati célokra fordítani ekkora összegeket, amikor közismert, hogy autópálya vagy kórház építésére sose futja a költségvetésből, de még a védőoltással való zökkenőmentes ellátásra sincs pénz. Nem azt mondjuk, hogy nem kell költeni a biztonságra, a mostani fegyverkezési láz mögött azonban egyértelműen Bukarest feltétlen és egyoldalú Amerika-pártisága, valamint az orosz viszony terheltsége áll. Márpedig a Washington iránti elkötelezettségnek nemcsak az az ára, hogy Bukarest lezárja a kétoldalú párbeszéd esélyét Moszkvával.

Katonai védereje kiterjesztése fejében az Egyesült Államok azt is megszabja, hogy a megemelt védelmi kiadásokat Románia Amerikában költse el ott gyártott Patriotok, F-16-osok és más hadi eszközök megvásárlásával. Ami a tengerentúli nagyhatalom szempontjából kiváló üzlet, a lepattant romániai közúti és egészségügyi infrastruktúra ismeretében azonban számunkra felesleges pénzkidobás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. július 17., hétfő

Gátat az ígérgetéseknek!

Csatlakozom azokhoz, akik szerint nagyon szigorú törvénnyel lehetne meggátolni az eszement ígérgetést.

Balogh Levente 2017. július 14., péntek

Johannis, a magyarok és a hála

A hála nem politikai kategória – sokadszor bizonyosodott be ez azt követően, hogy Klaus Johannis, a német származású, de magát hivatalosan román nemzetiségűnek mondó jelölt a magyarok szavazatainak köszönhetően megnyerte a 2014-es elnökválasztást.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. július 12., szerda

Az elnök székelyei

Klaus Johannis nyugodt lehet: egy államfőnek bármilyen körülmények között kijár a tisztelet, a legendás székely vendégszeretet pedig szintén garanciát jelent arra, hogy nem érik kellemetlen meglepetések Hargita és Kovászna megyei látogatása során.

Kiss Judit 2017. július 12., szerda

A hiányzó garancialevél

Biztosan akadnak, akik jó eredménynek tekintik, hogy a végleges adatok szerint az érettségizők 72,9 százaléka érte el a 6-os fölötti átlagot, és persze olyanok is, akik erre legyintenek.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. július 11., kedd

Delejes nyilvánosság

Ha csökkent is az intenzitása, nem akar megszűnni a több mint hét és fél évvel ezelőtti „baráti” összejövetel körüli hullámverés.

Balogh Levente 2017. július 10., hétfő

A fő célpont: Kövesi

Egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy a 2009-es elnökválasztáson állítólag elkövetett választási csalás kivizsgálására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottságnak valójában egyetlen célja van: Laura Codruţa Kövesinek a „kilövése.”

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. július 09., vasárnap

Puha román unortodoxia

A román politikusokat időnként a hatalmába keríti egyfajta forradalmi láz, és ilyenkor merészebb – máshol unortodoxnak mondott – kezdeményezéseket is nyíltan fel mernek vállalni.

Molnár Judit 2017. július 09., vasárnap

Tolvajillem

Mielőtt alámerülnénk ebbe a váratlan meglepetésektől sem mentes témába, szeretném felhívni a figyelmet, hogy a cím semmiképpen sem tévesztendő össze a betyárbecsülettel.

Balogh Levente 2017. július 06., csütörtök

Trump és az új szövetség

Ha valaki komolyan azt gondolta volna, hogy Trump az oroszok embere, a csütörtöki varsói események nem ezt a forgatókönyvet látszanak beigazolni.

Páva Adorján 2017. július 05., szerda

Kilövési parancs

Ma, a 21. században, a civilizáció csúcsán díszelgő Európai Unió egyik tagállamának számtalan településén rettegésben élnek az emberek.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Gátat az ígérgetéseknek!

Csatlakozom azokhoz, akik szerint nagyon szigorú törvénnyel lehetne meggátolni az eszement ígérgetést.

Balogh Levente: Johannis, a magyarok és a hála

A hála nem politikai kategória – sokadszor bizonyosodott be ez azt követően, hogy Klaus Johannis, a német származású, ...

Páva Adorján: Az elnök székelyei

Klaus Johannis nyugodt lehet: egy államfőnek bármilyen körülmények között kijár a tisztelet, a legendás ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS