Páva Adorján

2017. május 31., 07:39

Diszkriminációs súlyozás

Hálásak lehetünk Mircea Diaconnak, hiszen a székelyíz-üldözőként elhíresült Kovászna megyei főfogyasztóvédő egy ideje nem szolgáltatott döbbenetes, országos érdekeltségűvé puffadó cikktémákat.

Most azonban ismét címlapra „kéreckedett”, mégpedig a diszkriminációellenes tanács döntésének köszönhetően: eszerint nem tekinthető diszkriminatív tettnek, hogy az intézményvezető 2015-ben, egy székelyföldi cég megbüntetése alkalmával a Székely ízek feliratot is eltávolíttatta a termékekről. Ugyanakkor a testület szerint az sem elítélendő, hogy Diacon a székelyek megkóstolásáról kérdezősködött, és az előbb-utóbb létrehozandó székely temetővel és WC-vel példálózott, „ha így haladnak a dolgok”.

A hírhedt fogyasztóvédőt nem kell bemutatni a közéletben jártas olvasóknak: Diacon bírságolt már taxikra kitett SIC-matricák miatt, illetve gyerek- és egyházi táborokban, óvodákban, öregotthonokban is azonnal lecsapott a sasszemű hivatalnok, ha mondjuk a napi menü csak magyarul volt kiírva. A vak is látta: a korábban több állami intézmény berkeiből eltanácsolt, kocsmai verekedésben is „jártas” Vrancea megyei atyafi munkaköri kötelességének tartotta az efféle kekeckedést, hergelést – nem véletlen, hogy több feljelentést is tettek ellene.

Ilyen ügyben járt el a diszkriminációellenes tanács is, amely bizony vitatható döntést hozott. Ennél azonban érthetetlenebb, hogy miért kellett ennyit várni az „ítélet” meghozatalára. És ami ennél is felháborítóbb: a tanács megrovásban részesítette a Székely Hírmondó egyik újságíróját, aki 2015-ben Diacon viselt dolgairól írt véleményanyagot A főfelügyelőnek távoznia kell! címmel.

Bár a fogyasztóvédő azzal a kommentárral verte nagy dobra az eredményt, hogy hatósági határozat született az őt „nemzetiségében diszkrimináló” cikkek ellen, Bedő Zoltán írásában semmilyen közvetlen utalás nincs az érintett etnikai hovatartozására. A Diacon által szintén bőszen hangoztatott becsületsértés, zsarolás, fenyegetés pedig más tál tészta: ezen vádpontokban polgári peres úton szolgáltathatnak igazságot, ez nem a diszkriminációellenes tanács asztala.

Utóbbi többször igazolta már létjogosultságát, hiszen számos égbekiáltó esetben hallatta szavát, legyen szó közszereplők uszításáról vagy sportcsapatok fanatikusainak gyűlölködéséről. Ugyanakkor a diszkrimináció büntetése, felszámolása érdekében létrehozott tanács sohasem kapta meg az őt megillető fajsúlyos szerepet a romániai intézménylabirintusban, így nem csoda, ha például a notórius magyargyűlölők – a figyelmeztetésekre, jelképes pénzbüntetésekre fittyet hányva – magasról tesznek a szankciókra, és ott folytatják, ahol abbahagyták.

Most mindezt csak tetézi, hogy a Diacon-ügyben érthetetlenül későn meghozott döntés, a székelyföldi újságíró felfoghatatlan megrovása a diszkriminációnak nap mint nap kitett közösség szemében is csalódást, hitelvesztést okoz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. május 31., szerda

Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ragaszkodnak a szokásjoghoz.

Rostás Szabolcs 2017. május 29., hétfő

Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt az elmúlt időszakban az anyanyelvhasználat biztosítása terén.

Balogh Levente 2017. május 29., hétfő

Erdély torz ünnepe

Akár még örülhetnénk is, hogy egy román honatya fölvetette: törvényben kellene rögzíteni, hogy Erdélynek saját ünnepnapja legyen.

Molnár Judit 2017. május 29., hétfő

Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél szörnyűbb híreket: belelőtt a tömegbe, buszon robbantotta fel magát, elgázolt vétlen sétálókat.

Balogh Levente 2017. május 25., csütörtök

Elbeszélünk egymás mellett

Ha egy problémát el akarsz kenni, akkor hozz létre parlamenti bizottságot az ügy kivizsgálására – hangzik a régi politikai poén.

Páva Adorján 2017. május 25., csütörtök

Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jogszabály, alkalmazási módszertan hiányában olyan, mintha nem is lenne.

Kiss Judit 2017. május 24., szerda

Problémák térképe

Rengeteg papírunk, sőt papírhegyeink vannak már arról, hogy hány szempontból hagy kívánnivalót maga után a hazai oktatás.

Molnár Judit 2017. május 23., kedd

Körbeárulás

Bármennyire is áhított a hatalom, hatása rosszabb a jégesőnél, tornádónál, árvizeknél, aszályoknál: előbb koptat, majd tönkretesz.

Rostás Szabolcs 2017. május 23., kedd

Üzenjük Bukarestnek!

Több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ egyik legfőbb hiányosságai közé tartozott, hogy nem volt külpolitikája.

Bálint Eszter 2017. május 21., vasárnap

Sok az üröm az örömben

Dübörög a román gazdaság, a nemzetközi hitelezők felfelé módosították Románia növekedési kilátásait – ilyen és ehhez hasonló szalagcímeket láthattak mindazok, akik az elmúlt időszakban figyelemmel követték a romániai sajtóhíreket.

Vélemény
Molnár Judit: Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ...

Rostás Szabolcs: Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt ...

Balogh Levente: Erdély torz ünnepe

Akár még örülhetnénk is, hogy egy román honatya fölvetette: törvényben kellene rögzíteni, ...

Hallgassa online rádióinkat