Molnár Judit

2017. július 04., 23:26

Csatavesztés az érettségin

Megtörtént másodszorra is, ami csak egyszer, háromszázötvenhárom éve: Zrínyi Miklós a vadkannal vívott közelharc után az idei magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán is csatát vesztett.

Az elsőbe, a galádul felbukkanó vadkanharcba belehalt, pedig máig nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy véletlen volt-e a sebzett állat megjelenése, vagy valami csalafintasággal így akarták az osztrákok megtorolni a horvát gróf bátorságát, amiért le merte írni, hogy csak a reguláris nemzeti hadsereg lehetne a nemzeti szabadság kivívásának a biztosítéka.

Csak jó kétszáz év múltán lett belőle valami, bár az önálló katonaság inkább a békét látszott akkor szolgálni, amikor pedig a huszadik század elején megtörtént a fegyverbe szólítás, az végül tragédiába fulladt.

Az érettségi vizsga közel sem olyan véres esemény, mint egy világháború, a közösségi térben mégis elég nagy port kavart az egyik tétel, a barokk eposz. Háborogtak a frászbukvitézek: ki hallott még a mai világban olyasmit, hogy eposz, meg barokk, ez csakis a diákok tömeges megbüntetésére fenekedő hétfejű sárkányok ötlete lehetett.

Szegény Zrínyi nem tudott elnézést kérni, könnyező emotikonokat posztolni és csintalan gyerekként fogadkozni, hogy soha többet nem ír hőskölteményt a dédapja hőstettéről, hisz ama elsőnek sem lett meg a hatása: kortársai lélekben már megadták magukat a töröknek, nem látták semmi értelmét a további harcoknak. És talán bocsánatot kért volna, amiért olyannyira idő előtt született, amikor még csak egyetlen kóbor regény létezett, a szélmalmokkal viaskodó búsképű lovagról, de errefelé azt sem ismerték.

Az eposz volt a divat, azt írt Milton, Tasso, Ariosto és hát ő, Zrínyi is. De azért sem rebegem el az ő nevében, hogy mea culpa, mea maxima culpa, mert én büszke vagyok erre a mi barokk eposzunkra. Amihez hasonló közelebbi környezetünkben nem termett. És egyébként is: vívtam én már csatákat háborgó szülőkkel, amikor egy másik érettségin Vörösmarty és Csokonai volt a két megoldandó feladat. Személyes sértésnek vették, hogy nem az általuk elvárt Adyt vagy József Attilát kapták a csemeték, akikről aztán úgy, de úgy írtak volna!

Azt a csatát megnyertem, egyetlen rövid érveléssel: nem tehet róla sem Vörösmarty, sem Csokonai, hogy hamarább születtek, mint a szülők által elvárt költők. De biztosak lehetnek: ugyanúgy joguk van irodalmunkban továbbélni, mint a később születetteknek. Ahogy Zrínyi Miklósnak is, habár annak idején legyőzte a vadkan. Vagy talán éppen azért!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. július 03., hétfő

Kikényszerített időszerűségek

Az égvilágon semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy igazságügy-miniszter kezdeményezésére a bírák és ügyészek szakmai felügyelete vizsgálatot indít egy adott ügyészség tevékenységének kiértékelésére.

Bálint Eszter 2017. július 03., hétfő

Tűzoltók az ország élén

A világ – legalábbis szűk térségünk – legröhejesebb és sajnos egyben legtöbb kárt okozó kormánypártjaként vonulhat be a Szociáldemokrata Párt (PSD) a történelembe.

Molnár Judit 2017. július 02., vasárnap

Séta a piramisban

Dicséretes, ahogy a nagyváradi városvezetés gondoskodik a lakosság fizikai erőnlétéről.

Balogh Levente 2017. június 30., péntek

Dragnea régi-új kormánya

Teljesen fölösleges, de legalább annál ártalmasabb közjáték végére került pont azzal, hogy a parlamenti többség az RMDSZ közreműködésével bizalmat szavazott Mihai Tudose kormányának.

Páva Adorján 2017. június 28., szerda

Bukaresti vizsgaidőszak

Liviu Dragnea nem haragszik az RMDSZ-re. Immár kiderült, a Sorin Grindeanu kormányfő kicsinálása érdekében indított flúgos hadjárat utolsó csatája előtt a magyar szövetség a véltnél jóval kevesebbet kockáztatott.

Kiss Judit 2017. június 28., szerda

A hivatástudat hatványai

– Annyi mesét tudok, hogy három nap es kéne, amíg összeszámlálnám. – Tudok eleget, de nincs kinek mondjam – jegyezték meg azok a moldvai csángó idős asszonyok, akik a Bákó megyei Lujzikalagorban gyűltek össze nemrég egy mesemondó rendezvényen.

Rostás Szabolcs 2017. június 26., hétfő

Helyből bukás

Siralmas. Ez a jelző a legalkalmasabb annak kommentálására, hogy a román balliberális koalíció Mihai Tudosét terjesztette fel a miniszterelnöki tisztségre.

Rostás Szabolcs 2017. június 25., vasárnap

Ünnep, gyász

„Megértem és tisztelem azt a büszkeséget, ami a magyarokat eltölti ezen a rendkívüli napon, ebben osztozom Önökkel”.

Molnár Judit 2017. június 25., vasárnap

Méregdrága ingyenesség

Akárhogy is forgatjuk, bármerről is nézzük, az elmúlt napok eseményeit ingyen­cir­kuszként értelmezhetjük: ismét bebizonyosodott, hogy Románia a korlátlan lehetőségek hazája, hisz olyan attrakciót is be tud mutatni, amit máshol el sem tudnának képzelni.

Balogh Levente 2017. június 22., csütörtök

Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az RMDSZ is aktív részese volt, végképp megmutatták, mennyit ér a magyar szervezet immár több mint két és fél évtizede hirdetett elmélete.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kikényszerített időszerűségek

Az égvilágon semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy igazságügy-miniszter kezdeményezésére a bírák ...

Bálint Eszter: Tűzoltók az ország élén

A világ – legalábbis szűk térségünk – legröhejesebb és sajnos egyben legtöbb kárt ...

Molnár Judit: Séta a piramisban

Dicséretes, ahogy a nagyváradi városvezetés gondoskodik a lakosság fizikai erőnlétéről.

Hallgassa online rádióinkat