Molnár Judit

2017. augusztus 09., 00:01

Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, Copperfieldről ma már jóformán semmit nem hallani: kiment a divatból a cseles szabadulás.

Ha megjelenik egy újabb trükk, a régi repül a sutba. A szabadulás művészetét felülíró mutatvány alig pár éve jelent meg, és lett a világcirkusz porondján az egyik legnépszerűbb attrakció. Nekünk külön öröm, bár az ötletgazdák a Dâmboviţa-parti fővárosban laknak, na, de sebaj, mégiscsak lélekmelengető hallani, amikor egy-egy újabb trükköt tapsviharral köszönt a közvetlenül érintettek kicsinek nem mondható csapata.

S hogy miért sikerült ilyen gyorsan felfutnia a topra az új mutatványnak?! Mert könnyebb, gyorsabb és sokkal olcsóbb: addig, amíg sikerül a fogvatartottnak kiszabadulnia, elfoglal egy értékes helyet a kóterben, élelmezni kell, s az őrök és a takarítószemélyzet fizetésének egy főre eső része sem elhanyagolható. Mennyivel egyszerűbb még a letartóztatás előtt a fülébe súgni, hogy sipirc, aztán pedig csak sápítozni, miszerint soha senki nem hallott semmiről semmit. Bottal üthetik a kliens és az okozott kár megtérítésének is a nyomát.

Ha jól emlékszem, a trükk főpróbája pár évvel ezelőtt érintette a szülővárosomhoz közeli határállomást is: valamilyen nagyobb lopást elkövető köztisztviselő miatt riasztották az átkelőpontokat, mire a hozzánk közeli sajnálattal közölte, alig öt perce lépett át más országba. Ennél érdekesebbek voltak a következő próbák: az Indonéziából vagy Thaiföldről, majd az Államokból, illetve az újságírók iraki kamuemberrablását állítólag levezénylő, birkanyáj közé bújva elhajózó szökevény hazahozatala: a nagy csinnadrattás beharangozó után az égvilágon semmi nem történt.

Egyik eset sem volt annyira szenzációs, mint a titkosszolgálati kötődésekkel rendelkező médiamogulé, akiről elhíresztelték, hogy egzotikus tájakon tűnik fel, valójában mai napig vígan él Szerbiában. Most ott tartunk, hogy néhány napja annak az ingatlankupecnek veszett nyoma, aki a volt államelnökkel gentlemen’s agreementben adta-vette a főváros környéki birtokokat. Az okozott kárérték eurómilliárdos nagyságrendű. Valaki látni vélte egy New Jersey-i villa ablakában, de annyi.

Említett volt üzlet- és bajtársa egyszer már megvédte, csodálkozva, mit akar a sok rosszindulatú egy ilyen derék, a fővárost olyan sokkal segítő embertől?! Ezért nem félek, hogy most valaki hirtelen buzgalomból, semmibe véve a népszerűséget, erőnek erejével kiszedi az amerikai ablakból és itthon rács mögé dugja a bű(n)vész urat!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...