Molnár Judit

2017. augusztus 09., 00:01

Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, Copperfieldről ma már jóformán semmit nem hallani: kiment a divatból a cseles szabadulás.

Ha megjelenik egy újabb trükk, a régi repül a sutba. A szabadulás művészetét felülíró mutatvány alig pár éve jelent meg, és lett a világcirkusz porondján az egyik legnépszerűbb attrakció. Nekünk külön öröm, bár az ötletgazdák a Dâmboviţa-parti fővárosban laknak, na, de sebaj, mégiscsak lélekmelengető hallani, amikor egy-egy újabb trükköt tapsviharral köszönt a közvetlenül érintettek kicsinek nem mondható csapata.

S hogy miért sikerült ilyen gyorsan felfutnia a topra az új mutatványnak?! Mert könnyebb, gyorsabb és sokkal olcsóbb: addig, amíg sikerül a fogvatartottnak kiszabadulnia, elfoglal egy értékes helyet a kóterben, élelmezni kell, s az őrök és a takarítószemélyzet fizetésének egy főre eső része sem elhanyagolható. Mennyivel egyszerűbb még a letartóztatás előtt a fülébe súgni, hogy sipirc, aztán pedig csak sápítozni, miszerint soha senki nem hallott semmiről semmit. Bottal üthetik a kliens és az okozott kár megtérítésének is a nyomát.

Ha jól emlékszem, a trükk főpróbája pár évvel ezelőtt érintette a szülővárosomhoz közeli határállomást is: valamilyen nagyobb lopást elkövető köztisztviselő miatt riasztották az átkelőpontokat, mire a hozzánk közeli sajnálattal közölte, alig öt perce lépett át más országba. Ennél érdekesebbek voltak a következő próbák: az Indonéziából vagy Thaiföldről, majd az Államokból, illetve az újságírók iraki kamuemberrablását állítólag levezénylő, birkanyáj közé bújva elhajózó szökevény hazahozatala: a nagy csinnadrattás beharangozó után az égvilágon semmi nem történt.

Egyik eset sem volt annyira szenzációs, mint a titkosszolgálati kötődésekkel rendelkező médiamogulé, akiről elhíresztelték, hogy egzotikus tájakon tűnik fel, valójában mai napig vígan él Szerbiában. Most ott tartunk, hogy néhány napja annak az ingatlankupecnek veszett nyoma, aki a volt államelnökkel gentlemen’s agreementben adta-vette a főváros környéki birtokokat. Az okozott kárérték eurómilliárdos nagyságrendű. Valaki látni vélte egy New Jersey-i villa ablakában, de annyi.

Említett volt üzlet- és bajtársa egyszer már megvédte, csodálkozva, mit akar a sok rosszindulatú egy ilyen derék, a fővárost olyan sokkal segítő embertől?! Ezért nem félek, hogy most valaki hirtelen buzgalomból, semmibe véve a népszerűséget, erőnek erejével kiszedi az amerikai ablakból és itthon rács mögé dugja a bű(n)vész urat!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat