HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. augusztus 09., 00:01

Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, Copperfieldről ma már jóformán semmit nem hallani: kiment a divatból a cseles szabadulás.

Ha megjelenik egy újabb trükk, a régi repül a sutba. A szabadulás művészetét felülíró mutatvány alig pár éve jelent meg, és lett a világcirkusz porondján az egyik legnépszerűbb attrakció. Nekünk külön öröm, bár az ötletgazdák a Dâmboviţa-parti fővárosban laknak, na, de sebaj, mégiscsak lélekmelengető hallani, amikor egy-egy újabb trükköt tapsviharral köszönt a közvetlenül érintettek kicsinek nem mondható csapata.

S hogy miért sikerült ilyen gyorsan felfutnia a topra az új mutatványnak?! Mert könnyebb, gyorsabb és sokkal olcsóbb: addig, amíg sikerül a fogvatartottnak kiszabadulnia, elfoglal egy értékes helyet a kóterben, élelmezni kell, s az őrök és a takarítószemélyzet fizetésének egy főre eső része sem elhanyagolható. Mennyivel egyszerűbb még a letartóztatás előtt a fülébe súgni, hogy sipirc, aztán pedig csak sápítozni, miszerint soha senki nem hallott semmiről semmit. Bottal üthetik a kliens és az okozott kár megtérítésének is a nyomát.

Ha jól emlékszem, a trükk főpróbája pár évvel ezelőtt érintette a szülővárosomhoz közeli határállomást is: valamilyen nagyobb lopást elkövető köztisztviselő miatt riasztották az átkelőpontokat, mire a hozzánk közeli sajnálattal közölte, alig öt perce lépett át más országba. Ennél érdekesebbek voltak a következő próbák: az Indonéziából vagy Thaiföldről, majd az Államokból, illetve az újságírók iraki kamuemberrablását állítólag levezénylő, birkanyáj közé bújva elhajózó szökevény hazahozatala: a nagy csinnadrattás beharangozó után az égvilágon semmi nem történt.

Egyik eset sem volt annyira szenzációs, mint a titkosszolgálati kötődésekkel rendelkező médiamogulé, akiről elhíresztelték, hogy egzotikus tájakon tűnik fel, valójában mai napig vígan él Szerbiában. Most ott tartunk, hogy néhány napja annak az ingatlankupecnek veszett nyoma, aki a volt államelnökkel gentlemen’s agreementben adta-vette a főváros környéki birtokokat. Az okozott kárérték eurómilliárdos nagyságrendű. Valaki látni vélte egy New Jersey-i villa ablakában, de annyi.

Említett volt üzlet- és bajtársa egyszer már megvédte, csodálkozva, mit akar a sok rosszindulatú egy ilyen derék, a fővárost olyan sokkal segítő embertől?! Ezért nem félek, hogy most valaki hirtelen buzgalomból, semmibe véve a népszerűséget, erőnek erejével kiszedi az amerikai ablakból és itthon rács mögé dugja a bű(n)vész urat!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. augusztus 07., hétfő

Operettkisebbség

Egyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad arról, hogyan is viszonyul, illetve viszonyult 19. század végi létrejötte óta Románia a területén élő nem román közösségekhez.

Bálint Eszter 2017. augusztus 06., vasárnap

Román vasúti burleszk

Az ember azt se tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen, amikor olyan híreket olvas, hogy nagy csinnadrattával felavatták a Kisilvát Óradnával összekötő, 21 kilométeres vasúti szakaszt, ezt azonban 2017-ben 49 perc alatt teszi meg a Kék nyíl.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. augusztus 06., vasárnap

A kotta titka

Elég komolyan megkavarta a közbeszédet a tanügyminiszter hajmeresztő ötlete, a torna- és az osztályfőnöki órákon használatos tankönyvek bevezetése.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 04., péntek

Centenárium elé

Az RMDSZ vezetői nemrég egy háttérbeszélgetésen elismerték, hogy 2019-ig nem merülhet fel az alakulat hatalomra lépésének kérdése.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. augusztus 03., csütörtök

Korlátoltak játéka

Újabb érzékeny ponton vág egyet a megbízhatatlanságból immár többszörösen jelesre vizsgázó bukaresti kormány: csupán bő egy évvel a gyermeknevelési juttatások átszervezése után ismét hozzányúlnak a szülői támogatások rendszeréhez.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 02., szerda

A válság jelei

Sokan felkapták a fejüket egy bukaresti makrogazdasági elemző nemrég tett figyelmeztetésére, miszerint a román gazdaság a válság jegyeit viseli magán.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. augusztus 01., kedd

Örömforrások jó és rossz gazdái

Világraszóló sikerektől volt hangos az elmúlt időszakban Magyarország, ahol hétvégén zárult a vizes világbajnokság, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, no meg Forma–1-es futamot is rendeztek.

Rostás Szabolcs 2017. július 31., hétfő

Fölösleges rugdosódás

Bár csak egy lakótársulási akció keretében volt benne részem, elképzelésem szerint nem nagy ördöngösség nyélbe ütni egy aláírásgyűjtési akciót.

Molnár Judit 2017. július 31., hétfő

Örökzöldek

Kérném a közéleti örökzöldeket nem összetéveszteni a valódiakkal! Mert ezekben nyoma sincs a gyönyörű színnek, a karácsonyi jelképpé vált fenyőillatnak, se jókedvet, se örömet nem jelentenek.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Operettkisebbség

Egyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad ...

Páva Adorján: Korlátoltak játéka

Újabb érzékeny ponton vág egyet a megbízhatatlanságból immár többszörösen jelesre ...

Rostás Szabolcs: A válság jelei

Sokan felkapták a fejüket egy bukaresti makrogazdasági elemző nemrég tett figyelmeztetésére, miszerint a román ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS