Páva Adorján

2017. június 28., 23:13

Bukaresti vizsgaidőszak

Liviu Dragnea nem haragszik az RMDSZ-re. Immár kiderült, a Sorin Grindeanu kormányfő kicsinálása érdekében indított flúgos hadjárat utolsó csatája előtt a magyar szövetség a véltnél jóval kevesebbet kockáztatott.

Hiszen amikor a múlt héten Kelemen Hunorék – vaskos kívánságlistájuk elutasítása miatt – megtagadták a balliberális koalíció öncsonkító bizalmatlansági indítványának támogatását, végül nem kerültek királycsináló szerepbe, vagy-vagy helyzetbe, a PSD-elnök leszámolása nélkülük is megvalósult. Minden bizonnyal ezt előre tudta Dragnea, aki a törékenyebbé vált parlamenti többség láttán inkább elnézte az RMDSZ „kihátrálását”, és megtartotta a szövetséggel kötött együttműködést.

Vélhetően ez az aktuális politikai háttere annak a keddi szenátusi döntésnek, miszerint differenciált tételekből vizsgázhatnak a nyolcadikos és tizenkettedikes magyar diákok a román nyelv és irodalom próbán. A felsőház által döntéshozó kamaraként megszavazott kezdeményezés része volt az RMDSZ bő egy héttel ezelőtt megfogalmazott feltételcsomagjának, amelyet Dragneáék a hihetetlen erővel felszínre törő magyargyűlölet hatására inkább nem teljesítettek. A magyar szövetség már akkor jelezte, nem mond le terveiről, az üthető vas pedig nem hűlt ki, hiszen az egyik (több területet érintő) kérés máris teljesült.

Bár a bizalmatlansági indítvány körüli felhajtás során magasra tett mércéhez képest megállapítható, hogy az RMDSZ visszatért a kis lépések sokat vitatott politikájához, kétségtelen, hogy a képességvizsga, illetve az érettségi románpróbájának sajátossá tétele mérföldkövet jelent az erdélyi magyar oktatásban. Nagyon régóta áhított, és csak évek múlva alkalmazható megvalósítás ez, de (papíron) kiteljesít egy olyan reformfolyamatot, amelynek hiányában sok-sok generáció csak kínlódott.

Köztudott, hogy az elemi iskolába járó magyar diákok már speciális tanterv szerint, számukra kidolgozott tankönyvekből tanulják az állam nyelvét, és ősztől a reformgeneráció a nagy ugrással járó ötödik osztályt is „beveszi”. A tanterv elkészült, már „csak” tankönyvekre és kreatív pedagógusokra van szükség ahhoz, hogy a gyerekek az 5–8. osztályban is ne románt, hanem románul tanuljanak, hogy ne idézni, hanem beszélni tudjanak, ne magoljanak, hanem kommunikáljanak. Azonban mindez értelmét vesztené, ha a tanulmányi előmenetel szempontjából vízválasztónak számító cikluszáró vizsgákon mégiscsak anyanyelvi szintű romántudást vártak volna el a magyar nebulóktól.

Nagy megkönnyebbülés ez a jövőben (négy, illetve nyolc év múlva) érintetté váló gyerekeknek, szülőknek, akik számára teljesen jelentéktelen, hogy most ez politikai felülnézetből vizsgálva kis lépés vagy visszalépés-e az érdekérvényítésben. Ugyanakkor mindannyian tudjuk: távol állunk attól, hogy tragikomikusan kijelenthessük: az elmúlt évtizedek egyik legellenszenvesebb román kormánykoalíciója szülőföldön boldogulásunk, megmaradásunk elősegítője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. június 28., szerda

A hivatástudat hatványai

– Annyi mesét tudok, hogy három nap es kéne, amíg összeszámlálnám. – Tudok eleget, de nincs kinek mondjam – jegyezték meg azok a moldvai csángó idős asszonyok, akik a Bákó megyei Lujzikalagorban gyűltek össze nemrég egy mesemondó rendezvényen.

Rostás Szabolcs 2017. június 26., hétfő

Helyből bukás

Siralmas. Ez a jelző a legalkalmasabb annak kommentálására, hogy a román balliberális koalíció Mihai Tudosét terjesztette fel a miniszterelnöki tisztségre.

Rostás Szabolcs 2017. június 25., vasárnap

Ünnep, gyász

„Megértem és tisztelem azt a büszkeséget, ami a magyarokat eltölti ezen a rendkívüli napon, ebben osztozom Önökkel”.

Molnár Judit 2017. június 25., vasárnap

Méregdrága ingyenesség

Akárhogy is forgatjuk, bármerről is nézzük, az elmúlt napok eseményeit ingyen­cir­kuszként értelmezhetjük: ismét bebizonyosodott, hogy Románia a korlátlan lehetőségek hazája, hisz olyan attrakciót is be tud mutatni, amit máshol el sem tudnának képzelni.

Balogh Levente 2017. június 22., csütörtök

Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az RMDSZ is aktív részese volt, végképp megmutatták, mennyit ér a magyar szervezet immár több mint két és fél évtizede hirdetett elmélete.

Rostás Szabolcs 2017. június 21., szerda

Vereséggel felérő győzelem

Megtörténhet, Liviu Dragnea úgy jár a saját miniszterelnöke ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványa sikerével, mint a tábornok, aki megnyeri ugyan az ütközetet, ám a vérre menő csata után kénytelen rádöbbenni, hogy hadsereg nélkül maradt.

Páva Adorján 2017. június 20., kedd

Az ördög és a magyargyűlölők

Micsoda káosz, csillapíthatatlan hataloméhség, eszement erőfitogtatás, a parlamentben és a kormánypalotában eluralkodó politikai idiotizmus kellett ahhoz, hogy az RMDSZ az elmúlt bő másfél évtized legfontosabb megvalósításainak kapujába kerüljön!

Kiss Judit 2017. június 20., kedd

Nagyvad és kisember

Nyugodtan garázdálkodik a székelyföldi portán a medve, háziállatokkal végez, a gazda ki sem mer menni az udvarra, és ha a 112-es sürgősségi számot hívja, azt a választ kapja: sajnálják, nem tudnak segíteni.

Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Kimaradni a leszámolásból

Bármi legyen is a román szociáldemokraták háza táján kirobbant hatalmi játszma végkimenetele, a napnál is világosabb, hogy ebből a botrányból nem tud jól kijönni a Liviu Dragnea vezette alakulat.

Molnár Judit 2017. június 18., vasárnap

Tanárok terítéken

Amióta 1993-ban először vetődött fel, hogy az áldatlan tanügyi helyzetet talán leginkább a tanév befagyasztásával lehetne a megoldás felé billenteni, menetrendszerűen minden nyárelőn ugyanúgy felvetődik, aztán nagyon hamar vissza is hull a nagy semmibe.

Vélemény
Kiss Judit: A hivatástudat hatványai

– Annyi mesét tudok, hogy három nap es kéne, amíg összeszámlálnám. – Tudok eleget, ...

Rostás Szabolcs: Helyből bukás

Siralmas. Ez a jelző a legalkalmasabb annak kommentálására, hogy a román balliberális koalíció Mihai ...

Rostás Szabolcs: Ünnep, gyász

„Megértem és tisztelem azt a büszkeséget, ami a magyarokat eltölti ezen a rendkívüli napon, ebben osztozom ...

Hallgassa online rádióinkat