HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. március 11., 22:52

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

A budapesti jogvédővel kapcsolatban alkalmazott bánásmóddal a román állam azt akarja a romániai magyar politikai alakulatok, társadalmi szervezetek, no és persze az önrendelkezési mozgalmat felkaroló Magyarország tudomására hozni, hogy még párbeszédet sem hajlandó folytatni az autonómia kérdéskörében. Írjanak akárhány petíciót, vonuljanak akárhol és akárhányszor a székelyek, fogadjanak bármilyen nyugat-európai autonomistákat szövetségesüknek, mondjon bármit Budapest, a mindenkori román hatalom egyszerűen tabutémaként, nemzetbiztonsági kérdésként kezeli a követelést.

És nemcsak akként viszonyul hozzá, hanem kész retorziók alkalmazására is. Az előző években a székely szabadság napi felvonulás szervezőit sújtó – az igazságszolgáltatás által mindannyiszor érvénytelenített – karhatalmi pénzbírságot ezúttal jól kiválasztott célszemélyekkel szembeni fellépés követi. Egyáltalán nem véletlen, hogy a román hatóságok az SZNT „külügyminiszterét” nyilvánították nemkívánatosnak.

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként is tevékenykedő Dabis Attila alapvetően hozzájárult az erdélyi, székelyföldi autonómiamozgalom, a romániai nemzeti kisebbségek általános helyzetének külföldi bemutatásához, feltárva számos nemzetközi intézmény és szervezet előtt, hogy hivatalos propagandája ellenére Bukarest nem teljesítette az emberi és kisebbségi jogokkal kapcsolatban tett nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Romániát rettenetesen irritálja ugyanis, ha a kisebbségi kérdés nemzetközi színtéren terítékre kerül. A román diplomácia célja, hogy a nemzeti kisebbségekről kizárólag hivatalos csatornákon szóljon a mantra külföldön, éspedig arról, hogy az ország példásan tiszteletben tartja a kisebbségek jogait – vagy ahogy egy szociáldemokrata EP-képviselő fogalmazott a minap: a Romániában alkalmazott megoldások „a leghaladóbbak és legnagylelkűbbek közé tartoznak az unióban”.

Nos ebbe a sikerpropagandába nem fér bele a nemzetközi közvélemény objektív tájékoztatása, ezzel magyarázható a Dabissal szembeni kicsinyes bosszú, mint ahogy hasonló okokból tiltották ki Romániából Ion Iliescuék a kilencvenes években az erdélyi magyarok jogaiért, autonómiájáért ugyancsak síkra szálló Eva Maria Barki nemzetközi jogászt is.

A bukaresti hatóságok riadt reakciója ugyanakkor arról is árulkodik, hogy az erdélyi, székelyföldi autonómiamozgalom számára óriási muníciót jelent ezeknek a törekvéseknek a nemzetköziesítése. A marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás katalán, baszk és olasz meghívottai rengeteget tehetnek az ügy érdekében, ha segítenek európai színtérre vinni a romániai magyarok követeléseit. Legfeljebb ők is Dabis sorsára jutnak, és ezzel még inkább ráirányítják Bukarest „példa- és modellértékű” kisebbségpolitikájára Európa figyelmét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. március 09., péntek

Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, hogy a Minority SafePackhez a határidő lejárta előtt kevesebb mint egy hónappal még mindig hiányzik a szükséges támogatói aláírások közel egynegyede.

Páva Adorján 2018. március 07., szerda

Önrendelkezés erő és gyengeség felett

A székely szabadság napján tartandó marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás az első olyan nagyszabású romániai magyar rendezvény, amely a januári hárompárti autonómiamegállapodást követi.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. március 07., szerda

Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult a kultúraközi párbeszéd jegyében, naivitás lenne hinni abban, hogy számottevően megváltozik a román többségnek a kisebbségekhez való viszonyulása a centenárium évében.

Balogh Levente 2018. március 06., kedd

Szájba rágós, ideologikus tanítómese a másságról – filmkritika az Oscar-díjas A víz érintéséről

Az idegen szép, a fehér ember zsigerileg gonosz, de ha férfi, akkor a fekete is. A fehér férfi legfeljebb akkor lehet valamennyire szimpatikus, ha meleg, vagy kommunista – nagyjából így lehet összefoglalni Guillermo Del Toro A víz érintése című filmjét, amelyet vélhetően éppen ezért jutalmaztak idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. március 05., hétfő

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

Bálint Eszter 2018. március 05., hétfő

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló. 

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. március 02., péntek

Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy megrongálában, esetleg neonáci hőbörgők utcai randalírozásában kimerülő, „jelentéktelen" megnyilvánulásokat megtapasztaló erdélyi magyar közösség tagjaként döbbenetes azzal szembesülni, mivel kell szembenézniük a k&

Kőrössy Andrea 2018. február 28., szerda

Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy megreformálását célzó intézkedések bevezetését. Holott például az igazságügyi vagy éppen az adóügyi újítások vonatkozásában a végrehajtó és a törvényhozói hatalom egyará

Kiss Judit 2018. február 28., szerda

Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, amiért február végén, uram bocsá', erősen télies az időjárás.

Balogh Levente 2018. február 27., kedd

Elmarasztaló jelentés, elmaradó számonkérés

Bizonyos mértékig indokolt az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek jubilálása annak nyomán, hogy az Európa Tanács a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának Romániáról szóló jelentésében szinte maradéktalanul, tételesen felsorolják a magyar közöss&