Rostás Szabolcs

2018. március 11., 22:52

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

A budapesti jogvédővel kapcsolatban alkalmazott bánásmóddal a román állam azt akarja a romániai magyar politikai alakulatok, társadalmi szervezetek, no és persze az önrendelkezési mozgalmat felkaroló Magyarország tudomására hozni, hogy még párbeszédet sem hajlandó folytatni az autonómia kérdéskörében. Írjanak akárhány petíciót, vonuljanak akárhol és akárhányszor a székelyek, fogadjanak bármilyen nyugat-európai autonomistákat szövetségesüknek, mondjon bármit Budapest, a mindenkori román hatalom egyszerűen tabutémaként, nemzetbiztonsági kérdésként kezeli a követelést.

És nemcsak akként viszonyul hozzá, hanem kész retorziók alkalmazására is. Az előző években a székely szabadság napi felvonulás szervezőit sújtó – az igazságszolgáltatás által mindannyiszor érvénytelenített – karhatalmi pénzbírságot ezúttal jól kiválasztott célszemélyekkel szembeni fellépés követi. Egyáltalán nem véletlen, hogy a román hatóságok az SZNT „külügyminiszterét” nyilvánították nemkívánatosnak.

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként is tevékenykedő Dabis Attila alapvetően hozzájárult az erdélyi, székelyföldi autonómiamozgalom, a romániai nemzeti kisebbségek általános helyzetének külföldi bemutatásához, feltárva számos nemzetközi intézmény és szervezet előtt, hogy hivatalos propagandája ellenére Bukarest nem teljesítette az emberi és kisebbségi jogokkal kapcsolatban tett nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Romániát rettenetesen irritálja ugyanis, ha a kisebbségi kérdés nemzetközi színtéren terítékre kerül. A román diplomácia célja, hogy a nemzeti kisebbségekről kizárólag hivatalos csatornákon szóljon a mantra külföldön, éspedig arról, hogy az ország példásan tiszteletben tartja a kisebbségek jogait – vagy ahogy egy szociáldemokrata EP-képviselő fogalmazott a minap: a Romániában alkalmazott megoldások „a leghaladóbbak és legnagylelkűbbek közé tartoznak az unióban”.

Nos ebbe a sikerpropagandába nem fér bele a nemzetközi közvélemény objektív tájékoztatása, ezzel magyarázható a Dabissal szembeni kicsinyes bosszú, mint ahogy hasonló okokból tiltották ki Romániából Ion Iliescuék a kilencvenes években az erdélyi magyarok jogaiért, autonómiájáért ugyancsak síkra szálló Eva Maria Barki nemzetközi jogászt is.

A bukaresti hatóságok riadt reakciója ugyanakkor arról is árulkodik, hogy az erdélyi, székelyföldi autonómiamozgalom számára óriási muníciót jelent ezeknek a törekvéseknek a nemzetköziesítése. A marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás katalán, baszk és olasz meghívottai rengeteget tehetnek az ügy érdekében, ha segítenek európai színtérre vinni a romániai magyarok követeléseit. Legfeljebb ők is Dabis sorsára jutnak, és ezzel még inkább ráirányítják Bukarest „példa- és modellértékű” kisebbségpolitikájára Európa figyelmét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat