Dabis kitiltása: Budapest jegyzékben fordul a román külügyhöz és belügyhöz

MTI 2018. március 10., 13:22 utolsó módosítás: 2018. március 10., 13:40

A kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapjaira kell helyezni a magyar–román kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, újságíróknak nyilatkozva.

Szijjártó Péter (archív felvétel) Fotó: MTI

A tárcavezető arra reagált, hogy a román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját. Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar–román határon a román határrendészek feltartóztatták.

A külügyminiszter kifejtette: pénteken egy magyar állampolgárt arról értesítettek a borsi határátkelőhelyen, hogy ki van tiltva Romániából. „A magyar–román kapcsolatokat szeretnénk a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapjára helyezni”, de sajnos az ilyen intézkedések ezt nem segítik – fogalmazott.

Szijjártó Péter úgy vélte, természetesen Romániának joga van ahhoz, hogy hasonló döntéseket hozzon, de kitiltó döntést csak bírósági döntés alapján lehet hozni, azonban a határátkelőn a magyar állampolgárral semmifajta bírósági döntésre nem hivatkoztak.

A magyar külképviseletek azonnal felvették a kapcsolatot a borsi határátkelő illetékes román tisztségviselőivel, akik elmondták, hogy ők nem jogosultak a válaszadásra – közölte. Mint mondta, felkeresték az országos határőrizeti parancsnokságot is Romániában, ők szintén megtagadták az információ kiadását.

Kiemelte: jegyzékben fordulnak a román külügy- és belügyminisztériumhoz.

Szijjártó Péter kijelentette: elfogadhatatlan a 21. században, hogy két egymással szomszédos európai uniós tagállam esetében ilyen helyzet álljon elő, hogy egy európai uniós állampolgár szabad mozgáshoz való jogát így sértik meg. A magyar állampolgár szabályszerűen akarta átlépni a határt, a kijelölt átkelőhelyen, nyitvatartási időben, érvényes útlevéllel – tette hozzá. Közölte: arra kérik a román vezetőket, hogy a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapján próbálják intézni a magyar–román kapcsolatokat, ebbe pedig ez az ügy nem fér bele.

A külügyminiszter a megemlékezést illetően kitért rá: a történelmi tényeket nyilván tiszteletben kell tartani, ezért a történelem hőseire való megemlékezéshez fűződő jogot sem szabad elvitatni senkitől. Remélhetőleg a román hatóságok európai módon fognak eljárni a mai események vonatkozásában – mondta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat