Pataky István

2019. április 24., 10:03

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Klaus Johannis korai magabiztos nyilatkozata újrázási hajlandóságáról meglepő volt, hiszen a „Fikusz” gúnynévvel élni kénytelen egykori nagyszebeni polgármester általában arról sincs teljesen meggyőződve, melyik szóval folytatja megkezdett tőmondatát. Elnöki teljesítménye a nullával egyenlő, az őt körülvevő tanácsadók, jogászok hadát a kimerültségig lefoglalta a parlamenti többség törvényalkotói és kormányzási kísérleteinek állandó akadályoztatása.

Azt tán még ma sem bánta meg egyetlen erdélyi magyar szavazó sem, hogy az Orbán Viktort rendszeresen gyalázó Victor Ponta helyett a nagydarab német nevű embert segítette az államfői székbe, de a megméretés célegyenesébe fordulva Johannis elutasítottsága éppen a magyarok körében lehet a legmagasabb. Még akkor is, ha a nagyszebeni liberálisnak húsvétkor magyarul is sikerült kipréselnie fogai között egy ünnepi jókívánságot.

A háborús övezetté vált román politikai porondon most még verhetetlennek tűnik Klaus Johannis. De ne felejtsük el, röviddel a 2014-es elnökválasztás előtt a fiatal Ponta is biztos befutónak számított. A május végi európai parlamenti megméretés eredménye alapvetően befolyásolhatja a Cotroceni-palotáért zajló küzdelem kiindulópontját. Ha a PSD nyer, az ALDE pedig javít eddigi pozícióin, az ellenzék könnyen válságba kerülhet. És ez nyilván fordítva is így van: egy PNL-győzelem az USR–PLUS sikerével párosulva végveszélybe sodorná a Liviu Dragnea-féle kormányzást. Hétfőn ugyanakkor született egy, a bukaresti média által alig észlelt ítélet, amely meghatározhatja az elnökválasztási küzdelmet. A román legfelsőbb bíróság felmentette Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-vezetőt, akit 2016-ban hamis tanúzás és bűnpártolás vádjával állított bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség.

A Dâmbovița-parti politikai történéseket illetően egy hónapra előre jósolni nem jelent többet egyszerű hasra ütésnél. Mégis megkockáztatom: mostantól Tăriceanu lehet az egyetlen, győzelmi esélyekkel induló jelölt Johannis ellen. Az ellenzék – az Európai Unió intézményvezetőinek támogatásával – négy éven keresztül egyetlen témára fűzte fel a mondanivalóját: a korrupt vezetők saját bűnügyeik eltüntetésére használják fel hatalmukat. Mostantól az idő rövidsége miatt már nehéz is lenne váltani, így vélhetően az üzenet végigkíséri az elnökválasztási kampányt is. De mit kezd az ellenzék ezzel a retorikával Tăriceanu ellen? Akinek a pere önmagában ékes bizonyítéka annak, hogy korrupcióellenes harc ide vagy oda, a DNA is a politikai harc részévé vált. Megvádolás, megbélyegzés, aztán valamikor évek múlva bírósági felmentés. A jogerős döntést pedig politikai célból kétségbe vonni, megkérdőjelezni nem lehet – ezt ugye szintén az ellenzéktől tudjuk.

Amennyiben a főleg saját maga okozta válságokkal elfoglalt kormánykoalícióban maradt még egy csepp racionalitás, Tăriceanut nevezi meg közös államfőjelöltnek. A startnál nem ő lenne az esélyes a győzelemre, de a gépiesen ismételt jelszavaitól szabadulni képtelen Johannis bajban lenne. Ami máris garancia a jó műsorra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Pataky István 2019. április 16., kedd

Bezzeg Szerbia

Viorica Dăncilă miniszterelnök elnézést kért az erdélyi magyaroktól Dan Tanasă cinikus, gyűlöletkeltő, magyarellenes feljelentéseiért. Klaus Johannis államfő pedig Rareș Bogdan korábbi tévés uszításaiért fodult bocsánatkéréssel a magyarokhoz.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...