Páva Adorján

2018. február 07., 09:11

Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb választási ígéretének.

A lakosság nagy része ezekben a napokban kapja kézhez januári fizetését, munkavállalók százezrei pedig amiatt aggódnak, hogy a hosszú hónapokon keresztül hangoztatott béremelések helyett legalább annyival maradjanak, amennyit korábban kerestek.

Nehéz lenne felsorolni, hogy a szociál-liberális kormánykoalíció tagjai közül hányan és hányszor hitegettek: új bérpolitikájuknak köszönhetően 300, 100, 50, 30, 25 százalékkal nő ilyen és olyan közalkamazotti csoportok fizetése; majd az adópolitikai módosítások kiötlése után – alaposan visszavéve az ígéretekből – már arról esküdöztek, hogy 2018. január elsejétől senkinek, de senkinek sem csökken a keresete.

Ehhez képest már most biztosra vehető, hogy több tízezer közalkalmazott kevesebbet visz haza, a versenyszférában pedig több millió munkavállalónak nem módosították munkaszerződését, azaz hivatalosan nem emelték meg a bruttó fizetését, miután a kormány a cégekről az alkalmazottakra ruházta át a társadalombiztosítási hozzájárulás rendezését.

A privát szektorban dolgozók kiszolgáltatottságára gyakorlatilag rá sem hederített a PSD–ALDE-koalíció: annyival letudták a dolgot, hogy közölték: a vállalkozók szakszervezeteinek vezetői szerint a munkáltatók „biztosan” fizetést emelnek. Eközben a közszférában hangzatos módon hirdették meg a javadalmazási igazságtalanságok felszámolását, ennek szellemében pedig növelték a minimálbért, a magas beosztásúak fizetését pedig csökkentették.

Csakhogy az átgondolatlan, populista intézkedések figyelmen kívül hagyják a két véglet között húzódó, messze nem elhanyagolható réteget, amely hiába remélt előrelépést az új bértörvénytől: a tb-járulékok terhe lenullázza a várt többletet. Így fordulhat elő sok helyen, hogy egy szakképesítéssel, sokéves munkaviszonnyal rendelkező, középvezetői szerepkört betöltő hivatalnok nem kereshet többet, mint egy frissen felvett, szakképzetlen kolléga.

A következő napokban, hetekben kiderül, hogy ezreknek, tízezreknek, százezreknek, netán millióknak hazudott a PSD vezette kormánykoalíció, miközben januártól több mint 800 lejjel, csaknem 10 ezer lejre nőtt a képviselők, szenátorok havi fizetése. Ugyanakkor az is elválik, mekkora elégedetlenséget, felháborodást, tiltakozást vált ki az a fajta hamis kártyázás, amely már az emberek zsebére megy. Amely nem holmi „pitiáner” igazságügyi módosításokról, hataloméhségről, korrupcióról, jogállamról szól, hanem a kedves választópolgárok pénzével játszik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. február 05., hétfő

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

Bálint Eszter 2018. február 04., vasárnap

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék alapfokon a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen döntött a nagyváradi kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése ügyében.

Balogh Levente 2018. február 01., csütörtök

Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Páva Adorján 2018. január 31., szerda

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése a törvényhozásban, ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a balliberális kormánykoalícióval kötött együttműködést.

Kiss Judit 2018. január 30., kedd

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

Balogh Levente 2018. január 29., hétfő

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ támogatni fogja a kormányt.

Rostás Szabolcs 2018. január 28., vasárnap

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

Balogh Levente 2018. január 26., péntek

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

Páva Adorján 2018. január 24., szerda

Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat a véleményeket-félelmeket, melyek szerint a hárompárti közös autonómianyilatkozat csupán egy újabb hangzatos, ám érdemi tartalom után üvöltő megnyilatkozás.

Rostás Szabolcs 2018. január 23., kedd

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát ...

Bálint Eszter: Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék ...

Balogh Levente: Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Hallgassa online rádióinkat