Páva Adorján

2017. október 31., 23:17

Belga mester és magyar nyersanyag

Túlnyomórészt kishitű, élcelődő szurkolói hozzászólások árasztották el a vezető internetes sportoldalakat, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség megnevezte az új szövetségi kapitányt.

Ebben bizonyára még mindig közrejátszik a nemzeti tizenegy által az elmúlt selejtezősorozatban okozott csalódás, no meg az a „jó magyaros” alapállás, miszerint tökmindegy, mi történik, úgysem lesz jobb.

Ilyen borúlátó közhangulatban keresett új szakvezetőt az MLSZ, amely gyakorlatilag két irányvonal közül választhatott: Dárdai Pál sikerén felbuzdulva ismét lehetőséget ad egy fiatal, játékosként nemzetközi tapasztalatot szerző magyar futballedzőnek, vagy pedig olyan elismert külföldi trénert alkalmaz, aki máshol már bizonyított. Bár a hátralévő két idei barátságos mérkőzésre a távozó Bernd Storck szakmai stábjában szereplő, 35 éves Szélesi Zoltán kapott ideiglenes megbízást, a szövetség végül a 68 éves Georges Leekensszel kötött két plusz féléves szerződést.

A belga szakember nem az a kaliberű külföldi edző, akinek neve hallatán minden sportszeretőnek azonnal beugrik az arca is, ugyanakkor tény, hogy az eddigi „importkapitányokhoz” képest a leggazdagabb dicsőséglistával rendelkezik. Igaz, hogy a kalandos pályafutása során kéttucatnyi kispadváltáson átesett szakember hosszú évek óta nem nyert trófeát, de elismert érdemei vannak a mai, világranglista-elsőségig jutott belga válogatott kiépítésében, amelyet 2010 és 2012 között készített fel.

Még hosszasan sorolhatnánk az érveket és ellenérveket, de ezek már mit sem változtatnak a tényen: Georges Leekensnek kell kivezetnie a magyar válogatottat a 2020-as Európa-bajnokságra, amelynek Budapest is társrendezője. Hétfői bemutatkozásán a leendő magyar szövetségi kapitány ezt nem akarta megígérni, de minden szavával, gesztusával azt sugallta, hogy természetesen ez a cél. Az MLSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján lerítt róla, hogy számára ismeretlen a már említett „jó magyaros” hozzáállás, főleg annak tudatában, hogy nem valamiféle sosem látott csodát kell tennie, hiszen a legutóbbi Eb-n is ott volt a válogatott.

Leekens talán megfelelőbb közeget nem is találhatott volna arra, hogy kamatoztassa a belga újságírók által kiemelt legfőbb erényeit: jó szövegét, motiváló erejét, pragmatizmusát és kiváló alkalmazkodóképességét. A lehetőség megadatott, most már „csak” élnie kell vele a magyar futballtörténelem legújabb, kalandosnak ígérkező fejezetében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Vélemény
Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Hallgassa online rádióinkat