A kemény munkát ígérő Leekensnek ki kell vezetnie az Eb-re a magyar futballválogatottat

Krónika 2017. október 30., 18:28

Az eredményességen múlik, hogy milyen fizetést vehet fel Georges Leekens a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként.

Kezet ráztak. Csányi Sándor és Georges Leekens Fotó: MTI

A teljesítményalapú bérezéssel kapcsolatban Csányi Sándor, a magyar szövetség (MLSZ) elnöke hétfőn, a belga szakember Telkiben tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján az MTI szerint kiemelte,

a 2020-as Európa-bajnokságra való kijutás a legfőbb kritérium.

Ahogy fogalmazott: a kapitány olyan feltételekbe ment bele a szerződéskötéskor, amelyeket véleménye szerint nem sokan vállaltak volna. Az MLSZ elnöke elmondta: Leekens személye garanciát jelent a profi munkára.

A sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban leszögezte, „igenis kapós volt a válogatott kispadja, az MLSZ-nek egy harminc nevet tartalmazó adatbázisa van, közülük mindössze három emberrel tárgyaltak, s Leekens kapott egyedül konkrét ajánlatot is". Hozzátette: Leekensnek egy másik lehetősége is volt, amely talán még jövedelmezőbb is lett volna, mint a magyaroké, ő mégis az MLSZ ajánlatát fogadta el.

A kitűzött célokkal kapcsolatban Csányi Sándor kijelentette, „ott kell lenni a 2020-as Európa-bajnokságon, de nem tudunk ígérni semmit”. Az MLSZ elnöke egyúttal bejelentette: az a sportigazgatói poszt, amelyet korábban Bernd Storck a szövetségi kapitányi tisztség mellett betöltött, megszűnik. Így az új kapitány – aki egyben az U21-es csapat szakmai munkájáért is felelős lesz –, az MLSZ elnöksége alá tartozik majd. A közeljövőben nevezik ki azt, aki utánpótlás-igazgatóként felügyelheti a fiatalabb korosztályoknál zajló munkát – mondta Csányi Sándor, megjegyezve, hogy erre a posztra jelenleg két jelöltjük van.

Georges Leekens székfoglaló beszédében leszögezte, a kemény munkában hisz, rendkívül büszke és megtisztelőnek tartja, hogy Magyarország labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya lehet. Mint mondta, bízik benne, hogy azt a rengeteg tapasztalatot, amit hét országban gyűjtött, kamatoztatni tudja.

Nem hiszek a szerencsében, apró lépésekkel kell előre haladnunk”

– hangsúlyozta a belga szakember, aki szerint a válogatott sikeres szerepléséhez a szövetség, a klubok, a játékosok és a média közös munkájára van szükség. Ahogyan fogalmazott, „egy nagy családként”.

Fotó: MTI

A szövetségi kapitány egyelőre nem nevezte meg, hogy kikkel dolgozik együtt a közeljövőben, azonban megjegyezte, hogy profi szakmai stábra van szüksége, bízik benne, hogy magyar szakemberek is segíthetik majd a munkáját. Céljaival kapcsolatban kifejtette,

ha nem gondolná azt, hogy reális a kijutás a kontinenstornára, akkor nem írta volna alá a szerződését.

Hozzátette, mostantól minden meccs ugyanannyira fontos lesz, mindegyiket meg akarja nyerni. Megjegyezte, hisz a cél elérésében és az igazi nagy álom a részvétel a 2022-es katari világbajnokságon.

„Szeretem a kihívásokat" – magyarázta hétfőn Leekens azt, hogy mi vezérelte Magyarországra. Bevallása szerint még a szerződését sem olvasta el, mert hisz abban, hogy közös munkával megismételhető a 2016-as Európa-bajnokságon megélt álom. A franciaországi seregszemlén tapasztaltakat amúgy rendkívüli lelkesedéssel idézte fel a sajtótájékoztatón, elképesztőnek tartva, ahogyan negyvenezer szurkoló kísérte el és támogatta a csapatot. Egy labdarúgó könnye pedig szerinte egyértelmű tanújele annak az ambíciónak, amely jómagát is vezényli.

Leszögezte, nyilván szükség lesz változtatásokra a csapatnál, mint ahogyan a sportág is napról napra változik. „Ehhez alkalmazkodni kell, a legjobb taktikát kell megtalálni" – ecsetelte. Bár elismerte, hogy bizonyára lesznek majd elveszített meccseik is, de pályafutása során ő minden egyes alkalommal a győzelemre törekedett, ezen pedig Magyarország esetében sem fog változtatni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat