HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. november 09., 18:40

Bántott hús

Mi Magyarország államformája? Rántott hús – hangzik a több évtizedes vicc, amely a Trianonban megcsonkított ország sajátos alakjára utal. Nincs tudomásunk arról, hogy emiatt bárki is megsértődött volna valaha, arról meg pláne, hogy egy parlamenti képviselő dörgedelmes bejegyzésben rohanjon ki ellene.

Románia azonban más világ: itt akad olyan politikus, aki megpróbál botrányt és magyar–román konfliktust gerjeszteni abból, hogy egy marosvásárhelyi színház egyik plakátján egy Románia alakú sertéstarja sül éppen egy grillezőrácson.

A 3G Színházról van szó, amely Székely Csaba Vitéz Mihály című darabjához készíttette az egyrészt vicces, másrészt metaforikusnak szánt töltettel is rendelkező plakátot.

Amely azonnal kiverte a biztosítékot a kis magyarellenes uszításra mindig kapható Marius Paşcanban, az egyetlen politikai doktrínaként jelenleg a primitív sovinizmust futtató Népi Mozgalom Párt képviselőjében. A politikus szemforgató, felháborodott bejegyzésben ostorozza a plakátot, amely szerinte éppen a centenárium évében gúnyolódik Romániával, hiszen nem jelenthet mást, mint azt, hogy a Románia alakú flekken a magyar irredentizmus parazsán sül. A darab amúgy valóban kényes témát boncolgat, hiszen a románok által első „országegyesítőnek” vizionált Mihály havasalföldi vajdáról szól, a szerző pedig egy néhány évvel ezelőtti interjúban arról beszélt: a Mihály-mítosz ebben a darabban porig van rombolva, de ad helyette valami mást, ami szerinte sokkal érdekesebb: egy embert, aki küzd, és néha nyer, néha pedig veszít.

Talán nem vagyunk nagyon előítéletesek, ha feltételezzük: Paşcan képviselő erről nem sokat tud, csak tette a dolgát, az egyetlent, amihez ért, és amiért gazdái tartják: hergelt egy sort a magyarok ellen.

Pedig nem a magyar projekt az egyetlen, amely hasonló, gasztronómiai tematikában „dolgozza fel” Románia térképét. Egy Adrian Cioroianu történész, volt külügyminiszter által szerkesztett tanulmánykötet – amelyet valóban kimondottan a Románia és Erdély közötti egyesülést egyoldalúan kimondó román nagygyűlés centenáriumára időzítettek – hasonló „blaszfémiát” követ el. Az Egy centenárium és több házi feladat – Mit tanultak a románok az elmúlt évszázad történelméből és mit nem címet viselő kötet címoldalán kenyérszeletekből rakták össze az országot – ráadásul oly módon, hogy az egykori királyi Románia fehér, Erdély és Besszarábia, illetve Bukovina pedig barna kenyérből „készült”. Emiatt persze nincs hőbörgés, pedig hozzá képest a marosvásárhelyi plakát maga a nagyromán nemzetállam megtestesülése, hiszen egységes és oszthatatlan flekkenként ábrázolja az országot.

A viccen túlmenően azonban ismét csak kijelenthetjük: a kettős mérce minősített esetével állunk szemben. Paşcan és a hozzá hasonló, beszűkült szellemi horizontú mélyrománok szemében az őshonos magyar közösség csak amolyan zavaró, másodrangú tényező, amely még azon ország térképével sem reklámozhat büntetlenül semmit, amelyben él, mert Trianon óta mindig gyanús, ha a magyarok hozzányúlnak Románia térképéhez.

Persze Paşcannak és elvtársainak szuverén joga eldönteni, hogyan égetik magukat, az ügyről azonban eszembe jutott egy másik gasztronómiai jellegű országkarakterológia. Még a 90-es évek elején, a gimnáziumban az Egyesült Államokból érkezett angoltanárom arról beszélt: hibásnak tartja azt a metaforát, amely hazáját olvasztótégelyként ábrázolja, abban ugyanis minden jellegtelen masszává olvad össze. Szerinte a reálisabb párhuzam inkább a pizza, amelyen az összetevők mindegyike megőrzi önálló jellegét, úgy járul hozzá az egységes, harmonikus ízvilághoz. Márpedig a még mindig számos nemzet által lakott Románia is sokkal közelebb áll ehhez a képhez. Persze el tudjuk képzelni, hogy a Paşcanhoz hasonló gasztrobarbárok a Románia-pizzáról is legszívesebben kidobnának minden olyan összetevőt, amely nem tetszik nekik, függetlenül attól, hogy az nem csupán a övék.

És azért, hőbörgés ide vagy oda, a Románia-flekkent is lenyelnék. Csak Román Tűzhelyen (lásd még: Vatra Românească) süljön.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2018. november 08., csütörtök

Béremelés vagy elvándorlás?

Tavaly több mint százhúsz ezerrel, megközelítőleg egy Nagybánya méretű város lakosságával csökkent Románia népessége. Az ENSZ adatai szerint az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta 3,4 millió román állampolgár, a lakosság 17 százaléka hagyta el az országot.

Kiss Judit 2018. november 07., szerda

Egészségünk és a „hármas” mérce

A tisztánlátás érdekében alkalmazzunk csak nyugodtan kettős vagy „hármas” mércét, szemléljük lehetőleg több oldalról azt, ami a hazai egészségügyben folyik.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. november 06., kedd

Kilövési engedély

Újabb bőröndügy hozza lázba a botrányokra fogékony romániai közvéleményt, és a korábbi esethez hasonlóan a mostaniról is alaposan feltételezhető, hogy ismert közszereplő számára hozhatja el politikai karrierje végét.

Bálint Eszter 2018. november 06., kedd

Kísérleti egerek a tanügyi káoszban

Kísérletező kapkodás, kapkodó kísérletezés – nagyjából ez jut eszünkbe, ha a mindenkori politikum által az 1990 óta eltelt években meghozott, vagy meghozni tervezett intézkedéseit vesszük górcső alá. Kormányok jönnek, kormányok mennek, de a kapkodás örök.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. november 02., péntek

Egy bukás, és ami utána következik

Egy korszak végének a kezdete – valószínűleg így vonul majd be a történelembe Angela Merkel német kancellár bejelentése, amelyben közölte: decemberben már nem indul újra az általa 2000 óta vezetett Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért.

Páva Adorján 2018. november 01., csütörtök

Csalódottak uniója

Hiába örvendeznek az euroszkeptikusok: az Unió romániai megítélésének romlása nem egy erőteljesen előrenyomuló, gazdaságilag és politikailag megalapozott „új irányzat” számszerű megnyilvánulása.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. október 31., szerda

Raoul Weiss esete a titkosszolgálatokkal

Raoul Weiss Romániából történő kitiltása élénk vitát váltott ki a román sajtóban. A francia állampolgárságú publicista neve sokak számára akkor vált ismerőssé, amikor elemzésében azt írta: a romániai kormányellenes tüntetéseket Soros Györgyhöz kötődő külföldi körök finanszírozt&

Rostás Szabolcs 2018. október 30., kedd

Továbbléptünk

Még mielőtt a jelen, de ennél is inkább a jövő felvázolása következne, hadd jöjjön egy kis sajtótörténet. Tizenkilenc évvel ezelőtt Kolozsvárt útjára indult az erdélyi magyar sajtó legnagyobb, egyben legmerészebb „zöldmezős” beruházása: napvilágot látott a Krónika.

Pataky István 2018. október 29., hétfő

Új hős a szappanoperában

Most Augustin Lazăr a hős. A korruptak ellen kíméletlen harcot vívó román főügyészt Ceaușescu idején még egészen más ideológia hajtotta.

Balogh Levente 2018. október 27., szombat

Megszólítani a világot

Ha az erdélyi, partiumi magyar közösség hallatni akarja a hangját, azt akarja, hogy a világ is értesüljön a létezéséről és a problémáiról, akkor saját nyelvükön, de legalábbis angolul kell megszólítani a külföldieket.

HIRDETÉS
Vélemény
Pataky István: Béremelés vagy elvándorlás?

Tavaly több mint százhúsz ezerrel, megközelítőleg egy Nagybánya méretű város lakosságával ...

Kiss Judit: Egészségünk és a „hármas” mérce

A tisztánlátás érdekében alkalmazzunk csak nyugodtan kettős vagy „hármas” mércét, ...

Rostás Szabolcs: Kilövési engedély

Újabb bőröndügy hozza lázba a botrányokra fogékony romániai közvéleményt, és ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS