Molnár Judit

2017. augusztus 14., 11:16

Az ajándék ló fogai

Csak a kis színes hírek sorát gazdagította, nem rengetett eget-földet, az egyszeri bejátszás mégis jól felvidított: a fővárosi főpolgármester asszonyság, dicséretes előrelátással kieszelte, hogy ne az újabb választási kampányában kezdjen el majd kapkodva ígérgetni össze-vissza, hanem biztosítsa be már most az akkori sikerét.

Mégpedig nem is akárhogy, hanem biciklivásárlási utalványokkal! Ez igen! Végre egy valódi friss szellem a főváros élén, nemcsak mindig a sör- és miccsosztás, amitől már gondolom, ha megcsömörleni nem is, de kezdenek felpuffadni a minden alamizsnát szorgalmasan megrohamozó bukarestiek és – legyünk őszinték – az ország sok más vidékén élők is.

Első látásra azt hittem, előre futottam, vagy nagyon leragadtam a naptárban és csak érzéki csalódásból érzem a sivatagi hőfokokat, hisz tulajdonképpen egy jó kis farsangi tréfasorral szórakoztatják a tévéadók a jónépet. Tülekedtek az utalványokért, szorgalmasan készítették a várakozó-, elő- és végslistákat, mint hajdanám, amikor futótűzként terjedt a lakónegyedekben, hogy valamit szállítanak a közeli boltba, nem tudni mit, de nem is érdekes, akármi jól jön, úgyhogy uzsgyi, gyorsan beállni az üzlet mögötti kisablak elé, ahonnan majd kiadogatják az égi mannaszerű ezt-azt, amazt. De csakis annak, aki ott áll és nem átall harciasan könyökölni.

Tehát azokat a régi jeleneteket láttam viszont most, amikor az úgynevezett szép korúak elözönlötték a bicikliosztó helyeket. A  viccesebb riporterek kiszúrtak egy-egy nénit vagy bácsit, és arról faggatták, merre lesz majd nekik az első bringatúra. Ötöltek-hatoltak szegények, és még mindig nem érezték, milyen megalázó helyzetbe sodorta őket önnön kapzsiságuk.

A baj akkor kezdődött, amikor kiderült, az utalvány szigorúan 500 lejre szól, márpedig egy márkásabb vagy pofásabb kétkerekű legalább 150–200 lejjel kerül többe. Amit saját zsebükből kellene előhalászni. Na azt már nem! Hogy biciklire a drága pénzt?! Még csak az kéne! Zajongtak, háborogtak, végül bezárt a bazár és azt mondták nekik, majd máskor folytatják a listázást, illetve az utalványosztást. Nem nagyon akaródzott elmenniük, tovább hangoskodtak, kavarták a hangulatot.

Lehet, némelyiküknek eszébe jutott, de a tévéközvetítésből nem jött át a tanulság: ajándék lónak soha ne nézd a fogát! Vagy elfogadja valaki, vagy nem! És azt sem kérdezte senki, miért is lehetnek ők holmi szociokísérlet szenvedő alanyai?! Utóvégre nem fehéregerek, nem kisnyulak, nem is tengerimalacok! Csak egyszerű szavazópolgárok!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. augusztus 11., péntek

Korszerű soviniszták koalíciója

Újabb nemzetmentő szervezet szállt versenybe a Romániát a magyarveszélytől lassan száz éve megóvni akaró pártok, civil szervezetek és egyéb gittegyletek amúgy sem gyenge mezőnyében.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 10., csütörtök

Pénz, foci, nyújtózkodás

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér – leegyszerűsítve ezt jelenti az Európai Labdarúgó-szövetség által korábban bevezetett pénzügyi fair play, amely arra kötelezi a klubokat, hogy sportból származó bevételeiknél ne költsenek jelentősen többet.

Páva Adorján 2017. augusztus 09., szerda

Panaszkodj vagy vígan told?

Sokak, sokunk számára egyszerűen felfoghatatlan, mi zajlott az elmúlt hét utolsó négy napján, egészen hétfő hajnalig Kolozsváron.

Molnár Judit 2017. augusztus 09., szerda

Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, Copperfieldről ma már jóformán semmit nem hallani: kiment a divatból a cseles szabadulás.

Balogh Levente 2017. augusztus 07., hétfő

Operettkisebbség

Egyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad arról, hogyan is viszonyul, illetve viszonyult 19. század végi létrejötte óta Románia a területén élő nem román közösségekhez.

Bálint Eszter 2017. augusztus 06., vasárnap

Román vasúti burleszk

Az ember azt se tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen, amikor olyan híreket olvas, hogy nagy csinnadrattával felavatták a Kisilvát Óradnával összekötő, 21 kilométeres vasúti szakaszt, ezt azonban 2017-ben 49 perc alatt teszi meg a Kék nyíl.

Molnár Judit 2017. augusztus 06., vasárnap

A kotta titka

Elég komolyan megkavarta a közbeszédet a tanügyminiszter hajmeresztő ötlete, a torna- és az osztályfőnöki órákon használatos tankönyvek bevezetése.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 04., péntek

Centenárium elé

Az RMDSZ vezetői nemrég egy háttérbeszélgetésen elismerték, hogy 2019-ig nem merülhet fel az alakulat hatalomra lépésének kérdése.

Páva Adorján 2017. augusztus 03., csütörtök

Korlátoltak játéka

Újabb érzékeny ponton vág egyet a megbízhatatlanságból immár többszörösen jelesre vizsgázó bukaresti kormány: csupán bő egy évvel a gyermeknevelési juttatások átszervezése után ismét hozzányúlnak a szülői támogatások rendszeréhez.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 02., szerda

A válság jelei

Sokan felkapták a fejüket egy bukaresti makrogazdasági elemző nemrég tett figyelmeztetésére, miszerint a román gazdaság a válság jegyeit viseli magán.

Vélemény
Balogh Levente: Korszerű soviniszták koalíciója

Újabb nemzetmentő szervezet szállt versenybe a Romániát a magyarveszélytől lassan száz éve megóvni ...

Vásárhelyi-Nyemec Réka: Pénz, foci, nyújtózkodás

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér – leegyszerűsítve ezt jelenti az Európai Labdarúgó-szövetség ...

Páva Adorján: Panaszkodj vagy vígan told?

Sokak, sokunk számára egyszerűen felfoghatatlan, mi zajlott az elmúlt hét utolsó négy napján, egészen ...

Hallgassa online rádióinkat