Pataky István

2019. május 22., 08:45

Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy a politikai pártok képviselőket küldenek az uniós ügyek vitafórumába, abba a testületbe, amely igyekszik alakítgatni az egyelőre még huszonnyolc tagállamból álló szövetség közös ügyeit.

Ehhez képest a különböző bukaresti hírtelevíziók műsoraiban emelt hangon érvelő román politikusok témája továbbra is Liviu Dragnea és a korrupció. Ha valakit a holdról holnap ide küldenek közénk, s ért románul, azt hiheti, hogy bármelyik pillanatban kitörhet a forradalom a diktatúra ellen. Az ügyesen megrendezett romantikus akciófilm felvezető képkockái szerint megéri harcba szállni, mert a tiszta szívű, európéer fiatal értelmiségiek felülkerekednek a minden rosszért felelős gonoszokon, és felszámolják a „vörös pestist”. A valóságban persze forradalmi hangulatról szó nincs, még kormányváltó lázról sem beszélhetünk. Vannak ugyanakkor a hatalommal joggal elégedetlen tömegek, és vannak felheccelt vagy őszintén ideges, a fő kormánypárt politikusait gyűlölő emberek, ők azok, akik demokráciát emlegetnek, de nem tűrik el az ellenvéleményt. Pfújolnak, esetenként dobálóznak. Európára hivatkoznak, viszont fogalmuk sincs arról, kiknek a szekerét tolják.

A PSD múltját és jelenét jól ismerjük. A posztkommunista és a korrupt jelzők akkor is illenek rá, ha mostani külpolitikai retorikája közel áll az európai konzervatívokéhoz. A fényt ígérő PNL mindenáron elhajtaná a szociáldemokratákat. Mert korruptak, és nem tudnak kormányozni. Most éppen. Nem is olyan régen a PSD-sek még becsületesek voltak és profik. Alig nyolc évvel ezelőtt a liberálisok szerelmi vallomások közepette léptek koalícióra a „velejéig korrupt” PSD-vel. 2012 decemberében közösen nyerték meg a választásokat, és két évig együtt kormányoztak. Hogy egy ilyen szoros kapcsolatban a PNL-t hogyan kerülte el a fertőző „vörös lepra”, máig rejtély. Az USR az egész politikai rendszert a kukába vágná. Kivéve a PNL-t meg még azokat, akik jól jönnének egy új többséghez. Jöjjenek a fiatalok! – üvöltik teli torokból, majd pajzsukra emelik a sok helyen megfordult Dacian Cioloșt. Akinek a kormányát alig három és fél évvel ezelőtt a PSD is megszavazta a parlamentben, miután a Brüsszelből hazatért uniós exbiztos egyeztetett a szociáldemokraták vezetőjével. Bizonyos Liviu Dragneával.

Corneliu Coposu, a romániai forradalom után újjáalakult Nemzeti Parasztpárt legendás vezetője 1990 áprilisában a következőt nyilatkozta: a Románián ülő átok az lesz, hogy húsz-huszonöt évvel a rendszerváltást követően a politikai paletta bal, illetve jobb oldalán egyaránt a Nemzeti Megmentési Front, a FSN található majd. Jóslata bevált. A most vérre menő harcot színlelő román parlamenti pártok vezetői tulajdonképpen egyazon akolból indultak. Erkölcsi megfontolásokról beszélni a mostani választások kapcsán felesleges. Nem Európáról, nem a jövőről s a legkevésbé Dragneáról és a korrupcióról szól a küzdelem. A megszokott, klasszikus román pártvetélkedő ez erőteljesebb hangolással, hiszen nyakunkon az elnökválasztás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 21., kedd

Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ránk, magyarokra és Magyarországra.

Rostás Szabolcs 2019. május 20., hétfő

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Vélemény
Balogh Levente: Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ...

Rostás Szabolcs: Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer ...

Balogh Levente: Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, ...