HIRDETÉS

Kiss Judit

2017. július 26., 22:57

A végtelen lehetőségek országa

Bízvást kijelenthetjük, hogy Románia a végtelen lehetőségek és távlatok hazája.

Ez az az ország, ahol ha csak a korrupció jéghegyének csúcsa bukkan ki a homályos ügyletek parttalan tengeréből, már akkor is rádöbben az ember: józal ésszel nem lehet reménykedni abban, hogy bármi is becsületesen, szabályszerűen és átláthatóan működhet.

Például szinte évente kirobban egy-egy botrány, ami arra világít rá, hogy nem egy felsőoktatási intézmény vígan és dalolva üzemelhet diplomagyárként, onthatja magából a felkészületlen jogászokat, orvosokat, pszichológusokat, akik majd a hazai társadalom egyre akutabbá váló problémáit hivatottak kezelni.

Szerdán is bizonyítást nyert, ebben az országban pénzért és anyagi javakért simán meg lehet vásárolni az átmenő jegyet és államvizsga-dolgozatot úgy, hogy állami és magánegyetemek tanárai, titkárai, informatikusai és diákjai vastagon benne vannak a maffiahálózatban. Alapjáraton nem is kell csodálkozni az effajta visszaéléseken Romániában, a hasonló szemfényvesztések pedig csupán a jéghegy csúcsát villantják fel. Hiszen amiként ezelőtt két évvel, úgy jelenleg is egy plagizálással vádolt miniszterelnök állhat bátran és magabiztosan az ország élén.

De vissza az oktatáshoz! Miként is lehetne bármiféle hitele a hazai tanügyi rendszer egészének, ha tudjuk, simán megeshet, hogy egy egyetem működésének tengelye a szélhámosság? És hogyan bízhatna az egyszerű halandó abban az orvosban, aki pénzen szerezte a képesítését? Arról nem is beszélve, hogy számtalanszor bebizonyosodik – legutóbb például a tanárok versenyvizsgájakor, amikor a jelentkezők egyötöde nem érte el az átmenő jegyet –, hogy az esetleg becsületes úton megszerzett egyetemi oklevél sem garancia arra, hogy felkészült értelmiségiek igazgatják majd a társadalom ügyes-bajos dolgait. Hát még ha megvesztegetés, svindli, lepénzelés és csalás alapozza meg a felsőoktatás egyes szegmenseit?

Ha pedig elszórtan egy-két egyetemen kipattan a botrány, egészen biztosan más intézményekben is lazán működhet a kenőpénzes gyakorlat. De hát vajon miért is lennének kivételek mondjuk felsőoktatási intézmények, amikor mindennapos, hogy az orvos, rendőr, közhivatalnok is elfogadja a csúszópénzt a végtelen lehetőségek országában? Nem kizárt, hogy épp az az orvos (is), aki kenőpénzzel vette a diplomáját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2017. július 25., kedd

Értelmetlen vélemény a megmondóemberek erőszakos világáról

Az erdélyi magyar értelmiség bizonyos körei lassan késznek tekinthetik fő művüket: a gyökértelenítés egyetemes mozgalmát méltán gazdagító világképüket.

Molnár Judit 2017. július 25., kedd

Kérdéses inasévek

Már olyan sokszor beszéltem a szülők felelősségéről az igazi színvonalas szakiskolák elsorvasztásában, hogy erre nem szeretnék több szót vesztegetni.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. július 25., kedd

Bukarest megint beleszól

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, amikor a környezetvédelmi minisztérium által közvitára bocsátott országos hulladékgazdálkodási tervről kérdeztük.

Rostás Szabolcs 2017. július 24., hétfő

Programok, irányok

Három évvel ezelőtti, az illiberális demokrácia kiépítését megalapozó tusványosi előadásához képest Orbán Viktor idén nem mondott programadó beszédet a bálványosi nyári szabadegyetemen.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. július 23., vasárnap

Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk az egyébként is embertelen kánikulát.

Balogh Levente 2017. július 21., péntek

Tájkép Johannis után

Ha volt valamilyen haszna Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatásának, akkor az nagyjából abban ragadható meg, hogy egyrészt egyértelművé váltak a felek – az önrendelkezést követelő magyarok és az azt megtagadó román állam – álláspontjai.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. július 19., szerda

A tanügyi gépezet ördögi körei

Csóváljuk a fejünket, vagy rezignáltan nyugtázzuk, hogy lám-lám, idén sem lettek fényesek országszerte az érettségi, kisérettségi eredmények.

Rostás Szabolcs 2017. július 18., kedd

Államfő vagy turisztikai ügynök?

Ha a különböző román véleményformálók kommentárjaiból indulnánk ki, akár még az áttörés reményével kecsegtető látogatásnak is nevezhetnénk Klaus Johannis keddi székelyföldi körútjának tapasztalatait.

Molnár Judit 2017. július 18., kedd

Pénzügyi ugrabugra

Fején találta a szöget az államelnök, amikor eddigi hallgatag stílusától eltérően, látszólagos nyugalmát is félretéve, kissé ingerülten vágta oda az épp más miniszterelnökkel újratöltött kormánynak, hogy ideje volna véget vetni a pénzügyi ugrabugrának.

Balogh Levente 2017. július 17., hétfő

Ortodox „adósok”

Ismét csak megmutatta a PSD–ALDE-koalíció, hogy miközben gazdasági téren irreálisnál irreálisabb ötletekkel áll elő, az államháztartás számára pozitív eredményekkel kecsegtető javaslatokat szilárd magabiztossággal képes lesöpörni az asztalról.

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: Értelmetlen vélemény a megmondóemberek erőszakos világáról

Az erdélyi magyar értelmiség bizonyos körei lassan késznek tekinthetik fő művüket: a gyökértelenítés ...

Molnár Judit: Kérdéses inasévek

Már olyan sokszor beszéltem a szülők felelősségéről az igazi színvonalas szakiskolák elsorvasztásában, ...

Bálint Eszter: Bukarest megint beleszól

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS