Kiss Judit

2017. július 26., 22:57

A végtelen lehetőségek országa

Bízvást kijelenthetjük, hogy Románia a végtelen lehetőségek és távlatok hazája.

Ez az az ország, ahol ha csak a korrupció jéghegyének csúcsa bukkan ki a homályos ügyletek parttalan tengeréből, már akkor is rádöbben az ember: józal ésszel nem lehet reménykedni abban, hogy bármi is becsületesen, szabályszerűen és átláthatóan működhet.

Például szinte évente kirobban egy-egy botrány, ami arra világít rá, hogy nem egy felsőoktatási intézmény vígan és dalolva üzemelhet diplomagyárként, onthatja magából a felkészületlen jogászokat, orvosokat, pszichológusokat, akik majd a hazai társadalom egyre akutabbá váló problémáit hivatottak kezelni.

Szerdán is bizonyítást nyert, ebben az országban pénzért és anyagi javakért simán meg lehet vásárolni az átmenő jegyet és államvizsga-dolgozatot úgy, hogy állami és magánegyetemek tanárai, titkárai, informatikusai és diákjai vastagon benne vannak a maffiahálózatban. Alapjáraton nem is kell csodálkozni az effajta visszaéléseken Romániában, a hasonló szemfényvesztések pedig csupán a jéghegy csúcsát villantják fel. Hiszen amiként ezelőtt két évvel, úgy jelenleg is egy plagizálással vádolt miniszterelnök állhat bátran és magabiztosan az ország élén.

De vissza az oktatáshoz! Miként is lehetne bármiféle hitele a hazai tanügyi rendszer egészének, ha tudjuk, simán megeshet, hogy egy egyetem működésének tengelye a szélhámosság? És hogyan bízhatna az egyszerű halandó abban az orvosban, aki pénzen szerezte a képesítését? Arról nem is beszélve, hogy számtalanszor bebizonyosodik – legutóbb például a tanárok versenyvizsgájakor, amikor a jelentkezők egyötöde nem érte el az átmenő jegyet –, hogy az esetleg becsületes úton megszerzett egyetemi oklevél sem garancia arra, hogy felkészült értelmiségiek igazgatják majd a társadalom ügyes-bajos dolgait. Hát még ha megvesztegetés, svindli, lepénzelés és csalás alapozza meg a felsőoktatás egyes szegmenseit?

Ha pedig elszórtan egy-két egyetemen kipattan a botrány, egészen biztosan más intézményekben is lazán működhet a kenőpénzes gyakorlat. De hát vajon miért is lennének kivételek mondjuk felsőoktatási intézmények, amikor mindennapos, hogy az orvos, rendőr, közhivatalnok is elfogadja a csúszópénzt a végtelen lehetőségek országában? Nem kizárt, hogy épp az az orvos (is), aki kenőpénzzel vette a diplomáját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat