HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2017. augusztus 02., 08:38

A válság jelei

Sokan felkapták a fejüket egy bukaresti makrogazdasági elemző nemrég tett figyelmeztetésére, miszerint a román gazdaság a válság jegyeit viseli magán.

Az illető többek között az alapján vélte felfedezni a krízis ismérveit, hogy idén másodszor kaptak szárnyra olyan hírek, miszerint a kormány államosítani – vagy ha úgy tetszik: megszüntetni – készül a kötelező magánnyugdíjat.

A rég magunk mögött hitt gazdasági krach „feltámadása” veszélyétől persze most még kevesen tartanak, már csak az elmúlt hónapokban sulykolt kormánypropaganda okán sem, amely előszeretettel dicsekszik azzal, hogy perpillanat Románia produkálja a legdinamikusabb gazdasági növekedést.

Pedig a baj nem kicsi, és talán nem árt elkezdeni aggódni. Ehhez újabban a többség által csak „szemtelennek” nevezett speciális nyugdíjak kiszámítási módjának tervezett módosítása teremti meg a jogalapot. Ne feledjük, a jelenlegi balliberális koalíció meredeken hangzó béremelések és adócsökkentések ígéretével nyert választást tavaly decemberben, a júniusban elfogadott bértörvényben azonban a közalkalmazotti béremelések nagy részét jövőre halasztották. Arról nem beszélve, hogy sorozatosan elodáztak számos más pénzügyi-gazdasági intézkedést – vagy végleg lemondtak róluk –, amelyeket ugyancsak úgy állítottak be, hogy gyakorlatba ültetésük esetén több pénz marad az adófizetőknél.

Tévedés ne essék, kifejezetten dicséretes, hogy a bukaresti kormány hozzá mer nyúlni a kiváltságosként kezelt bírák és ügyészek, katonák, rendőrök, titkosszolgák, törvényhozók és diplomaták speciális öregségi járandóságához. A társadalmi szolidaritást és igazságosságot, a szociális és gazdasági jólétet hirdető román szociáldemokraták még abban az esetben sem támogathatják a nem a nyugdíjalaphoz való hozzájárulás mentén odaítélt extra illetményeket, ha pár évvel ezelőtt történetesen ők állították vissza ezt a kisnyugdíjasokat mélységesen megalázó kiváltságot.

Amely nemcsak erkölcsi szempontból hibádzik, de pénzügyileg is fenntarthatatlan, hiszen a speciális nyugdíjakra fordított hatmilliárd lej egyre nagyobb teher okoz az államkasszának, ráadásul ez az összeg a jelenlegi szabályozás miatt folyamatosan duzzad.

Nagyon úgy fest azonban, hogy a kormány nem tervezte ezt az amúgy üdvözlendő lépést, mindössze a fenyegető pénzínség miatt kényszerült rá, akárcsak arra, hogy többletadóval sújtsa a részmunkaidősöket foglalkoztató munkáltatókat vagy hogy még a fogyatékkal élők foglalkoztatásából is többletbevételt próbáljon kicsikarni. Ezek tehát egyáltalán nem vetnek jó fényt a hazai gazdaság alakulására, és a kormány alkalmasságán túlmenően erősen megkérdőjelezik a jövőre kilátásba helyezett béremelések megvalósíthatóságát is.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2017. augusztus 01., kedd

Örömforrások jó és rossz gazdái

Világraszóló sikerektől volt hangos az elmúlt időszakban Magyarország, ahol hétvégén zárult a vizes világbajnokság, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, no meg Forma–1-es futamot is rendeztek.

Rostás Szabolcs 2017. július 31., hétfő

Fölösleges rugdosódás

Bár csak egy lakótársulási akció keretében volt benne részem, elképzelésem szerint nem nagy ördöngösség nyélbe ütni egy aláírásgyűjtési akciót.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. július 31., hétfő

Örökzöldek

Kérném a közéleti örökzöldeket nem összetéveszteni a valódiakkal! Mert ezekben nyoma sincs a gyönyörű színnek, a karácsonyi jelképpé vált fenyőillatnak, se jókedvet, se örömet nem jelentenek.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. július 26., szerda

A végtelen lehetőségek országa

Bízvást kijelenthetjük, hogy Románia a végtelen lehetőségek és távlatok hazája.

Páva Adorján 2017. július 25., kedd

Értelmetlen vélemény a megmondóemberek erőszakos világáról

Az erdélyi magyar értelmiség bizonyos körei lassan késznek tekinthetik fő művüket: a gyökértelenítés egyetemes mozgalmát méltán gazdagító világképüket.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. július 25., kedd

Kérdéses inasévek

Már olyan sokszor beszéltem a szülők felelősségéről az igazi színvonalas szakiskolák elsorvasztásában, hogy erre nem szeretnék több szót vesztegetni.

Bálint Eszter 2017. július 25., kedd

Bukarest megint beleszól

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, amikor a környezetvédelmi minisztérium által közvitára bocsátott országos hulladékgazdálkodási tervről kérdeztük.

Rostás Szabolcs 2017. július 24., hétfő

Programok, irányok

Három évvel ezelőtti, az illiberális demokrácia kiépítését megalapozó tusványosi előadásához képest Orbán Viktor idén nem mondott programadó beszédet a bálványosi nyári szabadegyetemen.

Molnár Judit 2017. július 23., vasárnap

Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk az egyébként is embertelen kánikulát.

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: Örömforrások jó és rossz gazdái

Világraszóló sikerektől volt hangos az elmúlt időszakban Magyarország, ahol hétvégén zárult ...

Rostás Szabolcs: Fölösleges rugdosódás

Bár csak egy lakótársulási akció keretében volt benne részem, elképzelésem szerint nem ...

Molnár Judit: Örökzöldek

Kérném a közéleti örökzöldeket nem összetéveszteni a valódiakkal! Mert ezekben nyoma sincs ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS