Bálint Eszter

2018. június 04., 08:14

A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne

Talán még soha nem kísért magyarországi terveket akkora román médiafigyelem, mint amekkorát az a hír kapott, miszerint az Európai Unió kohéziós alapjából 265 millió eurót fordíthat Magyarország a Budapesttől a román határig tartó M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére.

Alig leplezett irigység jellemezte a beszámolók hangnemét, a frusztrációt pedig tovább fokozta, hogy az uniós finanszírozást nem más jelentette be, mint Corina Creţu, a regionális politikáért felelős romániai uniós biztos.

De lássuk előbb a tényeket. Az elmúlt bő fél év alatt több ízben is megtettem a Nagyvárad–Budapest-távot oda és vissza. Volt, hogy a már létező autópályán – amihez ugye elég nagyot kell kerülni, hogy az ember elautózzon a debreceni feljáróig –, és volt, hogy a legegyenesebb úton, a 42-es, majd a 4-es főúton. A mérleg nagyjából ugyanaz: három és három és fél óra alatt lehet eljutni Váradról Pestre, ha valamilyen torlódás miatt nem ragad be az ember valahol.

És egyre kevesebb a valószínűsége annak, hogy kényszerszünetet kelljen tartanunk, mivel teljes gőzzel zajlik a 4-es főút négysávossá szélesítése, mint ahogy gőzerővel dolgoznak Debrecent Berettyóújfaluval összekötő M35-ös sztrádaszakaszon is, így amíg az M4-es most bejelentett szakasza el nem készül, addig is a jelenleginél gyorsabban el tudunk jutni Pestre, 2020-ban, az M4-es elkészültével pedig még csaknem egyórányi időt nyerünk.  

Itteni szemmel nézve már-már csodával határosnak tűnik az útépítés tempója, amit két utazás között tapasztalunk, főleg, ha olyan valakiről van szó, mint e sorok írója, akinek 2003-ban, a Bechtellel való szerződéskötéskor már annyira elege volt a falvakon való zötykölődésből Csíkszereda felé, hogy azt hitte, sose jön el az a 2012-es, legrosszabb esetben 2013-as esztendő, amire elkészül  Bors–Brassó-autópálya. Ehhez képest 2018-at írunk, és a Nagyvárad–Kolozsvár–Marosvásárhely–Brassó-nyomvonalon tervezett, 415 kilométer hosszú sztrádából máig alig 52 kilométer van kész, s bár apró szakaszokon folyik a munka, összefüggő aszfaltcsíkot egyhamar nem is remélhetünk, hiszen hosszú szakaszok esetében még a versenytárgyalások sincsenek kiírva. Nem csoda tehát, hogy mind a sajtóban, mind Corina Creţu Facebook-oldalán sokan felrótták: mi az, hogy Magyarországra megy a pénz, Romániában meg semmi sem történik. Erre azonban a román biztos is csak annyit tudott felelni, hogy a tervet a magyar kormány nyújtotta be, a Magyarország számára elkülönített alapokból finanszírozzák, ő pedig hiába van Brüsszelben, nem tud – (mondjuk Western Unionnal) pénzt küldeni, ha a bukaresti illetékesek nem pályáznak.

Mint ismeretes, az elmúlt pár hónap leforgása alatt nem először szólt be a román kormánynak az amúgy szociáldemokrata párti biztos a lehívások felgyorsítása érdekében. Kíváncsian várjuk, hogy látva: a szomszéd fűje sokkal zöldebb, mit lépnek Bukarestben. De engedjenek még részünkről némi szkepticizmust. Nem is keveset.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. május 31., csütörtök

Idegek autonómiaharca

Autonómiaügyben régóta idejétmúlt az a megállapítás, miszerint nem szabad fejjel a falnak rohanni. A fővesztés terhe ugyanis nem azok vállát nyomja, akik ma még hisznek az önrendelkezés megvalósításában, és tenni próbálnak érte.

Kiss Judit 2018. május 30., szerda

Szöcskék, madarak, pánikrohamok

Időről időre szárnyra kelnek pánikot keltő, szerte a nagyvilágból vagy éppen tájainkról induló hírsorozatok, amik arra engedhetnek következtetni, hogy olykor „támadásba lendül” a természet az ember ellen.

Balogh Levente 2018. május 28., hétfő

Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is úgy döntött, hogy hátat fordít a pártnak, és átlép a PSD-t korábban irányító volt miniszterelnök, Victor Ponta Pro Románia nevű pártjába.

Rostás Szabolcs 2018. május 27., vasárnap

Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában nemigen mutatnak érdeklődést az Európai Unióban hatályos szabályok és rendeletek iránt.

Páva Adorján 2018. május 27., vasárnap

Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, legalább egyharmaduk élt a lefizetés, a csúszó- vagy hálapénzadás lehetőségével a megkérdezésük előtt eltelt egy évben.

Balogh Levente 2018. május 25., péntek

Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen formában mindenképpen” lesz a válasz.

Kiss Judit 2018. május 23., szerda

Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való intenzív jelenlét és lájkvadászat miatt veszítette életét kilenc ember egy mikrobuszban, amelynek sofőrje élőben közvetítette vezetés közben az országúton való száguldást.

Rostás Szabolcs 2018. május 21., hétfő

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Balogh Levente 2018. május 18., péntek

A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a magyar közösséget ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni Romániában, máris itt az újabb, hasonló problémát felvető ügy.

Kiss Judit 2018. május 17., csütörtök

Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink viszonyulnak az oktatás egészéhez, kiváltképp annak húzódó-halasztódó, sokszor sokféleképpen elképzelt, de gyakorlatba még mindig nem ültetett reformjához.

Vélemény
Páva Adorján: Idegek autonómiaharca

Autonómiaügyben régóta idejétmúlt az a megállapítás, miszerint nem szabad fejjel a falnak ...

Kiss Judit: Szöcskék, madarak, pánikrohamok

Időről időre szárnyra kelnek pánikot keltő, szerte a nagyvilágból vagy éppen tájainkról induló ...

Balogh Levente: Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata ...

Hallgassa online rádióinkat