Páva Adorján

2018. február 13., 23:07

A sport veresége

Sportellenes időket élünk: Románia európai szinten utolsó helyen áll a rendszeres testmozgást végzők tekintetében, sőt a lakosság egyre inkább ellenzi azt is, hogy az önkormányzatok közpénzeket költsenek a versenysport támogatására, infrastrukturális beruházások megvalósítására.

Nem csináljuk, mert kinek van ideje rá, így pedig kit érdekel, hogy a legjobbjaink mire képesek másokkal szemben, hiszen ennél sokkal fontosabb problémáink is vannak – nagyjából így foglalható össze a mai világunkra egyre inkább jellemző élet- és gondolkodásmódbeli hozzáállás.

Az elmúlt időszakban számos nagy múlttal rendelkező, jelentős eredményeket felmutató, népszerű erdélyi sportklub tűnt el a süllyesztőben, és ez az év is gyászosan indult: megszűnt a Szatmárnémeti Olimpia labdarúgócsapata, szétszéledt a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club, Marosvásárhelyen pedig végítéletére vár az ASA fociegyüttese, és a férfi kosárlabdacsapat is a szakadék szélén áll. Az SZKC-nak főtámogatója halála jelentette a vesztét, a tragédia következtében pedig abba a helyzetbe került a nemrég európai trófeát ünneplő udvarhelyi kézilabda, mint amilyenben megannyi sportág és klub kínlódik: a település önkormányzatától remél segítséget. Azonban egyre több példa bizonyítja, hogy a mentőöv nem érkezik.

Egyrészt azért, mert az elmúlt években az átláthatatlan törvényi háttér okozta káoszban sok bűnvádi eljárást eredményezett a sportcsapatok közpénzből történő finanszírozása, ami alaposan elriasztotta a helyi tanácsosokat, polgármestereket, a félelem pedig a tavalyi jogszabálytisztázás után is megmaradt. Másrészt a kormány idén bevezetett adóügyi intézkedései országos összevetésben mintegy 13 milliárd lejt lefaragtak az önkormányzatok költségvetéséből, így sok helyen a fizetések folyósítása, az alapvető közszolgáltatá­sok biztosítása is veszélybe került. Harmadrészt pedig egyre erősebb azoknak a hangja, akik inkább jobb kórházakat, utakat akarnak, mintsem sportberuházásokat.

Ezt bizonyítja az a felmérés is, amelyet Sepsiszentgyörgyön végeztek a lakosság körében. Abban a városban, ahol fénykorát éli a sport: a futballcsapat történelmi élvonalbeli szereplésnek örvend, a női kosárlabdacsapat bajnoki címvédőként modern sportcsarnokban, a tavaly átadott Sepsi Arénában fogadja ellenfeleit, a napokban pedig egy sátorborítású műjégpályát is átadtak.

Ezek a mai igények, amelyek – nincs mit szépíteni: egy elkényelmesedett, lehangolt társadalom tünetei. A tömeg- és versenysport ugyanis nem felesleges luxuscikk, hanem alapvető szükséglet, ám sajnos még nagyon távol állunk attól, hogy ezt fel is fogjuk. A közpolitika feladata lenne, hogy rávezessen erre, ám jól tudjuk, hogy a „nevelők” világa még a tanítványokénál is betegesebb. Ilyen körülmények között pedig nagyon nehéz meggyógyulni, győzni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. február 12., hétfő

Kürtőskalács-diplomácia

Bár Borboly Csaba szerint politikamentesen zajlott a hétvégi csíkszentsimoni farsangbúcsúztató rendezvény, azért az a tény, hogy négy ország nagykövete is jelen volt a mulatságon, jócskán a megszokott farsangi mulatozások szintje fölé emeli az eseményt.

Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

Balogh Levente 2018. február 09., péntek

Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

Rostás Szabolcs 2018. február 07., szerda

Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ajánlom mindenkinek, főleg, hogy a technika vívmányainak köszönhetően Bukarestig se kell elutazni érte.

Páva Adorján 2018. február 07., szerda

Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb választási ígéretének.

Rostás Szabolcs 2018. február 05., hétfő

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

Bálint Eszter 2018. február 04., vasárnap

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék alapfokon a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen döntött a nagyváradi kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése ügyében.

Balogh Levente 2018. február 01., csütörtök

Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Páva Adorján 2018. január 31., szerda

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése a törvényhozásban, ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a balliberális kormánykoalícióval kötött együttműködést.

Kiss Judit 2018. január 30., kedd

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

Vélemény
Balogh Levente: Kürtőskalács-diplomácia

Bár Borboly Csaba szerint politikamentesen zajlott a hétvégi csíkszentsimoni farsangbúcsúztató rendezvény, ...

Rostás Szabolcs: Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat ...

Balogh Levente: Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

Hallgassa online rádióinkat