Bálint Eszter

2018. július 09., 12:02

A ROBOR az új szitokszó

Ablakot cseréljünk vagy konyhabútort? Esetleg mindkettőt? Elég egy festés, vagy kell a hőszigetelés is? Ideje lenne befektetni egy mosogatógépbe! Nyaralni is kellene, ha már egész évben húztunk! – ilyen és ezekhez hasonló mondatok hangzanak el ezekben a napokban sok erdélyi és partiumi családban.

Számoljuk a pénzt, élére állítjuk, tesszük- vesszük, és biza sokszor születik az a döntés, hogy bankhitelre lesz szükség ahhoz, hogy A-ról a B-re jussunk.

Ugyanakkor ezek a mondatok sok esetben hangzanak el olyan lakásban, amelyet lakói hitelből vásároltak, s még akár több mint két évtized is hátravan a törlesztésből. A fiatalabb generációknak hatalmas segítség volt és maradt az Első otthon program, amelynek keretében minimális önrész mellett vásárolhatnak maguknak lakást. Mert biza még mindig ott tartunk, hogy aki nem örököl, annak nemhogy lakásra, még a „rendes” jelzáloghitelek esetében szükséges önrészre való összeg is hosszú évek alatt gyűlik csak össze.

Így nő napról napra a különböző lejáratú irányadó bankközi kamatlábaktól, vagyis az új szitokszóvá vált három-, hat- vagy éppen kilenchavi ROBOR-októl függők köre, hiszen a legtöbb kölcsön – legyen az fogyasztási vagy jelzálogalapú – havi törlesztőrészletét ezek alapján számolják ki és aktualizálják a bankok.

A legtöbb fogyasztási hitelnél, mint ahogy az Első otthon program keretében felvett kölcsönnél is alkalmazott háromhavi ROBOR tavaly még egy százalék alatt volt, innen nőtt mára három százalék fölé, ami azzal jár, hogy egy 60 000 eurós Első otthon-hitel havi törlesztőrészlete ma már 300 lejjel magasabb, mint tavaly ilyenkor.

A svájci frank árfolyamának „elszállásakor” az volt a sláger, hogy mindenki olyan devizában vegyen fel kölcsönt, amiben a fizetését kapja. Sokan fogadtak szót, ráadásul az euróalapú Első otthon-konstrukció el is tűnt időközben. A program kidolgozói viszont bizonyára tudták, hogy a fiatalok számára a lakásvásárlási álmok beteljesülését elhozó program keretében igényelt kölcsön havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott háromhavi ROBOR állandó mozgásban van, és ahogy volt már hat százalék, bármikor újra lehet.

Egy konyhabútor vagy autó megvásárlására igényelt kölcsön esetében mehetünk addig bankról bankra, amíg találunk egy olyan fix kamatozású hitelt, ami megfelel elvárásainknak. De az Első otthonosokat köti a szerződés, amiben fehéren feketével szerepel, hogy a háromhavi ROBOR határozza meg a havi törlesztőrészletet, az összeget pedig háromhavonta aktualizálják.

Felmerül tehát a kérdés, hogy a program kidolgozói miért nem fix kamatot szabtak meg, és ha már nem így történt, akkor a jövőben terveznek-e ezen módosítani, hogy legalább a későbbi igénylőknek ne kelljen nap mint nap aggodalommal figyelniük, hogy éppen merre tart a ROBOR. Az államnak is érdeke, hogy a hitelesek törlesszenek, a kedvező hitelfeltételek ugyanis az állami garanciának köszönhetők, ha pedig az ügyfél nem fizet, akkor az államkasszából kell kitenni a ház árának felét.

A jövőben még inkább szociális jelleget kívánnak adni a programnak, vagyis a leginkább rászorulókat segítenék előnyös feltételek mellett lakásvásárlási hitelhez jutni. Akkor viszont tényleg aktuális lenni kivonni a ROBOR-t a képletből.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...

Legnézettebb