Bálint Eszter

2018. július 09., 12:02

A ROBOR az új szitokszó

Ablakot cseréljünk vagy konyhabútort? Esetleg mindkettőt? Elég egy festés, vagy kell a hőszigetelés is? Ideje lenne befektetni egy mosogatógépbe! Nyaralni is kellene, ha már egész évben húztunk! – ilyen és ezekhez hasonló mondatok hangzanak el ezekben a napokban sok erdélyi és partiumi családban.

Számoljuk a pénzt, élére állítjuk, tesszük- vesszük, és biza sokszor születik az a döntés, hogy bankhitelre lesz szükség ahhoz, hogy A-ról a B-re jussunk.

Ugyanakkor ezek a mondatok sok esetben hangzanak el olyan lakásban, amelyet lakói hitelből vásároltak, s még akár több mint két évtized is hátravan a törlesztésből. A fiatalabb generációknak hatalmas segítség volt és maradt az Első otthon program, amelynek keretében minimális önrész mellett vásárolhatnak maguknak lakást. Mert biza még mindig ott tartunk, hogy aki nem örököl, annak nemhogy lakásra, még a „rendes” jelzáloghitelek esetében szükséges önrészre való összeg is hosszú évek alatt gyűlik csak össze.

Így nő napról napra a különböző lejáratú irányadó bankközi kamatlábaktól, vagyis az új szitokszóvá vált három-, hat- vagy éppen kilenchavi ROBOR-októl függők köre, hiszen a legtöbb kölcsön – legyen az fogyasztási vagy jelzálogalapú – havi törlesztőrészletét ezek alapján számolják ki és aktualizálják a bankok.

A legtöbb fogyasztási hitelnél, mint ahogy az Első otthon program keretében felvett kölcsönnél is alkalmazott háromhavi ROBOR tavaly még egy százalék alatt volt, innen nőtt mára három százalék fölé, ami azzal jár, hogy egy 60 000 eurós Első otthon-hitel havi törlesztőrészlete ma már 300 lejjel magasabb, mint tavaly ilyenkor.

A svájci frank árfolyamának „elszállásakor” az volt a sláger, hogy mindenki olyan devizában vegyen fel kölcsönt, amiben a fizetését kapja. Sokan fogadtak szót, ráadásul az euróalapú Első otthon-konstrukció el is tűnt időközben. A program kidolgozói viszont bizonyára tudták, hogy a fiatalok számára a lakásvásárlási álmok beteljesülését elhozó program keretében igényelt kölcsön havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott háromhavi ROBOR állandó mozgásban van, és ahogy volt már hat százalék, bármikor újra lehet.

Egy konyhabútor vagy autó megvásárlására igényelt kölcsön esetében mehetünk addig bankról bankra, amíg találunk egy olyan fix kamatozású hitelt, ami megfelel elvárásainknak. De az Első otthonosokat köti a szerződés, amiben fehéren feketével szerepel, hogy a háromhavi ROBOR határozza meg a havi törlesztőrészletet, az összeget pedig háromhavonta aktualizálják.

Felmerül tehát a kérdés, hogy a program kidolgozói miért nem fix kamatot szabtak meg, és ha már nem így történt, akkor a jövőben terveznek-e ezen módosítani, hogy legalább a későbbi igénylőknek ne kelljen nap mint nap aggodalommal figyelniük, hogy éppen merre tart a ROBOR. Az államnak is érdeke, hogy a hitelesek törlesszenek, a kedvező hitelfeltételek ugyanis az állami garanciának köszönhetők, ha pedig az ügyfél nem fizet, akkor az államkasszából kell kitenni a ház árának felét.

A jövőben még inkább szociális jelleget kívánnak adni a programnak, vagyis a leginkább rászorulókat segítenék előnyös feltételek mellett lakásvásárlási hitelhez jutni. Akkor viszont tényleg aktuális lenni kivonni a ROBOR-t a képletből.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. július 07., szombat

Tényleg így működik egy jogállam?

Meglehetősen ironikus, hogy a román igazságszolgáltatás éppen aznap hozott két magyar vonatkozású ügyben is furcsa, keményebb megfogalmazásban pedig egyenesen döbbenetes és felháborító ítéletet, amikor a parlament kormánypárti többsége a büntető törvénykönyvet módosította.

Páva Adorján 2018. július 05., csütörtök

Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők: olyan törvénytervezetet dolgoztak ki, amely börtönnel büntetné a „románellenes” megnyilvánulásokat és szervezkedést.

Kiss Judit 2018. július 04., szerda

Célravezető óvatosság

Több mint kívánatos lenne, hogy valóban törvényerőre emelkedjék, amit most törvénymódosító kezdeményezés formájában fogalmaztak meg szenátorok és képviselők: a jövőben nem pusztán pénzbírsággal sújtanák azokat, akik filmeznek vezetés közben.

Rostás Szabolcs 2018. július 04., szerda

Vakvágányon

Romániában – és valószínűleg így vannak vele a többi volt szocialista országban is – mindig is a tudományos-fantasztikus kategóriába soroltuk a japánok precizitását, hatásköri fegyelmüket.

Bálint Eszter 2018. július 02., hétfő

Elkártyázott reményeink

Emelje fel a kezét a képernyő előtt vagy az újságból felnézve az a kedves olvasó, aki nem járt már úgy egy világvégének tűnő helyen, de akár egy belvárosi étteremben vagy egy turisztikai központban, hogy azért nem tudott vásárolni, enni, inni, mert nem lehetett bankkártyával fizetni.

Balogh Levente 2018. július 01., vasárnap

Önbuktató ellenzék

A kormányt buktatni akaró jobbközép román ellenzék bukott jókorát – így összegezhető a szerdai bizalmi szavazás végeredménye.

Kiss Judit 2018. június 25., hétfő

A félig üres és félig teli pohár

Ismét a fehér papír fölé görnyed az érettségin egy végzős nemzedék, amelynek tagjai nem mondhatják el magukról, hogy könnyebb, testhezállóbb, életszerűbb megmérettetésen vesznek részt, mint a korábbi generációk.

Rostás Szabolcs 2018. június 25., hétfő

Az ártalmasság vélelme

Adva van egy politikai hatalom, amely nem hajlandó elismerni a vezetői büntetőperében született bírósági ítéleteket, ezért kifejezetten az igazságszolgáltatással szembekerült politikusok megmentése érdekében alkot vagy módosít kormányrendeleteket és törvényeket.

Pataky István 2018. június 23., szombat

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők.

Páva Adorján 2018. június 22., péntek

Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos és csalárd módon fagypont alatt tartani a románok közvélekedését országuk felépítéséről, berendezkedéséről, a helyi erőforrások, javak felhasználásáról, elosztásáról, elszipolyoz&

Vélemény
Balogh Levente: Tényleg így működik egy jogállam?

Meglehetősen ironikus, hogy a román igazságszolgáltatás éppen aznap hozott két magyar vonatkozású ...

Páva Adorján: Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, ...

Kiss Judit: Célravezető óvatosság

Több mint kívánatos lenne, hogy valóban törvényerőre emelkedjék, amit most törvénymódosító ...

Hallgassa online rádióinkat