Rostás Szabolcs

2019. február 19., 07:47

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Az elmúlt időszakban több külföldi befektető jelentette be, hogy bezárja Erdélyben működő gyárát, és a termelést máshová költözteti – ám nem az ország másik vidékére, hanem külföldre. Egyebek mellett így döntött temesvári termelőüzeme kapcsán az édességipari óriás, a Nestlé, Lugoson a Rieker cipőgyár, Aradon pedig az amerikai HanesBrands fehérneműgyártó, a bezárások nyomán több mint kétezer alkalmazott vált munkanélkülivé. Persze nem érdemes krokodilkönnyeket ejteni az olyan munkáltatóért – és ebbe a kategóriába esik az amerikai társaság –, amelyik Vietnámba helyezi át a termelést, hiszen ott a romániainál is olcsóbb munkaerőhöz jut. Ha az a cél, hogy a hazai gazdaság fejlettsége belátható időn belül beérje a nyugat-európai országok színvonalát, akkor a munkáltatóknak – legyenek azok romániaiak vagy külföldiek – a bérkínálat terén is egyre inkább fel kell zárkózniuk a nyugati szinthez, hiszen ha minimálbéren akarják foglalkoztatni a hazai munkavállalót, akkor ugyanilyen mértékben fog elvándorolni a munkaerő Romániából, mint az elmúlt évtizedben. A politikai mozgatórugón kívül többek között ezt az elvet szolgálja, hogy a jelenlegi balliberális kormány előszeretettel emeli a minimálbért, ami nem lenne baj, viszont ezzel a gyakorlattal az a baj, hogy mesterséges módon történik, nem veszi figyelembe a reálgazdasági viszonyokat, mindazonáltal nem igyekszik kompenzálni ezt a lépést befektetőbarát környezet megteremtésével.

De tévedés ne essék, a romániai vállalkozói-befektetői szféra szereplői elsősorban nem a minimálbér növekedése miatt elégedetlenek, és keresnek maguknak megfelelőbb helyszínt a kibontakozásra. Elvégre az Erdélyben működő üzemek (köztük a frissen bezárásra ítéltek) jelentős része amúgy is magasabb fizetést biztosít alkalmazottainak a minimálbérnél, ellenkező esetben elveszítené őket, a hazai munkaerőválság közepette pedig nehezen talál újat. A probléma gyökere a kormány kapkodó, kiszámíthatatlan gazdaság- és pénzügyi politikájában keresendő, amelynek során követhetetlen gyorsasággal változnak a gazdasági és pénzügyi életet alapvetően befolyásoló jogszabályok, mindezt pedig tetézi az infrastruktúra akut hiánya, az e téren végrehajtott fejlesztések lassú üteme. Az idei költségvetés elhúzódó elfogadása eklatáns példa arra, hogy a jelenlegi hatalom mennyire dilettáns módon viszonyul a kérdéshez, mennyire nem látja be, hogy az üzleti életben mekkora jelentősége van a kiszámíthatóságnak. Azon túlmenően, hogy a büdzsé kidolgozása és megszavazása több hónapot csúszott, a költségvetési csomag parlamenti elfogadása után is maradt megannyi kérdőjel – lám, többek között a kapzsisági illetékről és egyéb különadóról szóló kormányrendelet sorsát illetően folyik a vita a koalícióban –, ami teljesen elbizonytalanítja a gazdasági-pénzügyi élet szereplőit. Ráadásul a költségvetés amúgy is több sebből vérzik, legfőbb baja éppen az, hogy ingoványos talajra építették, a kormány olyan mértékű gazdasági növekedéssel, akkora bevételekkel számol, amely – s ebben a szakértők és a nemzetközi pénzügyi szervezetek is egyetértenek – már elrugaszkodásnak számít a valóságtól. És arról még nem is beszéltünk, hogy a balliberális hatalommal szemben álló jobbközép államfő várhatóan megtorpedózza a büdzsét, így az abban rögzített intézkedések gyakorlatba ültetése tovább várat magára.

Lám, a globális gazdasági válságot jósoló előrejelzéseken túlmenően még a román kormány is hozzájárul ahhoz, hogy egy esetleges krízis még nagyobbat üssön az országon. Ezek után felmerül az is: hol éri meg az RMDSZ-nek megszavazni ennek az elhibázott gazdaságpolitikát folytató kormánynak a pénzügyi bűvészmutatványhoz hasonlítható, az önkormányzati vezetők által teljesíthetetlen ígéretek halmazának tartott büdzséjét. Mivel semmi garancia nincs arra, hogy a beígért költségvetési tételeket valóban arra fordítják, amire elkülönítették (lásd az autópálya-építés örökzöld kálváriáját), fennáll a veszélye, hogy a költségvetés támogatásának nagyobb lesz az ára, mint a remélt hozadéka.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat