HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. október 30., 23:02

A fejetlenség hordalékai

Hogy gondoltak-e a minden valószínűség szerint bekövetkezendő böjtjére annak az intézkedésnek a lelkes megszavazásakor, miszerint minden helyhatóság saját kénye-kedve és feje szerint osztogatja beosztottjainak a fizetését, nem tudom, de hogy siettek életbe léptetni a központi akaratot, és bőszen tömni kezdték embereik zsebeit, az biztos.

Mert ugye előbb-utóbb ismét választások lesznek, amikor a kényszerböjttől lapos hasú választókat a duzzadó bendőjű bennfenteseknek kell meggyőzniük, kik is azok, akiktől a jövőben bármit remélhetnek. A puding próbája az evés: jelen esetben viszont a nagyváradi közszállítás alkalmazottai nem vártak három évet a választásokig, spontánul beszüntették a munkát. Indoklásuk: tetemesebb fizetéseket akartak. Így egyszerűen.

A városi legenda viszont már a káosz első óráiban felröppent kézenfekvő magyarázatot tálalva. Nekem is egy szerencsésen elcsípett taxi sofőrje mondta el, miközben araszoltunk hazafelé, hogy a felháborodás kiváltó oka a városházi sofőrök egekbe emelt fizetése. Merthogy jóval kevesebben vannak ugyan, mint a városi közlekedés buszsofőrjei és villamosvezetői, de mekkora felelősség hárul rájuk?! Majdnem a semmivel egyenlő.

Az egyetlen, ami nyomhatja a lelküket a folytonos titkolózási kényszer, kit, hová, kivel és mi célból szállítanak, na de annyi pénzért megéri hallgatni. Míg a szállítási vállalat alkalmazottjai legföljebb a szörnyűséges telefoncsevejek össze-vissza zaját hallgathatják meg az utasok cifra káromlásait, amiért a feltúrások miatt kerülgetni kényszerülnek, nem nyílegyenesen száguldani a munkahelyek felé.

Egyetértésem jeléül buzgón bólogattam. Nem sunyi megalkuvásból, nehogy idő előtt kitegyen az, akinek kezében a kormány, hanem mert valóban igazat adtam a felháborodásnak. Íme máris kezdődik a fejetlen osztogatás és a mértéktelen kapzsiság böjtje – gondoltam. A lelkem mélyén lakozó kisördög viszont felütötte a fejét: említsem meg, a buszsofőrök sem épp földre szállt angyalok, mert bár mostanra leszoktak a rádiójuk bömböltetéséről, de telefonálni ők is jó hangosan telefonálnak vezetés közben.

A  félelmetes, agyontetovált izompacsirta jegyellenőrök modoráról nem is szólva, akik egy unott biccentéssel jelzik a jegy vagy bérlet vizsgálatának szándékát, és már a következő kliens felé nézve adják vissza az ellenőrzött menetjegyet. Nem, ezekről mind nem szóltam, azaz mégiscsak sunyiskodtam. De talán a feljebbvalóik figyelmeztetik őket, s akkor talán okafogyott lesz a többi utas nevében is érzett elégedetlenségem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. október 30., hétfő

Krónika, küldetés

Tizennyolc éves a Krónika. Bár jól nevelt ember nem szívesen ünnepelteti magát, a jelképes évfordulónak számító születésnap mindenképp megér egy misét.

Rostás Szabolcs 2017. október 26., csütörtök

Fináncnyelv

Régi-új adópolitikai intézkedéseket jelentettek be a román kormány illetékesei, akik azzal a felkiáltással igyekeznek meggyőzni a lakosságot elképzeléseik fenntarthatóságáról, hogy jobban teszi, ha nekik hisz, nem pedig a számoknak.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. október 25., szerda

Obszcén színjátéktól az önbecsülésig

Kolozsvári kilencedikesek az iskola falain kívül, egy klubban szerveznek gólyabált, ahol megrendezett kis „próbán” kell átesniük: a lányok a fiúk elé térdelve mímelnek orális szexet.

Páva Adorján 2017. október 24., kedd

Centenáriumi közeledés, haladás

Vegyes érzelmeket kiváltó nyilatkozattal fordult a romániai magyarokhoz Lucian Romaşcanu művelődési miniszter.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. október 24., kedd

Örök hűtlenség

Amikor a pillanatnyi érdek úgy kívánja, a politikusok a legnagyobb nyilvánosság előtt borulnak egymás nyakába, és fogadnak örök hűséget: ezentúl, míg a világ s hét nap, csak egyazon úton, kéz a kézben, blablabla...

Rostás Szabolcs 2017. október 23., hétfő

Koszovó igen, Katalónia nem?

Brüsszel jobban tenné tehát, ha komolyan venné és megpróbálná kezelni ezeket az Európa-szerte tetten érhető mozgalmakat, mivel a látszat ellenére a katalánok nincsenek egyedül.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. október 23., hétfő

Több kell a hashtagnél a zaklatók ellen

Egy azonban világos: a virtuális kampányok előbb-utóbb lecsengenek, de a felkiáltójelnek továbbra is előtérben kellene maradnia: a hashtagnél konkrétabb lépéseket kell tenni a jelenség megfékezésére.

Balogh Levente 2017. október 19., csütörtök

RMDSZ, a megkerülhető partner

Hogy egy „klasszikust”, Kelemen Hunort idézzünk, a szociáldemokraták ismét csak „szájba verték” a magyar szervezetet.

Páva Adorján 2017. október 18., szerda

Elmormolt hazahívó szó

Egyre több hivatalos forrásból hallani olyan hangzatos számadatokat, amelyek szerint a külföldre vándorolt romániaiak alig várják, hogy hazatérjenek.

Kiss Judit 2017. október 17., kedd

Beszédes igénytelenség

„Vedd fel a glugádat, legyél mistó, betontáré!” „Nem még vagy deszkurkörec, ha megveszed az abonamentet a trámvájra” – gyakran hallani ilyesféle keverékmondatokat a nagyvárosi utcán.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Krónika, küldetés

Tizennyolc éves a Krónika. Bár jól nevelt ember nem szívesen ünnepelteti magát, a jelképes évfordulónak ...

Rostás Szabolcs: Fináncnyelv

Régi-új adópolitikai intézkedéseket jelentettek be a román kormány illetékesei, akik azzal a ...

Kiss Judit: Obszcén színjátéktól az önbecsülésig

Kolozsvári kilencedikesek az iskola falain kívül, egy klubban szerveznek gólyabált, ahol megrendezett kis „próbán” ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS