Molnár Judit

2017. október 30., 23:02

A fejetlenség hordalékai

Hogy gondoltak-e a minden valószínűség szerint bekövetkezendő böjtjére annak az intézkedésnek a lelkes megszavazásakor, miszerint minden helyhatóság saját kénye-kedve és feje szerint osztogatja beosztottjainak a fizetését, nem tudom, de hogy siettek életbe léptetni a központi akaratot, és bőszen tömni kezdték embereik zsebeit, az biztos.

Mert ugye előbb-utóbb ismét választások lesznek, amikor a kényszerböjttől lapos hasú választókat a duzzadó bendőjű bennfenteseknek kell meggyőzniük, kik is azok, akiktől a jövőben bármit remélhetnek. A puding próbája az evés: jelen esetben viszont a nagyváradi közszállítás alkalmazottai nem vártak három évet a választásokig, spontánul beszüntették a munkát. Indoklásuk: tetemesebb fizetéseket akartak. Így egyszerűen.

A városi legenda viszont már a káosz első óráiban felröppent kézenfekvő magyarázatot tálalva. Nekem is egy szerencsésen elcsípett taxi sofőrje mondta el, miközben araszoltunk hazafelé, hogy a felháborodás kiváltó oka a városházi sofőrök egekbe emelt fizetése. Merthogy jóval kevesebben vannak ugyan, mint a városi közlekedés buszsofőrjei és villamosvezetői, de mekkora felelősség hárul rájuk?! Majdnem a semmivel egyenlő.

Az egyetlen, ami nyomhatja a lelküket a folytonos titkolózási kényszer, kit, hová, kivel és mi célból szállítanak, na de annyi pénzért megéri hallgatni. Míg a szállítási vállalat alkalmazottjai legföljebb a szörnyűséges telefoncsevejek össze-vissza zaját hallgathatják meg az utasok cifra káromlásait, amiért a feltúrások miatt kerülgetni kényszerülnek, nem nyílegyenesen száguldani a munkahelyek felé.

Egyetértésem jeléül buzgón bólogattam. Nem sunyi megalkuvásból, nehogy idő előtt kitegyen az, akinek kezében a kormány, hanem mert valóban igazat adtam a felháborodásnak. Íme máris kezdődik a fejetlen osztogatás és a mértéktelen kapzsiság böjtje – gondoltam. A lelkem mélyén lakozó kisördög viszont felütötte a fejét: említsem meg, a buszsofőrök sem épp földre szállt angyalok, mert bár mostanra leszoktak a rádiójuk bömböltetéséről, de telefonálni ők is jó hangosan telefonálnak vezetés közben.

A  félelmetes, agyontetovált izompacsirta jegyellenőrök modoráról nem is szólva, akik egy unott biccentéssel jelzik a jegy vagy bérlet vizsgálatának szándékát, és már a következő kliens felé nézve adják vissza az ellenőrzött menetjegyet. Nem, ezekről mind nem szóltam, azaz mégiscsak sunyiskodtam. De talán a feljebbvalóik figyelmeztetik őket, s akkor talán okafogyott lesz a többi utas nevében is érzett elégedetlenségem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat