Ugron Zsolna új történelmi regénye Kolozsváron és Vásárhelyen

Kiss Judit 2014. január 30., 20:05

Ugron Zsolna „Erdélyi menyegző" című új történelmi regényét mutatja be Kolozsváron és Marosvásárhelyen a hét végén Lévai Anikó és Molnár-Bánffy Kata a szerző jelenlétében.

A kötet kolozsvári bemutatóját a Bulgakov kávéház télikertjében szombaton 18 órától, Marosvásárhelyen másnap 15 órakor a Lazarenum Alapítvány Bocskai termében szervezik. „Szerelmi bánatra szerelem kell, de nem ám olyan álmodozó, képzelődő, sóhajtozó. Oda csata kell, s győzelem. Nagy győzelem, ami gyógyír tud lenni a sértett büszkeségre\" – olvasható a kolozsvári születésű szerző (képünkön) új regényében.

A történet 1608 novemberében kezdődik Kolozsváron, amikor a város Báthory Anna esküvőjére készülődik. A fejedelem tizennégy éves húgát családjának és kötelességeinek tiszteletére nevelték. Engedelmes araként, vagy lázadó özvegyként teljesíti-e be sorsát? Hogyan boldogul a három részre szakadt ország politikai játszmái közepette egy fiatal lány a hatalommal bíró férfiak szerelmével, érdekeikkel és kapzsiságukkal harcolva?  Szerelmes fiatalasszony vagy ördög, gyilkos, kurva ahogy az új fejedelem nevezi?  – ezekre a kérdésekre keresi a választ az Erdélyi menyegző.

A regény helyszíne a 17. század eleji Erdély és Magyarország, a politikai intrikák, az állandó háborúskodás világa, ahol hitviták, árulások és érdekházasságok döntik el országrészek és emberek sorsát, ahol a végvárakban az ostromlott falak mögött csodálatos jelenésekről, családi átkokról, mérgezésekről és testvérszerelemről suttogtak.

Ugron Zsolna első történelmi regényében a 17. század egyik leghírhedtebb, legtitokzatosabb alakját, a bűbájos boszorkánynak is titulált Báthory Annát idézi meg, a körülrajongott és gyűlölt Báthoryak világát, ahol a parancsszóra elhált szerelmek és politikai gyilkosságok közepette egy asszony boldog akart lenni.

Az Erdélyi menyegzőnek természetesen vannak irodalmi előzményei, Makkai Sándor Ördögszekér című regényén túl a legfontosabb Móricz Zsigmond Erdély-trilógiája. Ugron Zsolna itt figyelt fel Báthory Anna alakjára, és ahogy más történelmi regények olvasásakor, most is kutakodni kezdett az őt érdeklő figura valóságalapja után – mondta el nemrég a Magyar Nemzetnek.

Mint kifejtette, meglepte, milyen kevés forrás maradt fenn róla. Van például egy tizenöt éves periódus, amikor eltűnik, semmilyen forrás nem említi, de ezen túl is rendkívül keveset tudunk róla. Az erdélyi arisztokrata családból származó Ugron Zsolna író, újságíró 1978-ban született Kolozsváron, Budapesten él. 2010-ben megjelent első regénye, az Úrilányok Erdélyben hónapokig vezette a sikerlistákat.

A könyvben annak a társadalmi rétegnek állít emléket, amely a fogságban, a meghurcoltatásban is emelt fővel élt, és amely romjaiban hever, akárcsak azok az épületek, amelyekben fénykoruk idején éltek e családok. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat