HIRDETÉS

Táblácska vagy Eszter legyen a gyerek neve?

Krónika 2017. január 03., 23:26

Míg a Székelyföldön sok szülő szívesebben ad hagyományosnak számító keresztnevet a babáknak, Magyarországon az a trendi, hogy minél több gyerek kapjon olyan egyedi nevet, amit korábban még senki.

Csíkszeredában a 2016-os évben a fiúnevek közül legtöbben a Balázs keresztnevet választották, a lányok esetében pedig három név végzett holtversenyben az első helyen: az Aliz, az Anna és az Eszter. A fiúk esetében a Dávid, Mátyás, Bence és Patrik is népszerűnek bizonyult, a lányoknál a Krisztina, az Ágnes és a Boróka.

Érdekességnek számít, hogy Csíkban egyre kevesebben adják ugyanazokat a neveket gyermekeiknek, hiszen 210 különböző keresztnév szerepel a listán, ezek közül 129-et csak egyetlen alkalommal választottak a szülők. Akadnak, akik a régi, ősmagyar vagy a ritkábbnak számító neveket kedvelik, ezért keresztelték kisbabájukat Kende, Kund, Tas, Koppány, Villő és Vajk névre, de az Angyalka, a Bianka, a Flóra, a Lívia és a Kincs is előfordult az újszülöttek nevei között.

Magyarországon fölöttébb furcsa magyar utóneveket is szerettek volna bejegyeztetni, ám a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézete elutasította ezeket a kéréseket. Viszont a jövőben már bárkit hívhatnak Nérónak, Lencsinek vagy mondjuk Náninak – írta az Index.hu. Arról, hogy melyik név mehet, és melyik nem, egy öt főből álló utónévbizottság dönt: van köztük nyelvtörténész, névtannal és stilisztikával foglalkozó szakember is: egy 14 pontból álló szempontrendszer alapján kell döntést hozniuk.

Raátz Judit, a Magyar Tudományos Akadémia névkutatója korábban azt mondta az Indexnek, hogy jelenleg a divat a szülők körében, hogy egyedi nevet válasszanak gyereküknek. Az utónévlista már több mint 4000 nevet tartalmaz, de továbbra is sokan akadnak, akik valami egyedire vágynak. Ezért fordul elő, hogy havonta átlagosan 30-40 kérés érkezik a bizottsághoz, amiknek körülbelül a felét szokták elfogadni. A legfontosabb szempont, hogy a nevet csak a magyar helyesírás szabályai mellett lehet bejegyeztetni, továbbá fiúnak csak fiú-, lánynak csak lánynevet lehet adni, hiába van tele a világ uniszex nevekkel.

Az engedélyeztetéshez szükség van arra is, hogy megtalálják a név eredetét, amikhez idegen nyelvű könyveket, illetve szakértőket is bevonnak, de valamikor még ez sem nyújt elég segítséget – írta a 24.hu. Az alábbi neveket utasította el idén a MTA a 24.hu gyűjtése alapján: lányok: Fenyő, Havadisa, Főni (Főnök becézve), Gyémi (Gyémánt becézve), Táblácska, Sziszi, Cukorka, fiúk: Balaton, Jinx, Zété, Ádmány (Ádám + adomány). Az Akadémia viszont engedélyezte a Médeia, Lotta, Szítá, Jáel, Maminti, Ánfissza, Náni, Lencsi lánynevet, valamint a Néró, Rikó, Dorel, Sét, Gáber, Zev, Bentli, Levin fiúnevet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS