HIRDETÉS

Megelevenedik a csokoládégyártás története a brassói múzeumban

Krónika 2016. december 21., 17:14

A csokoládé gyártásának történetéről tájékozódhatnak az érdeklődők a Bonbons. Chocolat. Caramels. című kiállítás keretében a brassói Városi Civilizáció Múzeumában – írja az Agerpres. 

A kedden megnyitott kiállításon a látogatók megtudhatják, hogyan készültek Brassóban az édességek a 19. századtól napjainkig. A tárlatban régi csomagolópapírokat, cukrászati segédeszközöket, édességmintákat mutatnak be, amelyeket régiséggyűjtőktől, a brassói üzem volt munkásaitól szereztek be. Az első édességgyártó üzem 1891-ben nyílt Brassóban. A Hesshaimer családról elnevezett Hess csokoládégyárban 1936-ban már több mint ezerféle csokoládé, bonbon, gyümölcsszörp, lekvár és egyéb termék készült. A két világháború között a Stollwerck fivérek megnyitották a második csokoládégyárat Brassóban.

A két üzem története 1948-ban ér véget. Megjelenik a Dezrobirea gyár, amelyet átvesz a román állam, míg a Stollwerck üzemet a Szovjetunió veszi el, mert az egyik részvényes német állampolgár volt – ismertette Camelia Neagoe muzeológus. A 60-as évek után a Dezrobirea gyárat átnevezik Cibónak, 1990 után négy évig a Poiana nevet viseli, amely később magánkézbe került. A gyár 2009-ben végleg bezárt, a csokoládégyártást pedig Bulgáriába helyezték át. A kiállítás célja bemutatni, feleleveníteni a fiatalabb generációk számára a brassói édességipar kezdeteit, fejlődési szakaszait és hanyatlását. A kiállítás 2017 márciusáig tekinthető meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS