Hopper: a világ második legszebb vára a fogarasi

Krónika 2014. július 02., 19:18

A világ második legszebb vára a fogarasi az amerikai Hopper utazástervezési portál szerint, a rangsorolást a Huffington Post közölte. Az épített örökség csodálói számára összeállított tízes lista élén a reneszánsz stílusban épült németországi, Füssen melletti Neuschwanstein kastély áll.

A fogarasi várat az észak-angliai Durham kastély, majd az írországi Blaney kastély követi. A legszebb tíz impozáns épület közt szerepelnek még franciaországi, kanadai, németországi és egyesült államokbeli kastélyok.

A fogarasi vár története a 14. századig nyúlik vissza, mai helyén 1310 körül Apor László vajda favárat építtetett. Egyes történészek szerint a vár alapjait már 1227–1233 között lerakták. A tatárjárás után a havasalföldi vajdák Fogaras vidékének betelepítése során olyan érdemeket szereztek, hogy a várat a királytól 1464-ig hűbérül kapták, és attól kezdve hol az erdélyi fejedelemség, hol a királyi udvar, hol örökösök és vajdák, de fejedelmi feleségek és még a törökök kezén is volt.

A 17. században a várat a fejedelmi igényeknek megfelelően alakították át, hiszen itt élt és halt meg 1690-ben I. Apafi Mihály, Erdély fejedelme. Az északi fal középső szakaszán képezték ki a várkápolnát, a kastély déli szárnyának első emeletén pedig, a nagyterem közelében, a fejedelmi lakosztályt. A faragott ajtókon kőcímerek és zárókövek díszlenek. Jelenleg a várban történelmi múzeum, népművészeti műhely és könyvtár működik, egyik része pedig turistaszálló.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat