HIRDETÉS

Adományozás karácsony környékén

Krónika 2016. december 23., 19:00

Gyűjtéseket és adományozó­akciókat szerveznek számos városban a karácsonyi ünnepek környékén. Az adakozni vágyók sérült és hátrányos helyzetű gyerekeknek és családoknak gyűjtenek.

Novák Eduárd, Románia egyetlen paralimpiai bajnoka második alkalommal szervez jótékonysági karácsonyi koncertet Csíkszeredában azzal a céllal, hogy az est során befolyt pénzösszeggel három mozgássérült gyermek fejlődését segítsék – írja az Agerpres. A Szakszervezetek Művelődési Házában színpadra lép a Csíki Kamarazenekar Horváth Gábor budapesti karmester vezényletével, Nicolae Voiculeţ pánsípművész, Chiuariu Livia szoprán, Pataki Adorján tenor, Artur Kaganovskiy hegedűművész és a csíksomlyói kegytemplom kórusa.

Novák Eduárd kerékpározó azt nyilatkozta, ez a gálaest a legjobb alkalom arra, hogy kifejezze a sérült gyermekek iránti együttérzését, hiszen ő tudja, mit jelent valakitől segítséget kapni, amikor a legnagyobb szükséged van rá. Ugyanakkor azt szeretné, ha ez a rendezvény a következő generációkkal való törődést jelképezné. A csíkszeredai Bălan Nadia súlyos visszamaradottsággal született 2006 nyarán. Születésekor agyi károsodást szenvedett, és merev izomzatú négyvégtag-bénulással diagnosztizálták. Jelenleg egy olyan szerkezetre lenne szüksége, amely egyenesen tartja a hátát. A gyimesfelsőloki tizedik osztályos Nagy László izomsorvadással született, és korszerű kerekes székre lenne szüksége. A tizenegy éves csíkszentmártoni Rápolti Anita születésénél az oxigénhiány miatt maradandó károsodást szenvedett. A jövőben a család egy barcelonai orvosi beavatkozásra készül. A Novák jótékonysági gála első kiadásán 22 000 lej gyűlt össze, amelyet két, súlyosan sérült gyereknek ajánlottak fel.

Gyergyószentmiklóson az Együtt, egymásért, szentmik­lósiakért – Adj örömmel, szeress nagylelkűen! elnevezésű felhívásra tartós élelmiszereket gyűjtöttek, amelybe számos civil szervezet, egyház, vállalkozás és magánszemély, valamint a Suceava megyei Vicovu de Jos település labdarúgócsapata is csatlakozott. Nagyjából másfél tonna tartós étel, illetve fűszerek, befőttek, házi finomságok (krumpli, szalonna, lekvár, zakuszka, méz) és édesség gyűlt össze. A közösségi összefogás révén összesen 222 otthonba kézbesítettek élelmiszercsomagot egyedül élő idősekhez, sokgyermekes, egyszülős vagy sérültet gondozó családokhoz. Emellett közel 100 gyermek is részesült a gyűjtés finomságaiból, élelemcsomagot juttattak el a gyermekelhelyező központokhoz, három családi típusú házhoz, iskola mellett működő délutáni foglalkoztatóhoz és a Szent Anna Gyermekotthonhoz is.

A Jézus Szíve nevet viselő petrozsényi gyermekotthon számára is gyűjtöttek Gyergyószentmiklóson a városnapi rendezvények részét képező Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyen. Összesen 2600 lejt és 1900 forintot tartalmazó dobozkát nyújtott át Nagy Zoltán polgármester csütörtökön András Augustin petrozsényi házvezetőnek. Az adományok összege az otthon egyhavi kiadását fedezi, nem számítva a közköltséget. Az otthonban magyar oktatásban részesülnek a gyerekek, és ez az egyetlen magyar nyelvű iskola a településen.

Mindenki maga dönthette el, hogy mennyit fizet egy gyertyatartóért, egy asztali díszért vagy egy képeslapért, amelyet a HIFA Románia egyesület tagjai készítettek és kínáltak eladásra az adventi időszakban a szervezet marosvásárhelyi székhelyén. Az idei karácsonyi készülődésbe nyolc-tíz ember kapcsolódott be, őket önkéntesek és családtagok segítették, hogy üvegre fessenek, agyagból kis tárgyakat készítsenek, majd azokat is kiszínezzék. Két képeslapért 100 lejt adományozott valaki, holott, ha kiírták volna az árát, akkor esetleg tíz lejt kértek volna – említett egy példát a HIFA elnöke, Simon Judit Gyöngyi. A begyűlt összeget foglalkozásaik tovább működtetésére, agyag-, papír-, festék- és üvegvásárlásra fordítják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS