Bede Laura 2019. március 21., csütörtök

Hamisítatlan retró élmény a diMANSIONS-on – világhírű zenei előadókkal várják az érdeklődőket a háromszéki kastélyfesztiválon

Új fellépőket jelentettek be a szervezők, és megkezdték a napijegyek árusítását a június 14–16. között az oltszemi Mikó-kastély udvarán rendezendő diMANSIONS fesztiválra.

Bede Laura 2019. március 20., szerda

Erdély-szerte vándorol a Kallós-bőröndmúzeum – Szilágyság és Kalotaszeg után a mezőségi iskolákban tartanak foglalkozásokat

A népművészettel, gyermekjátékokkal, táncmozdulatokkal ismerkedhettek meg nemrég Szilágy megyei és kalotaszegi diákok. A Kallós Zoltán Alapítvány szervezésében muzeológusok és pedagógusok tartottak vándorbőrönd-foglalkozást a helyi általános iskolákban.

Bede Laura 2019. március 19., kedd

Mediterrán hangulatot teremt az erdélyi színpadokon a Belau

Romániában nyitja tavaszi európai turnéját a magyarországi Belau zenekar: szerdán Temesváron, csütörtökön Bukarestben, szombaton pedig Marosvásárhelyen lépnek színpadra.

Hallgassa online rádióinkat
Bede Laura 2019. március 19., kedd

Kóbor ebek útja a kamerától a gazdáig – Angyalosi Beáta szerint amíg naponta több száz állat pusztul el, kár kutyát vásárolni

Több mint száz állatnak segített gazdát találni Angyalosi Beáta kolozsvári fényképész, aki lencsevégre kapja a kutyákat, a világhálón népszerűsíti a fotókat, és így próbálja örökbefogadásra ösztönözni az embereket.

Bede Laura 2019. március 17., vasárnap

Színházértő és -értékelő diákok Szilágykrasznán: a Tinikomédiások véleménye is megnyilvánul a saját feldolgozású előadásaikban

Könnyebben megélik a felnőtté válást, megtanulnak odafigyelni egymásra, illetve alázattal fogadni a kritikát a Tinikomédiások diákszínjátszó csoport tagjai. A szilágykrasznai társulat vezetője, Ozsváth Ilona a húszéves alakulatról, a színpadi munkáról beszélt a Krónikának.

Bede Laura 2019. március 13., szerda

Pszichedelikus soult játszik erdélyi színpadokon a Mörk

Négyállomásos erdélyi koncertkörútra indul a magyarországi Mörk zenekar. A turné első helyszíne a temesvári Reflektor Venue, ahol szerdán este lép fel a banda, csütörtökön pedig Kolozsváron, az Atelier Caféban. A marosvásárhelyi J’ai Bistrot-ban március 15-én, a szatmárnémeti Gravel Roomban március 16-án koncerteznek.

Bede Laura 2019. március 09., szombat

Hegedűvarázs erdélyi templomokban – jótékonysági célú koncertsorozatra indul Mága Zoltán és a Primarius kamarazenekar

Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar zenész és a budapesti Primarius kamarazenekar Erdély hat városában koncertezik március 16–21. között.

Bede Laura 2019. március 08., péntek

Korszerű témák és ógörög mítosz nőnapra – ingyenesen vagy kedvezményesen válthatnak színházi belépőt a hölgyek nőnapon

Kedvezményes jegyeket kínálnak néhány művelődési intézményben a hölgyeknek, akik színházi előadásokat, operettet tekinthetnek meg többek között Kolozsváron, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson.

Bede Laura 2019. március 05., kedd

Fellebbez a feddhetetlenségi ügynökség határozata ellen a TVR igazgatótanácsának RMDSZ által delegált tagja

Összeférhetetlenséget állapított meg Nagy-Debreczeni Hajnal, a Román Közszolgálati Televízió (TVR) igazgatótanácsának RMDSZ által delegált tagja esetében az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). Az érintettől megtudtuk: megfellebbezi a határozatot.

Bede Laura 2019. március 02., szombat

Nyerő hajlékonyság: kolozsvári sporttáncosok a magyar válogatottban

Bejutott Magyarország ifjúsági sporttáncválogatottjába a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két diákja, Dode Ingrid és Fábián Dávid. A fiatal táncosok a megmérettetésekre való felkészülésről, a versenytáncban alkalmazott szabályokról beszéltek a Krónikának.

Bede Laura 2019. február 26., kedd

A Pussy Riot orosz feminista punk-rock banda az Awake fesztiválon

Négynaposra bővül a gernyeszegi Teleki-birtokon szervezett Awake Fesztivál. A harmadik alkalommal, augusztus 15–18. között rendezett butikfesztivál szervezői tegnap bejelentették az első fellepőket.

Bede Laura 2019. február 20., szerda

Román és magyar diákok írják át a történelmet – a középiskolások versenyére február 24-ig jelentkezhetnek a háromfős csapatok

Közösségépítő szerepe van a Problema Solvenda Romania történelmi témájú versenynek, amely a tapasztalatok alapján közelebb hozza egymáshoz a román és magyar diákokat. Likker Zsuzsanna projektvezető a megmérettetés céljáról, szakaszairól beszélt a Krónikának.

Bede Laura 2019. február 18., hétfő

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok a bukaresti Ady-gimnáziumon megjelent magyarellenes felirat ügyében

Hivatalból indított eljárást a bukaresti rendőr-főkapitányság azok után, hogy a hétvégén újból magyarellenes feliratok jelentek meg a fővárosi, magyar tannyelvű Ady Endre Líceum kerítésén.

Bede Laura 2019. február 17., vasárnap

Izraeli film nyerte az Arany Medvét – a Berlinalén Buda Anna Flóra Entropia című animációját is elismerésben részesítették

Az izraeli-német-francia koprodukcióban készült Synonymes (Szinonimák) című alkotás kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlinalén, ahol magyar rendezőt is díjaztak.

Bede Laura , Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

FRISSÍTVE – Palotaforradalom az SZNT-ben: súlyos vádakkal illeti Izsák Balázst öt széki elnök

Többek között diktatórikus vezetéssel, az autonómiaküzdelem eredményességének veszélyeztetésével vádolja Izsák Balázs elnököt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nyolc széki vezetője közül öt.

Bede Laura 2019. február 14., csütörtök

Föld körüli utazáson az erdélyi kalandmotoros – Bezsnei Andor szerint a világ körüli út nem kerül órási összegekbe

Motorkerékpáron utazza körbe a Földet a szászrégeni Bezsnei Andor, aki tavaly május óta már közel hatvanezer kilométert tett meg. A fiatal világjáró kalandvágyáról, az expedíció közben tapasztalt nehézségekről, élményeiről beszélt a Krónikának.

Hallgassa online rádióinkat