Bede Laura 2019. május 24., péntek

Közösségépítés, összetartozás a kegyelem házában – felkészítik az életre a zsoboki Bethesda gyermekotthon lakóit

Huszonöt év alatt több mint ötszáz magyar árvának, félárvának és hátrányos helyzetű családból származó gyermeknek nyújtottak biztonságot, anyanyelvű iskolázási lehetőséget, meleg ételt és szeretetet a zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórvány-iskolaközpontban. A Szilágy megyei intézet alkalmazottai nap mi

Bede Laura 2019. május 23., csütörtök

Napfelkeltétől napnyugtáig szól a zene Torockón – átnevezett színpadok, új előadóterek a júliusi Double Rise fesztiválon

Ismertették a szervezők a július 3–6. között rendezendő Double Rise fesztivál végleges programját. Három, sikerekkel és tanulságokkal tűzdelt év után negyedszer is rengeteg színes programmal várják a Torockóra érkező napfelkelőket.

Bede Laura 2019. május 21., kedd

A lehetőségek variációja – emberileg és szakmailag is fejlődnek a brassói Rubik-kocka kirakó bajnokságon részt vevő diákok

Ismét a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban szervezik meg a Rubik-kockát forgatók bajnokságát, a rendezvényt szerdán tartják. Bencze Mihály matematikatanár, a vetélkedő ötletgazdája 1980-tól kezdődően minden évben megrendezte a versenyt.

Hallgassa online rádióinkat
Bede Laura 2019. május 18., szombat

Szilágysági népviseletvarrás – Krasznán a 88 éves Mari néni átadta tudását a fiatalabb generációknak

Hagyományápolás, a kulturális örökség megőrzésének, illetve továbbadásának céljával tartottak népviseletvarró tanfolyamot Krasznán. A szervezők év végéig Szilágy megye több településére és a szomszédos megyékre is szeretnék kiterjeszteni a kezdeményezést.

Bede Laura 2019. május 13., hétfő

Az értő és gondolkodó olvasást erősíti az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték

„Négyszáz gyerek négyszáz könyvet elolvasott, és úgy gondolom, hogy ez jó dolog az ünnepi könyvhéten” – értékelte a Krónikának az Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot Berke Krisztina Ágnes, a program koordinátora és kolozsvári kezdeményezője.

Bede Laura 2019. május 08., szerda

Megismertetni a Bánságban születő magyar értékeket – a nemzeti azonosságtudat megőrzését szolgálják a magyar napok rendezvényei

A bánsági szórványmagyarság nemzeti azonosságtudatának, önbecsülésének erősítését tűzték ki célul a Bánsági Magyar Napok szervezői. A közművelődési rendezvénysorozat 24. kiadását május 9–19. között rendezik.

Bede Laura 2019. május 08., szerda

A román és magyar névrendszer nevei egyediek, lefordíthatatlanok – kötetbemutató Kolozsváron

Az egyén neve kizárólag eredeti, anyanyelvi formában juttatja kifejezésre a személy önazonosságát – véli J. Kovács Magda, akinek a magyar és a román keresztneveket összevető, hiánypótló kiadványa jelent meg.

 

Bede Laura , Kovács Eszter 2019. május 07., kedd

Erdély-szerte ünnepel a magyar diákság – hazai és külföldi előadók lépnek fel az egyetemistákat megszólító rendezvénysorozatokon

Több ezer egyetemista „teszi le” a könyvet pár napra, ugyanis ezen és a következő héten ügyességi és sportversenyeken bizonyíthatnak, valamint reggelig bulizhatnak. A diáknapokat Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is megszervezik.

Bede Laura 2019. április 26., péntek

Az orgona lordjai Erdélyben – Rákász Gergely látványkoncertjein a képzőművészet, tánc és színészi játék is fontos szerepet kap

Vivaldi-, Bach-, Holst- és Berlioz-műveket szólaltat meg erdélyi koncertkörútja során Rákász Gergely orgonaművész. A magyarországi előadó nemcsak a játékával, de a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel is rabul ejti közönségét.

Bede Laura 2019. április 25., csütörtök

„A zsűri értékelése sokkal fontosabb a díjnál” – interjú az év felfedezettjével, Pethő Csaba marosvásárhelyi jazzgitárossal

Több alkalommal is elismerték már a marosvásárhelyi születésű, Budapesten tanuló Pethő Csaba gitártehetségét. A frissen díjazott fiatal zenész a jazz műfajjal való megismerkedésről, alkotásról, a külföldi tanulmányok és hazai koncertprogram összehangolásáról beszélt a Krónikának.

Bede Laura 2019. április 25., csütörtök

Ismét együtt majálisoznak a kolozsváriak – bevált a név- és helyszínváltoztatás

Minden korosztályt megszólító programokkal, zenével, tánccal várják az érdeklődőket a kolozsvári majálison, amelyet május 4-én szerveznek a Monostor negyedi Colina parkban.

 

Bede Laura 2019. április 18., csütörtök

Best of: felidézik a régi emlékeket a 10. Kolozsvári Magyar Napokon

Ötszáz-hatszáz programból álló, kulturális seregszemlévé vált a Kolozsvári Magyar Napok, amelynek tizedik, augusztus 18–25. közötti idei kiadásán bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a KMN által ihletett rendezvényeknek is.

Bede Laura 2019. április 17., szerda

Új krokodil alakú faj vonul be a rendszertanba – eddig ismeretlen, késő krétakori hüllő ép koponyáját tárták fel a BBTE kutatói

A tudomány számára korábban ismeretlen, késő krétakori krokodil alakú fosszilis faj ép koponyáját tárta fel a Hátszegi-medencében Vlad Codrea és Venczel Márton, a BBTE Biológia és Geológia Karának két őslénykutatója. 

Bede Laura 2019. április 11., csütörtök

Holokauszttúlélő-történet szatmári árnyjátékban – az Örökségünk őreit megnyerő kölcseys diákok sikeres produkciója

Décsei Miklós, a szatmárnémeti zsidó hitközség volt elnökének életét helyezték árnyjátékuk középpontjába a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai, akik nemrég megnyerték az Örökségünk őrei vetélkedőt. 

Bede Laura 2019. április 07., vasárnap

A szatmárnémeti Kölcsey-gimnázium csapata nyerte az Örökségünk őrei vetélkedőt

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata nyerte az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű örökségvédelmi versenyt. A győztes diákok a szatmárnémeti zsinagógát népszerűsítettek.

Bede Laura 2019. április 07., vasárnap

Díjazták a humoros rugalmasságot: az aradi csikysek nyerték a magyar és román diákok történelmi témájú versenyét

Az aradi Phalanx csapat nyerte a Problema Solvenda Romania elnevezésű, történelmi témájú esetmegoldó versenyt. A középiskolásokat megszólító megmérettetés döntőjét a hétvégén tartották Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Hallgassa online rádióinkat