Főszerepet játszott a kultúra a múzeumok éjjelén

Bálint Eszter , Antal Erika 2017. május 22., 10:11

Erdélyben és a Partium­ban is megtartották a hétvégén a Múzeumok éjszakáját, amelynek keretében számos kulturális rendezvény, kiállítás, előa­dás várta a közönséget.

Az Árkádia színei című festészeti tárlat Fotó: Boda L. Gergely

Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is gazdag felhozatallal várták a kulturális intézmények a közönséget a hétvégén a Múzeumok éjszakáján.

Négynapos programsorozatot szerveztek Marosvásárhelyen, ahol éjjel 2 óráig is nyitva tartottak kiállítások, múzeumok. A vásárhelyiek ki is használták a lehetőséget, rengetegen járták az utcákat, egyik múzeumból ki, a másikba be, kiállításokat néztek meg, ellátogattak a Városháza tornyába.

A képtár, a néprajzi múzeum, vármúzeum, a Teleki Téka, az unitárius templom, a Bernády-ház, a Maros Művészegyüttes, a K’Arte kiállítótér, a kortárs képzőművészeti galéria, a természettudományi múzeum állandó és ideigelenes tárlatai, a koncertek számos érdeklődőt vonzottak.

Kultúrtörténeti ínyencségek

A 6, illetve 3 lejes karszalag, amivel valamennyi látnivalót meg lehetett nézni, vonzónak bizonyult, de még a 6 lejes felár sem volt sok, ahhoz, hogy a csütörtök este megnyílt, augusztus végéig látogatható, Árkádia színei című festészeti tárlatot megtekintsék a marosvásárhelyiek, illetve az erre az alkalomra ide látogatók.

A kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeum Zichy-gyűjteményéből válogatott mintegy félszáz műtárgyat vonultatja fel.

A Kultúrpalota harmadik emeletén, a művészeti galériában, ahol, ugyancsak Bernádynak köszönhetően a magyar klasszikus festőművészek gyűjteménye látható, egy-egy festmény előtt puzzle is volt. A földre helyezett párnákon ülve meg lehetett próbálni kirakni egy-egy Munkácsy Mihály-, Szinyei-Merse Pál-, Wágner Sándor-festmény mását.

Fotó: Boda L. Gergely

A természettudományi múzeum kis- és nagyállatait, madarait, lepkéit és bogarait is megtekinthették a felnőttek és gyerekek egyaránt – ez a gyűjtemény is újdonságot jelentett sok látogató számára. Ahogy az egyik édesapa, Nagy Balázs elmondta,

kitűnő lehetőség a Múzeumok éjszakája arra, hogy végignézzék a gyűjteményeket, és felfedezzék azokat a kiállításokat, amelyekről eddig tudomásuk sem volt.

Igazi kultúrtörténeti csemege is várta a látogatókat: a babakiállítás a francia divat történetét elevenítette fel. Kezdve az 5–6. századtól egészen a 19. századig sok érdekesség volt látható arról, hogy hogyan alakult, változott a viselet egy-egy király, illetve a külföldről Franciaországba kerülő udvarhölgyek hatására.

A Teleki–Bolyai-könyvtár az állandó tárlatai mellett a Piranesi metszetkiállítást, illetve a Femina Semper – Női szerepek című ideiglenes tárlatát kínálta az érdeklődőknek. Gianbattista Piranesi (1720–1778) a 18. századi Itália egyik legjelentősebb rézmetsző mestere és rajzművésze volt. Gazdag hagyatékában számos metszet mutatja be az antik Róma nagyságát, Pompeji romjait, korának épületeit, képi világának monumentalitása, illúziókeltési technikája egyedülálló. A kiállítás mellett a könyvtár munkatársai a Piranesi művészetéről szóló kisfilmmel is kedveskedtek a nézőknek.

Ugyancsak egyedi tárlat a Tékában az augusztusig látható nőtörténeti kiállítás,

amely a könyvtárban fellelhető könyvek közül válogat, szemléltetve a történelem során a családban, társadalomban, oktatásban bekövetkezett változásokat a női szerepeket illetően, példaként felmutatva olyan asszonyokat, akik beírták magukat a társadalomtörténetbe.

Kolozsváron is számos múzeum és kulturális intézmény fogadta a látogatókat a hétvégén, első ízben csatlakozott a Szépművészeti Múzeum a világ nagy kulturális intézményeinek hagyományához, hogy tíz személy a galériákban töltheti az éjszakát, miután a kiállítást maga a művész mutatja be. Idén így a múzeumban éjszakázhatott, hálózsákban, a festmények társaságában alhatott tíz szerencsés látogató.

Megnyitotta kapuit a Körösvidéki Múzeum

A szombatról vasárnapra virradóra megtartott Múzeumok éjsza­kája megmutatta, mennyire hiányzott Nagyváradnak a Körös­vidéki Múzeum: az emberek valósággal megostromolták az egykori hadapródiskola épületét, ami alig két nappal korábban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Amint arról beszámoltunk, egyelőre még csak ideiglenes a nyitás, a múzeum kialakítása még javában zajlik, végleges formáját pedig várhatóan csak jövőre nyeri el.

Fotó: Balogh Levente

Kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek egyaránt érdeklődve lépték át a kaput, hogy bejuthassanak a gyönyörű díszkivilágítással is kiemelt, impozáns épületbe, ami kívülről immár teljesen megújulva várja a látogatókat.

A betérőket a váradi művészek alkotásaiból összeállított képzőművészeti tárlat, a chișinăui nemzeti múzeum szőnyegeiből összeállított kiállítás, valamint a debreceni Déri Múzeum néprajzi gyűjteményében áthozott válogatás várta,

sokakat viszont nem is a kiállítások csalogattak be a meleg tavaszi estén a múzeum hűs falai közé, hanem maga a tény, hogy átadták a Körösvidéki Múzeum új székhelyét, és visszanyerte régi pompáját az egykori hadapródiskola.

Fotó: Balogh Levente

Érdekesség különben, hogy a Múzeumok éjszakáján a közgyűjtemény korábbi székhelyébe, a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott püspöki palotába is be lehetett térni, a két helyszín között pedig félóránként ingyenes buszjáratot is működtetett a nagyváradi helyi közlekedési vállalat. Ezzel a busszal ugyanakkor a többi múzeumba is el lehetett jutni, összesen tizennégy helyszín – köztük az Ady Endre-emlékmúzeum, a Darvas–La Roche-ház, a városháza tornya vagy a Cion neológ zsinagóga – várta hajnalig az érdeklődőket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat