Elhunyt Egyed Péter kolozsvári filozófus, író

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 02., 17:13 utolsó módosítás: 2018. augusztus 02., 17:16

Hatvannégy éves korában elhunyt Egyed Péter kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus.

Fotó: Horváth László

Egyed Péter a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője volt. Kolozsváron született 1954-ben, szülővárosában érettségizett, majd a BBTE filozófia szakán szerzett diplomát. Tanított Temesváron, a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője volt. 1973 óta közölt verset, kritikát, tanulmányt, először többnyire az Echinoxban és a Korunkban.

A parton lovashajnal című Forrás-kötetének tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések és a konkrét itt-lét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai a filozófia közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást tükröznek.
Egyed Péter Arany János-jutalomban és Méhes György-díjban is részesült, 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Búcsúztatása hétfőn 11 órakor lesz Kolozsváron, a Farkas utcai Egyetemiek Háza előcsarnokában, ezt követően a Házsongárdi temetőben helyezik örök nyugalomra.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat