A legenda mögötti élet – Gábor Áronról szóló táncjátékot mutatnak be

Gy. Turoczki Emese 2014. március 06., 17:43 utolsó módosítás: 2014. március 06., 17:44

Március idusán Kézdivásárhelyen mutatja be, de a hónap végéig minden nagyobb székelyföldi településre elviszi a Gábor Áronról szóló táncjátékát a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes.

Fotó: Henning János

A Gábor Áron emlékévhez igazodva mutatja be a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes új előadását. A 200 évvel ezelőtt született ágyúöntő életéről szóló táncdrámát március 15-én, Kézdivásárhelyen mutatják be. Március folyamán a legtöbb székelyföldi városban látható lesz az előadás.

Az 1848-49-es forradalom egyik hősét mindenki ismeri, azonban mai napig keveset tudunk a tüzér őrnagy legendája mögötti emberi sorsról. A sepsiszentgyörgyi táncegyüttes egy olyan tematikus táncjátékot igyekezett megalkotni, amelyből a közönség megismerheti a székely hős életét, de azt is, hogy honnan merített annyi hitet és erőt, amellyel még halála után is lelket öntött a szabadságharcosokba.

Orza Călin rendező-koreográfus csütörtökön sajtótájékoztatón mesélt az előadásról, mint kiderült korábban is foglalkoztatta az ágyúöntő székely hős sorsa. Gáspár Álmos zeneszerző, Kádár Elemér néptáncpedagógus, Furik Rita díszlettervező, Imreh-Márton István dramaturg és Zayzon Ádám, a kellékek megtervezője részvételével kivételes alkotócsapat állt össze – hangsúlyozta a rendező.

Mint mondta, erős zenei alapon nyugvó táncjátékban mesélik el Gábor Áron életpályájának fontosabb pillanatait, természetesen sűrítve és stilizálva, hiszen az előadás tisztelgés és főhajtás alakja előtt, de legalább ennyire fontos, feltenni azt a fontos kérdést, hogy élnek-e ma is köztünk „Gábor Áronok”.

„Az előadásban a hídvégi és a kökösi csata köré sűrűsödnek a jelenetek, ezekre harci eszközökkel való mozgást koreografáltunk, ugyanakkor arra is adott a darab lehetőséget, hogy a háromszéki néptánc-kultúrát rekonstruáljuk, aminek a fontossága túlmutat magán az előadáson” – mutatott rá Orza Călin.

A darab bemutatóját március 15-én, szombaton 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében tartják, a belépés díjtalan. Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes vezetője elmondta, március folyamán a Székelyföld minden nagyobb településére elviszik a Gábor Áron életét bemutató táncjátékot.

Március 16-án, vasárnap 19 órától a gyergyószentmiklósi Művelődési Házban, március 17-én, hétfőn 19 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Házban játsszák. A sepsiszentgyörgyi közönség március 18-án, 19-én és 20-án, 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében láthatja az előadást. Máricus 28-án pénteken Csíkszeredában, a Csíki Játékszínben játsszák a produkciót.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat