Oroszországhoz csatlakozna Transznisztria

Krónika 2014. március 18., 18:26

Moldova szakadár régiója, a Dnyszter Menti Köztársaság Oroszországhoz csatolását kezdeményezte Mihail Burla, a terület törvényhozásának elnöke – adta hírül kedden a moldovai sajtó.

A Digi 24 bukaresti hírcsatorna emellett úgy tudja, hogy Mihail Formuzal, az autonóm Gagauzia vezetője is hasonló kéréssel fordult Moszkvához.

A híradások szerin Mihail Burla Szergej Nariskinhez, az orosz parlament alsóházának, a dumának az elnökéhez fordult azzal a kérdéssel, hogy Moszkva vizsgálja meg Transznisztria Oroszországhoz való csatlakozásának lehetőségét. Burla emlékeztet: Transznisztriában az orosz a hivatalos nyelv, és 200 ezer orosz állampolgár él ott.

A tiraszpoli kormány 2006-ban már kiírt egy referendumot a terület Oroszországhoz való csatlakozásáról, amikor a résztvevők 97,2 százaléka voksolt az Oroszországhoz való csatlakozásra, annak eredményét azonban a nemzetközi közösség nem ismerte el.

Nicolae Timofti moldovai elnök kedden úgy nyilatkozott: az ilyen kezdeményezések nem hoznak semmi jót sem Moldova, sem Oroszország számára. Egyben leszögezte: a krími népszavazás eredményét Moldova nem ismeri el, mivel törvénytelennek tartja a referendumot.

Mint ismeretes, a többségében orosz ajkúak lakta, mintegy 500 ezres lakosságú Transznisztria 1990-ben kiáltotta ki függetlenségét, majd rövid fegyveres konfliktus után 1992-ben olyan békemegállapodás született, amely nyomán Moldova nem tud beleszólni a transznisztriai ügyekbe.

Bár Moszkva gazdaságilag támogatja a szakadár területet, a világ többi országához hasonlóan nem ismerte el a tartomány függetlenségét. Iurie Leancă moldovai miniszterelnök a közelmúltban úgy nyilatkozott: a katalánokéhez hasonló, széles körű önrendelkezést ajánlanak fel Transznisztriának. A tiraszpoli vezetés azonban nem fogadta kedvezően az ajánlatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat