Nem emeli a parlament a gyereknevelési pótlékot

Krónika 2017. szeptember 19., 15:23 utolsó módosítás: 2017. szeptember 19., 15:34

Elutasította kedden a bukaresti képviselőház a Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra vonatkozó javaslatát, hogy 200 lejre emeljék meg a gyereknevelési pótlék összegét.

A tervezetet korábban az alsóház munkaügyi bizottsága is negatívan véleményezte, mégpedig arra hivatkozva, hogy az többletkiadással terhelné meg az államháztartást, és a kezdeményezők nem nevezték meg a forrást, amelyből a többletösszeget biztosítani lehet.

A szavazást megelőző vitán a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, Tudor Ciuhodaru kifejtette, ő maga már benyújtott egy ehhez hasonló javaslatot egy korábbi ülésszakban, a PNL tervezete azonban szerinte „törvényalkotási szempontból rossz”. Hozzátette, ismét a parlament elé fogja terjeszteni a saját javaslatát, amelynek az a célja, hogy megelőzze a gyermekek elhagyását.

Dumitru Oprea PNL-es képviselő arról beszélt, hogy a gyereknevelési pótlék összege tekintetében hatalmas különbség van Nagy-Britannia és Románia között.

A szigetországban ugyanis 100 eurónyi állami támogatást kap az első gyermek, majd ez az összeg a második gyermeknél 65, a harmadik gyermeknél pedig további 65 euróval emelkedik.

A tervezetben szereplő 200 lejes összeg 44 eurót jelentene, és ez nagyon kevés még az Európai Unió közepesen fejlett országaihoz képest is – érvelt Dumitru Oprea. Ionuţ Simionca, a Népi Mozgalom Párt (PMP) honatyája bejelentette, hogy az általa képviselt alakulat támogatja a PNL javaslatát.

Mihai Cătălin Botez, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője azt mondta: pártja a tervezet ellen szavaz, de elvben egyetért azzal, hogy meg kell emelni a gyerekeknek járó állami támogatást. Kifejtette: olyan törvény kidolgozását javasolja, amely révén garantálni lehet, hogy a gyereknevelési pótlék összegét valóban a gyermek minőségi táplálására, öltöztetésére és tanszereire költik el. A tervezetet korábban a szenátus is elutasította, így az alsóház volt a döntéshozó kamara a témában.

Romániában 84 lej a 2 és 18 év közötti kiskorúaknak járó gyermekpénz havi értéke, miután a korábbi 42 lejes pótlékot 2015 májusában kétszeresére emelte a parlament. A két évvel ezelőtti emelést ugyancsak a PNL kezdeményezte. Egyébként az Európai Unió tagországai közül Románia az utolsó helyen áll az egy főre eső családi és gyermeknevelési pótlékra fordított összeget illetően. Az Eurostat adatai szerint 2014-ben 91 eurót költött erre a román állam lakosonként, miközben az unióban átlagosan 651 euró pótlékot adtak az államok a családok és gyerekek megsegítésére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat