HIRDETÉS

Az ár a döntő szempont

Krónika 2013. június 04., 08:48

Nem változtak lényegesen az idei turisztikai irányzatok – jelentette ki a Krónika érdeklődésére László Endre. A turisztikai vállalkozások szövetségének regionális alelnöke, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Tourist Service utazási iroda ügyvezető igazgatója viszont arra is rámutatott, hogy az idegenforgalomra is kiható válságnak közel sincs vége, még mindig meghatározó ugyanis a választásban a turisztikai csomagok ára. Növekszik a turisták száma, ám ezzel párhuzamosan csökken az utazási cégek bevétele, összegzett a szakember.

Ezért maradt még mindig népszerű a bolgár tengerpart, holott akik már kétszer-háromszor nyaraltak a déli szomszédnál, nem nagyon kívánkoznak vissza. Szintén az árak miatt toporog helyben a Horvátország iránti érdeklődés, az átlagosnál drágább ajánlatok iránt nem növekszik a kereslet. Az idei nyárra jellemző továbbá, hogy tovább emelkedett az eddig is felkapott Görögország népszerűsége, hiszen már megnyugodtak a kedélyek, és a válság nem befolyásolta a szolgáltatások minőségét. Új célpontok is megjelentek egyébként a görög szigetvilág kínálatában, ebben az idényben vezetik be a szkiathoszi és a mükonoszi csomagokat. Thasszosz szigete iránt is nőtt az érdeklődés, hiszen ez a sziget gépkocsival is megközelíthető. Törökországba viszont kevesebben mennének nyaralni, mint az eddigi években. Töretlen a magyarországi termálvizes gyógyfürdők népszerűsége, a közelebbi célpontokra rövidebb időre vásárolnak utazást, így egy hosszú hétvégére vagy néhány napra. A városnéző turizmus is hódít, sokan utaznak néhány napra Párizsba, Londonba vagy Barcelonába. Az egzotikus célpontok szezonja  a végéhez közeledik, ezek iránt is volt érdeklődés, hiszen megjelentek az olcsóbb repülőjáratok, például Dubajba lehet már fapados vagy hibrid járattal, 200-300 euróval olcsóbban utazni.

Új célpontok

Egyelőre nagyon nehéz még megmondani, hogy hogyan alakul az idegenforgalmi piac, hiszen szinte még el sem kezdődött a szezon, az előfoglalásokat tekintve viszont nagyjából hasonló a helyzet, mint tavaly – fejtette ki eközben kérdésünkre Janka Katalin, a kolozsvári Boomerang Services utazási iroda vezetője. Mint részletezte, az első két induló repülőgép már megtelt köszönhetően az akciós áraknak, és vannak már olyan járatok, amelyeknek 70-80 százaléka megtelt. Hozzáfűzte: azt sosem lehet tudni előre, hogy hogyan alakul a forgalom augusztusban és szeptemberben, hiszen most még egyelőre magasabbak a csomagárak, és mindenki a szezonvégi árleszállításokra számít. Ezért a szeptemberi forgalom mindig meglepetéssel szolgál. Most is főként az akciós, last minute utazások kedveltek, hiszen a katalógusárakhoz képest akár ezer eurót is megspórolhat egy négytagú család.
Ami a kedvelt utazási célpontokat illeti, itt a kereslet és kínálat kölcsönösen meghatározza egymást. Mivel Kolozsvárról repülőgéppel Törökországba és Görögországba lehet charterrel eljutni, ezért értelemszerűen ezeket az országokat választják azok, akik inkább repülővel indulnak nyaralni. Akik személyesen, önállóan közelítik meg úti céljukat, azok továbbra is Horvátországot, Bulgáriát és Montenegrót részesítik előnybe. Utóbbi népszerűsége egyre nő, részben azért, mert Montenegró közelebb van, mint Horvátország déli partjai, másrészt – szemben a sziklás horvát tengerparttal –Montenegróban homokos a tengerpart. Ugyanakkor annak is jelentős szerepe van ebben, hogy már kevésbé félnek az utazók a szerbiai és Bosznia-Hercegovina-i utaktól, tudják, hogy már biztonságosan át lehet utazni a két országon.

Hasonló a helyzet Szatmáron is

Fejenként átlagban 5-600 eurót költenek azok a szatmáriak, akik külföldi üdülést engedhetnek meg maguknak – tudtuk meg eközben a helyi Accord turisztikai irodánál. Amint lapunk érdeklődésére elmondták, inkább a görögországi, a törökországi és a spanyolországi nyaralások keresettek a külföldi célpontok közül. Főként egyhetes kirándulásokra utaznak a szatmáriak és olyan lehetőségeket keresnek elsősorban, ahol fejenként 5-600 euróból meg lehet oldani az üdülést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS