Krónika Online
2017. március 29., szerda; Ma Auguszta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Megszavazták: megszűnik a tévé- és rádióilleték

Krónika | 2016.12.28. [11:47] | Utolsó módosítás: 2016.12.28. [14:30]

Negatívan véleményezte szerdán a bukaresti képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottsága a 102 illeték és díj eltörlésére vonatkozó törvény újratárgyalására vonatkozó államfői kérést. Később a plénum is elutasította Klaus Johannis kérését.

sala-plenului-parlamentul-romaniei_b 

Mint ismeretes, az előző törvényhozási ciklusban megszavazott jogszabály többek között eltörölné a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat, a cégbejegyzési illetéket, az ideiglenes útlevelekre fizetendő konzuli illetéket. A törvény a közszolgálati rádió és televízió finanszírozásában jelentős szerepet játszó előfizetési díjak eltörlésére is kiterjed.

A törvény ellen Klaus Johannis államfő alkotmányossági kifogást emelt, szerinte ugyanis elfogadásának módja – a választási kampánnyal összefüggő sietség – számos pontján sérti az alaptörvényt. A taláros testület december 16-án viszont megalapozatlannak minősítette és elutasította az óvást. Ezt követően Johannis megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a 102 féle díjról és illetékről szóló törvényt, mert úgy véli, alaposabban végig kell gondolni, hogy eltörlik-e a rádió- és tévéilletéket.

Kedden a szenátus plénuma elutasította az államfő újratárgyalásra vonatkozó javaslatát. A szociáldemokrata (PSD) és liberális-demokrata (ALDE) honatyákhoz hasonlóan az RMDSZ is a módosítás ellen szavazott, holott hetekkel ezelőtt Kelemen Hunor szövetségi elnök ellenezte a rádió- és tévéilleték eltörlését. Az alsóház költségvetési-pénzügyi szakbizottságának szerdai ülésén Erdei-Dolóczki István RMDSZ-es képviselő ugyan kezdeményezte, hogy a törvényszövegből iktassák ki a közmédia működését biztosító illeték kivezetésére vonatkozó passzust, a testület azonban tizenhárom ellen- és tíz támogató szavazattal elvetette a javaslatot.

A bizottság elnöki tisztségét betöltő Viorel Ştefan szociáldemokrata képviselő javaslatára az újratárgyalásra vonatkozó államfői kérés elutasítását azzal a módosítással fogadták el, hogy a törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenése utáni hónap első napján lép érvénybe. Ştefan kifejtette, a jogszabály január elsején már életbe léphet, és mivel tartalmazza a rádió- és tévéilleték eltörlését is, e két állami intézmény költségvetésének már tükröznie kell a törvény gyakorlati vonatkozásait. Szerinte ezért volt szükség a költségvetési bizottság sürgősségi eljárásban történt összehívására.

A jogszabályról ugyancsak szerdán tartották a végszavazást a képviselőház plénumában, ahol 174 igen és 85 ellenzavazat, illetve egy tartózkodás mellett változatlan formában ment át. Ennek megfelelően a 102 illeték és díj eltörlését előíró törvény már januárban hatályba lép, az államfő ugyanis másodszor már nem küldheti vissza a parlamentnek, hanem köteles kihirdetni a jogszabályt. Különben a képviselőház plénumában Kelemen Hunor javaslatot tett arra, hogy küldjék vissza a törvényt a szakbizottságoknak, ahol iktassák ki a szövegből a tévé- és rádióilletéket. A honatyák azonban elvetették az RMDSZ elnökének kezdeményezését.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
2.
lebukktakk
2016.12.28., szerda [22:05]
ebből is látszik, hogy az rmdsz mindig is ellenünk dolgozott, csak jól álcázta
1.
na, úgy na
2016.12.28., szerda [15:27]
Ez örvendetes hír, bár az ezredes elvtárs megpróbálta beárnyékolni, hogy a Hajnalkákat ezután is közpénzből támogathassák. Egyszer véget ér minden tolvaj világ, de amíg nem a nép tesz pontot a végére, addig ezek a zsiványok csupán lapoznak egyet és fosztogatnak tovább.
Hozzászólások2