Közel száz vonatjáratot szüntet meg márciustól a CFR

Kőrössy Andrea 2018. február 08., 11:38 utolsó módosítás: 2018. február 08., 11:42

Március elsejétől 97, a nagyvárosok környékén kisebb távon közlekedő vonatjáratot szüntet meg a CFR.

Fotó: Pinti Attila

Közel 100 vonatjáratot szüntet meg teljesen, illetve von ki a forgalomból bizonyos napokon március elsejétől az állami vasúttársaság (CFR), amely azzal indokolja az intézkedés szükségességét, hogy a szóban forgó szerelvényeket kevés utas veszi igénybe. A Pro Tv beszámolója szerint

a változások elsősorban az ingázókat érintik hátrányosan, a CFR ugyanis főként a nagyvárosok, többek között Kolozsvár, Temesvár és Brassó környéki, rövid távon közlekedő járatokat szünteti meg, összesen 97-et.

A vasúttársaság a Pro Tv-nek küldött válaszában közölte: az intézkedés az anyagilag nem kifizetődő járatokat érinti, amelyeken az utasok száma jellemzően nem haladja meg a tízet.

Rodrigo Maxim, a vasúti alkalmazottakat tömörítő szakszervezet vezetője ezzel szemben azt nyilatkozta: a CFR vezetősége és a közlekedésügyi minisztérium szándékosan tönkre akarják tenni a társaságot, szerinte pedig a magán-vasúttársaságok alig várják, hogy átvegyék a kieső járatok működtetését. Nicolae Siladie, a személyszállító ágazat (CFR Călători) szakszervezetének vezetője eközben a Digi24 hírtelevíziónak elmondta:

a vezetőség úgy hozta meg a döntést, hogy nem végzett előzetes felmérést a járatok kihasználtságáról. Mint részletezte, az egyik járatot éppen a CFR ingázó alkalmazottai használták.

A Digi24 tájékoztatása szerint ráadásul a jegyirodákban március elseje utánra is lehet bérletet vásárolni olyan szerelvényekre, amelyek elvileg már nem fognak akkor közlekedni. A tévécsatorna portálján az érintett járatok listáját is közölte, eszerint márciustól nem közlekedik egyebek mellett a Kolozsvár és Aranyosgyéres, a Kolozsvár és Székelykocsárd, a Kolozsvár és Máramarossziget, valamint a Vajdahunyad és Piski közötti szerelvény – utóbbi esetében a napi mind a hat járat. Továbbá felfüggesztik a Szatmárnémeti és Nagybánya közötti szombati járatot, illetve Szatmárnémeti és Halmi között szombaton, vasárnap és a hivatalos ünnepnapokon nem jár majd a vonat.

A CFR Călători egyébként mintegy 1400 vagonnal, mozdonnyal és Kék Nyíl szerelvénnyel rendelkezik, ezek többsége azonban igencsak leromlott állapotban van,

ráadásul az elavult vasúti infrastruktúra miatt rendkívül lassan tudnak közlekedni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat