HIRDETÉS

Victor Ciorbea fejét követelték a kolozsvári tüntetők

Krónika 2017. január 11., 21:25 utolsó módosítás: 2017. január 12., 07:39

Több száz tüntető követelte Victor Ciorbea ombudsman lemondását szerda este Kolozsváron amiatt, hogy Ciorbea bejelentette: az alkotmánybíróságon támadta meg azt a törvényt, amely szerint nem lehetnek a kormány tagjai büntetett előéletű személyek.

A tiltakozók a város központjában gyűltek össze, olyan jelszavakat skandálva, mint „Lemondani!\", „Le Ciorbeával!\". „Üzenetünk az egész politikai szférának szól: a civil társadalom nem tűr semmiféle eltérést a törvények tiszteletétől\" – hangsúlyozta a hangosbemondón az egyik felszólaló.

A kezdeményezők a közösségi hálón hívták tüntetni azokat, akik szerint Victor Ciorbeának le kell mondania tisztségéről. Szerintük már az egyszerű tény is felháborító és megengedhetetlen, hogy oda jutott a romániai társadalom, miszerint felmerül annak a lehetősége: egy európai országban bűnvádi perben elítélt személy magas rangú tisztséget tölthessen be az állam élén.

„A feddhetetlenség nem alku tárgya, a 2001/90-es számú törvény tiszteletben tartása még kevésbé az. Legyen világos az egész politikai osztály számára: a civil társadalom nem fogja elfogadni a törvénytisztelet csorbulását, mint ahogy a jogállamiság elleni támadásokat sem\" – írták a tüntetés szervezői a közösségi hálón. Mintegy százötven fős demonstráció keretében követelték a nép ügyvédjének távozását szerdán este Bukarestben is.

Victor Ciorbea ombudsman január 5-én terjesztett be alkotmányossági óvást a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely meggátolta Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt abban, hogy alakulata választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget. A vitatott cikkely szerint a büntetett előéletűek nem lehetnek tagjai a kormánynak, márpedig Dragneát tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-ben tartott népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Az ombudsman alkotmányossági óvásában arra hivatkozott, hogy az előírás sérti a hatalmi ágak közötti egyensúly alkotmányos elvét, mivel hátrányos megkülönböztetést jelent a végrehajtó hatalom tisztségviselői számára, olyan körülmények között, amikor a törvényhozásban és igazságszolgáltatásban nem írnak elő hasonló feddhetetlenségi követelményeket. Victor Ciorbea tagadta, hogy tárgyalt volna erről a kérdésről Liviu Dragneával, a PSD elnökével.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS