Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Újabb titkos RMDSZ–PSD-paktumot sejt Szilágyi Zsolt

Bálint Eszter | 2017.01.11. [14:49] | Utolsó módosítás: 2017.01.11. [14:51]

Románia „teleormanizálását" bírálta szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt, az Erdély Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, aki felszólította az RMDSZ-t, hozza nyilvánosságra a román balliberális koalícióval kötött megegyezés feltételezett titkos mellékletét.

sziszisajtt_bSzilágyi Zsolt

Szilágyi úgy vélekedett, miután az RMDSZ vezetői leültek tárgyalni a román kormánykoalíció képviselőivel, szertefoszlott a szövetségnek a parlamenti választásokat megelőző félelemkampánya, amelyben meg akarta menteni Erdélyt Bukaresttől. Mint a politikus hangsúlyozta, az önrendelkezést támogató magyarként és erdélyi állampolgárként tekint a bukaresti kormány programjára. Meglátása szerint nagy ára lesz a most zajló adakozásnak, új adók, illetve a jelenlegi közterhek megemelése nélkül ugyanis nem látja kivitelezhetőnek a Sorin Grindeanu vezette kabinet programját, az eladósodottság pedig egy újabb megállapodást tehet elkerülhetetlenné a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Szilágyi Zsolt ugyanakkor számon kérte az RMDSZ-en a kampányígéretek betartását, emlékeztetve: „autópályát, autonómiát ígértek, de úgy tűnik, megfeledkeztek róla". A néppárt elnöke szerint nem zárható ki az sem, hogy a szövetségnek már a kampányban megvolt a megállapodása a koalíció gerincét alkotó Szociáldemokrata Párttal (PSD). „Sajnos az RMDSZ titkos megállapodásai esetében immár hagyományról beszélhetünk. Nemcsak Neptunon és Gerzenseen köttettek titkos paktumok, hiszen 2012-ben Crin Antonescu akkori liberális pártelnök kottyintotta el, hogy létezett egy titkos USL–RMDSZ-megállapodás, s Kelemen Hunor elnök ugyan tagadta, aztán mégis nyilvánosságra került egy feltételezhetően kikozmetikázott változat" – fejtette ki Szilágyi.

A politikus nevetségesnek nevezte az RMDSZ és a román kormánypártok között most megkötött megállapodást, megjegyezve: ha csak ennyit tartalmaz a másfél oldalas dokumentum, akkor a szövetség vezetői tulajdonképpen „biankó csekket" adtak Grindeanu kabinetjének. Szilágyi meggyőződése, hogy létezik egy titkos megállapodás is a koalícióval. A politikus ugyanakkor öngólnak is nevezte a nyilvánosságra hozott megállapodásban foglaltakat, meglátása szerint ugyanis az RMDSZ kevesebbet kér a PSD-től, mint a Románia által hosszú évek óta ratifikált nemzetközi egyezmények, a szociáldmeokraták viszont elismerik, hogy azóta sem teljesítették vállalt kötelezettségeiket.

„Miért kell politikai egyezmény olyasmiről, amit a parlament elfogadott?" – tette fel a kérdést az EMNP elnöke, aki sajtótájékoztatóján számos kérdést intézett az RMDSZ vezetőihez. Többek között arra kíváncsi, hogy az eddigi évi 5 millió eurónál többet kap-e ezentúl a szövetség a román állami költségvetésből, mikor számolnak el a pénzekkel, továbbá a kormánypártokkal folytatott egyeztetéseken volt-e szó arról, hogy több miniszter ellen is eljárás zajlik korrupció miatt. Szilágyi kifogásolta azt is, hogy szerepel a miniszterek között az a Lia Olguța Vasilescu, aki a nagy-Románia Pártban (PRM) kezdte politikai karrierjét. „Mit kért az RMDSZ a titkos paktumban egy ilyen kormány támogatásáért cserében?" – tette fel a kérdést az EMNP elnöke.

Szilágyi egyébként üdvözölte, hogy Kovács Péter távozik a szövetség ügyvezető elnöki székéből, s szerinte sok függ majd attól, hogy Kelemen Hunor kit nevez meg utódjának, illetve hogy folytatódik-e az eltávolodás a Kovácshoz hasonlóan „árokásó" politikusoktól. „Ha megszabadulnak ettől a gyűlölködő, kemény hangnemtől, amit Kovács Péter képviselt, valós lehetőség lesz az együttműködésre és a párbeszédre" – szögezte le Szilágyi Zsolt.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
9.
képzetlenbaka
2017.01.12., csütörtök [14:31]
Kedves Csürhe Banda! Ha már ez az aláírás a röffeneted mögött. Egy szalmaszálnyival próbáltál-e silány, savanyú életedben tenni azért, hogy amiket felsoroltál, az ne így legyen? A változáshoz nem olyan nyávogókra van szükség, mint Tőkés, Tóró, Szilágyi és bandita. Ha nem ilyenek lennétek, az RMDSZ el lenne felejtve, rég le lehetett volna váltani. De egyelőre alternatíva nulla. Jól megmondta tegnap Szabó Ödön Nagyváradon: a magyarság körében 5 százalékos támogatottsággal rendelkező pártocska akarja megváltani a világot. Dehogy akarja! Csak hápog, nyafog, képzelt ellenségeket kerget, állandóan titkos megállapodásokat kiált. Tizenöt éve van ezen a szinten ez a banda, Kedves Bandita - hogy egyszer nagy betűvel is írjam a rendkívül pozitív, békés, magyar jövő építő kicsengésű nevedet!
8.
bandita
2017.01.12., csütörtök [14:12]
Olyan hévvel véditek az RMDSZ-t, hogy egyértelmű,a pénzt onnan kapjátok! Helyes és szép amikor valaki próbál megdolgozni a pénzért amit kap, de gondolkodhatnátok is közben. Az RMDSZ 27 éves eredményei valahol nulla alatt vannak, az erdélyi magyarság drasztikusan megfogyatkozott,gyáraink, üzemeink az ócskavas telepen ( az ára a saját vagy barátaik zsebében), jelképeinket nem használhatjuk, a székely megyéket lezüllesztették, az emberek életkedve minimális stb.......stb. Ezek tények!!!! Akkor miért is véditek az RMDSZ-t? Nem érzitek a nagy ellentmondást? Csürhe banda!
7.
képzetlenbaka
2017.01.12., csütörtök [12:28]
Ha Kelemen ezredes a civil egyetemével, amit hivatalból adtak (ha igaz, nem hiszem), akkor Toró T. Tiborotok milyen rangban van, ha önszántából, szorgalommal, jelesen elvégezte az I.Carol román Nemzetvédelmi Kollégiumot és egy ideig abból is élt a román parlamenti védelmi, közrendi stb szakbizottságának tagjaként?
6.
kaszas
2017.01.12., csütörtök [09:31]
Távozott ''önszántából'' Kovács Péter:
Hajrá Fidesz! A számlát fizetni kell...igaz, Kelemen ezredes úr?
Fejétől rothad a hal...úgy látszik, az egyezség fejtől lefele szólt, a főnők maradhat, remélem, csak egyelőre.Szebb lett volna, ha mi vakarjuk le a koszt magunkról, de a tisztulás mindig jól jön...Köszönjük.
5.
Töprengő
2017.01.11., szerda [21:22]
Legyünk megértőek. Én sajnálom a beteg embereket és nem ítélem el a kínlódásaikat. Mindenki úgy él, ahogy tud és mindenkinek valamiből élni kell, abból amiért fizetik. Kétlem, hogy Szilágyi tud valami hasznos mesterséget is.
4.
Gebele
2017.01.11., szerda [21:01]
Ez a Szilágyi egy politikai selejt,ez fáj neki'
3.
politika
2017.01.11., szerda [18:16]
Nem vagyok RMDSZ szavazó,de azt látom,hogy amit ez az összeférhetetlenségéről elhíresült ,mini pártelnök művel,az már kritikán aluli.Azon csodálkozok,hogy ebből még mindig meg lehet élni.
2.
titkosi
2017.01.11., szerda [15:06]
Na, az utolsó bekezdést most olvastam el. Tehát előbb gyanúsítgat, rágalmaz, a múltat piszkálja (a román parlamentet hűségesen szolgáló, még a focicsapatában, a román parlament kék-sárga-piros mezben is izzadó volt RMDSZ-képviselőkén), mocskolkodik, sárral dobál, rögeszmésen neptunozik megint, majd sunyítva, mintha semmit sem mondott volna, megint együttműködést, párbeszédet remél az RMDSZ-szel.
Az RMDSZ szavazójaként tiltakozom, hogy ilyen bandával párbeszédet meg akármit is kezdjenek! Az erdélyi politikum és közélet "legteleormánisabb" szervezete, pártja.
1.
titkosi
2017.01.11., szerda [14:59]
Én is egy titkos bogarat sejtek a Szilágyi Zsolt fejében:))
Hozzászólások9