HIRDETÉS

Számon kérné a magyar politikusokat értelmiségiek egy csoportja

Pap Melinda 2016. december 20., 18:44 utolsó módosítás: 2016. december 20., 18:51

Oktatói ösztöndíj bevezetését, a romániai magyar sajtó függetlenségét javító rendszer kidolgozását, a politikai elit esetében pedig valós elszámoltatást kérnek a Beszéljünk megoldható problémákról című, egy hónapja indított internetes petíció szerzői.

A kezdeményező értelmiségi csoport három tagja – Néda Zoltán fizikus, Sipos Zoltán újságíró és Váradi Nagy Pál programozó – kedden nyílt levélben ismertette az erdélyi magyar nyelvű oktatás nehéz helyzetét és a sajtó politikának való túlzott alárendeltségét taglaló petíció megjelenése óta eltelt időszak tanulságait. Ebben kifejtik, hogy a petíciót közel 700 személy, többségében tanár írta alá, de hiányolják a nagy múltú iskolák oktatóinak, igazgatóinak visszajelzését, az erdélyi magyar sajtó állásfoglalását, ahogy a politikum reakcióját is.

Rámutatnak, a kampány beigazolta a petícióban leírtakat, miszerint az erdélyi magyar politikai elit populista ígéreteket, terveket vállal fel, melyek megvalósítása nem rajta múlik, így az elszámoltathatósága is kérdéses marad. Kifejtik, miközben az RMDSZ a kampányban látszólag zászlajára tűzte az oktatási rendszer problémáit, az elmúlt négy évben csupán 12 esetben nyújtott be interpellációt, és egyik sem vonatkozott erre a területre. Eközben a többi kisebbség képviselői nyolc esetben interpelláltak oktatási kérdésekben.

A nyílt levél aláírói úgy vélik, az oktatásban a legnagyobb gondot a megfelelő humánerőforrás hiánya és a szakmaiság háttérbe szorulása okozza, amit szerintük a Romániai Német Demokrata Fórum bevált módszerével, az anyaország támogatásával biztosított bérkiegészítéssel lehetne orvosolni. Míg az oktatás terén fokozottabb szerepvállalást kérnek az RMDSZ-től, a sajtó, a nyilvánosság esetében ennek épp az ellenkezőjét várják a nyílt levél szerzői, akik szerint mára az erdélyi magyar sajtónyilvánosság közel totális politikai kontroll alatt áll. A kritikus hangokat ilyen-olyan indokokkal kiszorítják a „mainstream” médiából, így az érdemi, közügyekkel kapcsolatos viták a Facebookra, különféle blogokra költöznek, a szélesebb társadalmi rétegekhez pedig már nem jutnak el, hívják fel a figyelmet.

Úgy vélik, „a közösség érdekében, az RMDSZ-nek elsősorban önkontrollt kell tanúsítania”, és meg kell találnia a módját, hogy az erdélyi magyar sajtóorgánumok „átlátható módon, objektív mutatók szerint és politikai jellegű feltételek támasztása nélkül” részesüljenek abból a pénzből, melyet a román kormány utal ki az erdélyi magyar kisebbség számára, és melyet véleményük szerint a Communitas Alapítvány nem az előbbi jellemzők szerint oszt ki.

Mint arról beszámoltunk, az internetes petíciót kiadó húszfős értelmiségi csoport egyik tagja, Néda Zoltán fizikus, egyetemi tanár annak megjelenésekor a Krónikának azt nyilatkozta: vészkiáltásnak szánják, és konkrét intézkedéseket várnak a politikai elittől az erdélyi magyar társadalom jövője szempontjából létfontosságú területeken.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS