Szakiskolát terveznek a felújítandó kézdivásárhelyi minorita rendházban

Krónika 2014. december 19., 16:00

Elkészültek a kézdivásárhelyi minorita rendház helyreállítási tervei, az épületben a Böjte Csaba vezette Szent Ferenc Alapítvány által működtetett szakiskolát hoznak létre. A projektet Tövissi Zsolt csíkszeredai építész mutatta be csütörtök délután a támogatók és a sajtó jelenlétében.

A kézdivásárhelyi önkormányzat közleménye szerint Fejér László Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő és Bokor Tibor polgármester kezdeményezésére abból a célból jött létre a GyerekKéz Baráti Társaság, hogy Böjte Csaba ferences szerzetes és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megkeresésével újra létjogosultságot adjanak az egykori minorita rendház épületének.

A munka első szakasza – a tervezés – Tövissi Zsolt csíkszeredai műemlékszakmérnök jóvoltából elkészült, a tervek elkészítésére szükséges 60 ezer euró felét a Baráti Társaság, felét pedig Kézdivásárhely önkormányzata teremtette elő.

„Mivel ingatag, agyagos és vizenyős talajon fekszik (régen tó volt a helyén), a 18–19. századi épület statikai problémákkal küzd, ami több földrengéssel és egy tűzvésszel, majd gombakárral tetőződött. A cél, hogy a jelleget, az eredeti formát és barokk jegyeket megtartsuk, miközben életképes fukciót adunk az épületegyüttesnek\" – összegezte Tövissi Zsolt.

A továbbiakban egy hat éves időszakra becsült megvalósítási periódus következik, amihez jelentős pénzforrásokat kell mozgósítani. Bokor Tibor polgármester elmondta, összesen 2,5 millió euróra lesz szükség az épületegyüttes teljes rehabilitálására, amit – a politika jelenlegi állása szerint – csak európai uniós pályázatból tudnak előteremteni, kormánytámogatásra ugyanis szerinte nem számíthatnak.

Fejér László Ödön megköszönte az eddigi támogatást a GyerekKéz Baráti Társaság tagjainak, valamint az önkormányzatnak, és további összefogásra szólította Felső-Háromszék lakosait.

„Köszönjük a támogatást Böjte atya nevében is, akinek tervei szerint Kézdivásárhelyen – a céhes város szellemében – szakmát, mesterséget lehet majd tanulni a minorita rendház termeiben, hiszen – Csaba testvér szavaival élve – gyermekeinket, fiataljainkat az életre, megélhetésre kell tanítanunk. Legyünk ebben továbbra is elkötelezett partnerei\" – hangsúlyozta az RMDSZ-es honatya.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat