Reformáció 500: harangszentelés, faültetés, játszótéravatás Barátoson

MTI 2017. október 29., 16:20 utolsó módosítás: 2017. október 29., 16:21

Harangot szenteltek, fákat ültettek, játszóteret, és sportpályát avattak vasárnap a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Kovászna megyei Barátoson.

Kató Béla (archív felvétel) Fotó: Gligor Róbert László

Az ünnepi istentiszteleten Kató Béla erdélyi református püspök, a település szülötte idegen nyelveken kezdte prédikációját, hogy ezzel példázza: mennyit érthettek a barátosiak a reformáció előtt a prédikációból. A püspök a reformáció tanításának tartotta, hogy a közösség csakis a munkája által és párbeszédet folytatva Istennel léphet előre. 

A templom előtt Bóné Barna Sándor tiszteletes kondította meg a templom új harangját, amelyet a gyülekezet egy nemrég elhunyt tagjának az adományaként öntettek. 

A magyar kormány határon túli óvodafejlesztési programja keretében elkészített játszótér és a szintén kormánytámogatással megépített műfüves sportpálya avatóján Grezsa István kormánybiztos a harang megáldására is visszautalt. Kijelentette: ma már Gábor Áron székely szabadságharcos, Háromszék szülötte sem öntene harangokból ágyút. Úgy vélte: a 21. században ágyúkból kell harangokat önteni, hogy azok összegyűjtsék az embereket a templomokba hitüket és magyarságukat megvallani. 

A kormánybiztos szerint

a magyar kormány támogatásával felépített barátosi létesítmény nem valamiféle könyöradomány, hanem annak a jele, hogy Magyarország erősödik, és erejéből már a határon túl élő magyar közösségek életkörülményeinek a javítására is képes fordítani. 

Kijelentette: a magyar kormány által elfogadott 38,5 milliárd forintos határon túli óvodafejlesztési program „Trianon óta soha nem tapasztalt mértékben” kíván segítséget nyújtani a határon túli magyaroknak. Hozzátette: ebből a forrásból 150 új óvoda és bölcsőde fog épülni a Kárpát-medencében, és legalább 500 óvodát készülnek felújítani. 

„Több mint 54 ezer gyerek jár ma magyar óvodába a Kárpát-medencében, és szeretnénk, ha bőven 60 ezer fölé emelhetnénk ezt a számot. Ma a magyarság gyökereit és törzsét kell megerősíteni. (.) Jobb rendszert kell kiépítenünk, mint amit a többségi nemzet tud kínálni az itt élők számára” – fogalmazta meg a célt a kormánybiztos.

A barátosi létesítmények átadásán Kató Béla püspök megemlítette: azt kérte az egyházkerület lelkészeitől, hogy ezen a vasárnapon minden gyülekezetben történjen valami, és ültessenek el legalább egy fát. A Barátoson átadott játszótér és sportpálya köré mintegy hatvan facsemetét ültettek el a település gyermekei szüleik segítségével az ünnepség keretében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat